Delano Weltevreden – Bedreigde politici, ook in Den Helder

Bedreigingen aan het adres van plaatselijke bestuurders. Burgemeester en wethouders houden de kaken stijf op elkaar, maar VVD’er Kees Visser zegt dat hij in zijn periode als wethouder ernstig bedreigd is.

Bedreiging en intimidatie van bestuurders is actueel geworden door een oproep van de Wethoudersvereniging. De club wil dat het kabinet snelrecht toepast wanneer wethouders worden bedreigd. Aanleiding is het verhaal van wethouder en loco burgemeester Bouke Arends van Emmen. Hij moest onderduiken na bedreigingen die volgden op de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender. De politie heeft geen aanwijzingen dat de club daar zelf verantwoordelijk voor was.
Aangifte

Burgemeester Koen Schuiling wil slechts kwijt dat de gemeente altijd aangifte doet van bedreiging en intimidatie. Woordvoerster Joyce in ’t Veld meldt dat er in 2016 en 2017 geen aangifte is gedaan. Kees Visser was van 2010 tot 2014 wethouder. ,,Ik ben in de raadszaal eens bekogeld met eieren. Dat is op zich al vervelend, omdat je je afvraagt of het de volgende keer een baksteen of iets ergers is. Maar ik ben ook ernstig bedreigd. Daar ga ik geen details over verstrekken. Ik wil alleen kwijt dat het erg ingrijpend was, ook voor mijn familie. Er is aangifte gedaan, de recherche heeft de zaak opgelost. Meer wil ik er niet over zeggen.’’

Visser stelt dat bestuurders niet alleen met fysieke dreigingen te maken hebben. ,,Je moet er ook voor waken dat je chantabel wordt. Oppassen met het aannemen van uitnodigingen of het accepteren van cadeaus. Je declaraties moeten in orde zijn. Daarom controleerden wij in het college elkaars declaraties. Maar je kunt door roddel ook in problemen komen. In Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar als het een bestuurder betreft wordt al gauw gedacht ’waar rook is, is vuur’ en moet je je eigen onschuld aantonen.’’ Nederland telt 1430 wethouders. De Wethoudersvereniging heeft 850 leden. De club heeft in 2015 onder een derde van de leden een enquête over bedreiging, intimidatie en geweld gehouden. ,,Daaruit bleek dat tweehonderd wel eens zijn bedreigd, geïntimideerd of agressief bejegend. Landelijk vertaald, betekent het dat het er drie keer zo veel zijn’’, vertelt Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de vereniging.

De Wethoudersvereniging heeft de respondenten vertrouwelijkheid en anonimiteit beloofd. Van Gool kan daarom niet zeggen hoe het in de Kop van Noord-Holland met intimidatie en bedreiging van wethouders is gesteld. Politici van de Stadspartij, qua zetels de grootste in Den Helder, hebben niet te maken gehad met intimidatie, bedreiging en geweld, zegt gemeenteraadslid Harrie van Dongen. ,,Af en toe een vervelend mailtje van iemand die wat van zich af wil schrijven. Serieuze problemen hebben we niet.’’

Die had Leefbaar Den Helder wel, de inmiddels opgedoekte partij van Dirk Gorter en oud-wethouder Jan de Groot. Een autoruit van De Groot was met een baksteen aan diggelen gegooid. Per e-mail werd hem meegedeeld dat de dader hem eigenlijk had willen omleggen. ,,Ik heb me bedreigd gevoeld’’, zei De Groot die in 2002 aantrad als wethouder. Oud-wethouder Bernard Fritzsche werd rond het faillissement van welzijnsorganisatie Triton samen met zijn collega Paul Kragt afgebeeld op een poster waar ook een kruis op stond. Het kruis stond symbool voor de ter ziele gegane organisatie. Fritzsche vond dat een passieve vorm van bedreiging. Hij deed ook aangifte van smaad en laster, maar het openbaar ministerie zag geen brood in een strafrechtelijk onderzoek.

NHD, 3 juni 2017, 18:29

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/bedreigde-politici-ook-den-helder

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*