De Volkskrant | Marcel van Lieshout & Zoë Spaaij – Collectie kunstenaar Rob Scholte mag niet worden geveild door Den Helder

Kunstenaar Rob Scholte (foto Ivo van der Bent)

Collectie kunstenaar Rob Scholte mag niet worden geveild door Den Helder

De gemeente Den Helder mag een in een depot opgeslagen collectie van kunstenaar Rob Scholte op 12 oktober niet laten veilen. Dat heeft de kort geding rechter in Alkmaar woensdag bepaald. De gemeente wilde de collectie laten veilen om zo een openstaande schuld van Scholte van ruim een half miljoen euro te kunnen innen.

De rechter bepaalde, dat de kunstcollectie wordt toegekend aan een advocatenkantoor, als oudste beslaglegger. Dat kantoor, dat Scholte bijstond en bijstaat in allerlei juridische strijd en ook nog geld van hem tegoed heeft, moet van de rechter de collectie wel verkopen. Anders mag de gemeente alsnog in zee gaan met veilingsite BVA.

Rob Scholte en de gemeente Den Helder liggen al jaren met elkaar overhoop en zijn sinds 2017 in de ene na de andere juridische procedure verwikkeld. Ooit waren de verhoudingen opperbest en werd Scholte, een belangrijke vertegenwoordiger van het postmodernisme, door Den Helder als ‘boegbeeld’ binnengehaald om die gemeente enig cultureel aanzien te geven.

De relatie is ernstig verstoord sinds 2017 toen de gemeente de tijdelijke behuizing van Scholte, het voormalige hoofdpostkantoor in het centrum van de marinestad, weer opeiste. Dat gebouw (woonruimte voor Scholte en zijn gezin plus een naar hem vernoemd museum) moet plaats maken voor de bouw van een appartementencomplex.

Scholte en de gemeente voeren al jaren lang een strijd, die door rechters moet worden beslecht. Het draait om niet nagekomen afspraken, om achterstallige betalingen en nog veel meer. In meerdere geschillen lopen nog beroepsprocedures, maar de stand van zaken is ongeveer zo: Scholte is uit zijn woning en museum gezet en de gemeente heeft een kunstcollectie van hem in beslag genomen als ‘onderpand’ om achterstallige betalingen af te dwingen.

In de rechtszaal in Alkmaar, waar Scholte niet aanwezig was, draaide het woensdag om die kunstcollectie. Wat die precies behelst en wat de waarde ervan is, is niet duidelijk. Naast werk van Scholte zelf omvat het in ieder geval werken van Albrecht Dürer, Maarten Baas en Christian Boltanski.

In de rechtszaal werden de gemeente woensdag veel verwijten gemaakt. Scholtes advocaat Friedberg zei, dat Den Helder er alles aan doet om de kunstenaar ‘levenslang te geven’. Volgens hem ‘vecht Rob voor zijn leven’.

De collectie werd in 2018 door de deurwaarder in opslag genomen toen Scholte weigerde te vertrekken uit het voormalige postkantoor. Sindsdien beheert de gemeente de collectie (hoewel die formeel eigendom is van Scholte) en lopen de opslagkosten op tot tienduizend euro per maand. Het gaat om gemeenschapsgeld, zegt de gemeente, die nog veel geld van de kunstenaar claimt.

Daarom is, hangende allerlei juridische procedures, besloten tot een executie veiling van de collectie op 12 oktober. De rechter in Alkmaar oordeelde woensdag, dat die niet mag doorgaan. Een advocatenkantoor, dat namens Scholte optreedt en ook nog geld van hem tegoed heeft, werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Retrospectief

Rob Scholte (62), in 1994 slachtoffer van een nooit opgehelderde bomaanslag waarbij hij beide onderbenen verloor, komt de laatste jaren vrijwel uitsluitend in het nieuws door de slepende conflicten met Den Helder. Daar zou dit jaar verandering in komen: Museum De Fundatie in Zwolle had groot retrospectief gepland, maar die tentoonstelling is naar volgend jaar verschoven vanwege de Corona Virus crisis.

Wat er ook met de nu betwiste kunstcollectie gebeurd, de tentoonstelling in Zwolle gaat zeker door, zo liet de museumdirectie woensdag weten. Rob Scholte beleefde als kunstenaar zijn hoogtepunt in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. In 1987 was werk van hem te zien op de prestigieuze documenta in het Duitse Kassel, drie jaar later mocht hij het Nederlandse paviljoen inrichten op de Biënnale van Venetië.

