Christen Unie – Raad Informatie Brief Positie Wet Houder de Groot + Ruud Claessen – Levend Verleden + Dick Boersema & Marcel van Lieshout – Cape Holland Nekt College Den Helder

Raad Informatie Brief met Betrekking t0t Positie Wet Houder de Groot

Betreft Positie Wet Houder JAF de Groot

Aan de Leden van de Gemeente Raad,

Sinds enige tijd is er sprake van Media Aan Dacht voor Wet Houder JAF de Groot, de laatste weken is dit verhevigd. Het gaat daar bij onder andere om Berichten en Beweringen over Verduistering en Aan Randing door de Wet Houder en Vernieling van Eigendom van de Wet Houder.

Het kan u ook bekend zijn, dat er in dit verband sprake is van een aangifte door de heer Fred Amstelveen jegens Wet Houder De Groot wegens Beweerde Dief Stal van een Gouden Ketting. Wet Houder de Groot heeft Aan Gifte gedaan jegens de heer Amstelveen wegens Smaad door het verspreiden van Informatie over een Beweerde Aan Randing.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs Beslissingen genomen op beide Aan Giften.

Op basis van het Onder  Zoek zijn de Feiten ten Aan Zien van de Beweerde Dief Stal duidelijk geworden.

Het zal duidelijk zijn, dat het college zich heeft afgevraagd, of de verkregen informatie en de beslissingen van het OM reden waren daaraan enigerlei gevolg te verbinden. Het college heeft vandaag, 29 september, zijn beraadslaging daarover afgerond en een besluit genomen.

Het college wil u graag terzake informeren.

Feiten Materiaal

Het feiten materiaal ten aanzien van de beweerde diefstal van een gouden ketting levert op, dat wethouder De Groot zich in een horeca-gelegenheid een gouden ketting door de heer Amstelveen heeft laten omhangen en heeft aanvaard. Hoewel daarom meerdere malen is gevraagd heeft wethouder De Groot die ketting niet terug willen geven. Na bemiddeling van een raadslid is de ketting uiteindelijk pas na enkele maanden bij de heer Amstelveen terug gekomen.

Op vragen in het college van burgemeester en wethouders over deze zaak heeft de wethouder steeds ontkend, dat er van een ‘gouden ketting-zaak’ sprake zou zijn. Ook uit processen-verbaal blijkt, dat het een bewuste keuze van de wethouder is geweest om de burgemeester of zijn collega-wethouders hierover niet te informeren.

Het college vindt, dat wethouder De Groot zich door deze handelwijze in een zeer kwetsbare, onwenselijke en voor een openbaar bestuurder onvoldoende integere situatie heeft gebracht.

De conclusie van het OM in deze zaak luidt, dat verduistering van de gouden ketting bewijsbaar wordt geacht. Het OM heeft hierbij gekozen voor een voorwaardelijk sepot met een proeftijd van een jaar, om herhaling van incidenten in de relatie met de heer Amstelveen te voorkomen. Deze conclusie van het OM geeft temeer een onderbouwing aan het oordeel van het college.

Het OM heeft eveneens besloten tot een voorwaardelijk sepot inzake de beweerde smaad door de heer Amstelveen. De smaad wordt bewijsbaar geacht. Of er feitelijk sprake is geweest van aanranding, is niet verder onderzocht, omdat door betrokkene geen formele aangifte is gedaan.

Het sepot-besluit gebaseerd op smaad betekent, dat het OM de beweerde aanranding thans niet kan bevestigen maar zeker ook niet kan uitsluiten.

De onduidelijkheid hierover acht het college zeer complicerend voor het functioneren van de wethouder.

Besluit College

Het college is uiteindelijk tot de slotsom gekomen, dat wethouder De Groot niet meer als een geloofwaardig, onbesproken en effectief lid van het college van burgemeester en wethouders kan functioneren. Het college heeft daarom vanaf heden de werkrelatie met de wethouder verbroken.

Het college betreurt het, dat wethouder De Groot niet zelf tot de conclusie is gekomen, dat zijn positie niet meer houdbaar is en dat hij niet zelf heeft besloten af te treden.

Omdat het de bevoegdheid is van de gemeenteraad om wethouders te benoemen en te ontslaan, gaat het college er van uit, dat de gemeenteraad zich binnenkort over deze zaak zal buigen.

Pers Verklaring Wet Houder De Groot, de Dato 28 september 2005

Wethouder De Groot heeft in een persverklaring van 28 september j.l. opmerkingen gemaakt in die zin, dat het OM hem zou hebben geadviseerd in te stemmen met een voorwaardelijk sepot uit het oogpunt van veiligheid voor hem en zijn gezin. Desgevraagd heeft het OM bericht dat ‘veiligheid geen reden was om tot een voorwaardelijk sepot te komen’. Het OM heeft door het voorwaardelijk sepot willen voorkomen dat aangiftes en acties over en weer zouden doorgaan en escaleren. In een brief van het OM aan het college van burgemeester en wethouders over betekenis en achtergrond van het voorwaardelijk sepot wordt dan ook helemaal niet over veiligheid