De Volkskrant, 7 oktober 2020, 18:22

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/collectie-kunstenaar-rob-scholte-mag-niet-worden-geveild-door-den-helder~b0c2e664/

https://www.oozo.nl/nieuws/den-helder/2535233/collectie-kunstenaar-rob-scholte-mag-niet-worden-geveild-door-den-helder-volkskrant

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Postmodernisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Boegbeeld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Albrecht+Dürer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maarten+Baas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Christian+Boltanski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bomaanslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+De+Fundatie+Zwolle
https://robscholtemuseum.nl/?s=documenta+Kassel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Biennale+Venetië

3 Comments

  1. Voorspelling: de grote Rob Scholte tentoonstelling zal eerst in Museum De Fundatie worden getoond en daarna in het Rob Scholte Museum in het voormalige appartementencomplex in aanbouw en voormalige postkantoor te Den Helder.

  2. Loes Vermeer-Lagerveld. 8 oktober 2020 op 3:32 AM

    Dit is niet de eerste keer, dat Rob Scholte in deze situatie een procedure wint. Al eerder is de gemeente door de rechtbank Alkmaar veroordeeld wegens onrechtmatig handelen jegens Rob Scholte, tegen dat vonnis is de gemeente in hoger beroep gegaan bij het Gerechtshof in Amsterdam. Deze procedure loopt nog en zal weer in april 2021 dienen. Wat de gemeente Rob Scholte en zijn gezin tot heden heeft aangedaan, is met geen pen te beschrijven. Een overheid, in casu de gemeente Den Helder, dient zijn burgers behoorlijk te behandelen, dus ook Rob Scholte, waarvan hier absoluut geen sprake is.
    Ook de burgers van Den Helder zijn hiervan de dupe door het ongelimiteerd procederen met gemeenschapsgelden. Kunstenaars zijn paradijsvogels in een stad, waarmee dikwijls op een speciale manier moet worden omgegaan. Dit niveau heeft de gemeente op geen enkele wijze ten toon gespreid, terwijl juist paradijsvogels kleur en identiteit aan een stad kunnen geven. Deze gouden kans heeft men voorbij laten gaan, maar het kan alsnog hersteld worden. Grijp die kans, zodat Den Helder, naast de maritieme historie en musea, die daarnaar verwijzen, kan scoren met een heel bijzonder cultureel museum, galerie en kunstzinnig centrum, zoals Rob het voor ogen heeft. Ik wil in dit verband wijzen op de bezoeken van Rob en Lijsje aan diverse lagere scholen in Den Helder, waar Rob vertelde over diverse kunststromingen en de leerlingen in zijn atelier een tentoonstelling mochten houden met de door de kinderen gemaakte kunstwerken. Een paradijsvogel moet je koesteren en gebruiken om je stad te promoten… Dat dit niet is gebeurd, zegt iets over het bestuur van Den Helder, niets over Rob Scholte, waarbij ik wil opmerken en ook wil toegeven, dat kunstenaars niet altijd makkelijk zijn om mee te communiceren. Gemeente Den Helder, toon niveau en laat zien, dat men daartoe wel in staat is en grijp met beide handen de kans dit voor onze stad te realiseren… En houd op met dat halsstarrige kostbare procederen met gemeenschapsgelden… Ik gun het de stad, maar zeker Rob Scholte, hij en zijn gezin hebben genoeg geleden.

  3. Loes Vermeer, de stem van de redelijkheid, maar redelijkheid is niet te vinden bij het Helderse gemeentebestuur. Wel machtswellust, wraakzucht, kleinburgerlijkheid en incompetentie. Rob Scholte is op een afgrijselijke manier te grazen genomen. Helaas is de rechterlijke macht in dit land enorm overbelast. Kijk nou eens hoe onaanvaardbaar lang Rob vanuit de diepste ellende op zijn processen moet wachten. Alleen dit ene objectief meetbare feit bewijst al, dat we geen rechtstaat meer zijn.

    Den Helder heeft er alles aan gedaan, om deze onverkwikkelijke zaak zo ingewikkeld mogelijk te maken. En dat terwijl een beledigde burgemeester de enige oorzaak is van alle ellende. Overwerkte rechters zijn bij ingewikkelde en tijdrovende dossiers eerder geneigd om de overheid dan maar in het gelijk te stellen. Desondanks verwacht ik, dat Scholte als eind overwinnaar uit de strijd gaat komen. Wat Den Helder dan doet? Zinloos in cassatie gaan bij de Hoge Raad in de hoop, dat Rob Scholte van ellende overlijdt in de vele jaren, die dit weer gaat vergen. Dat is de werkelijkheid en dat is de essentie van dit meer dan hondse gemeentebestuur, dat structureel ieder gesprek met Scholte afwijst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image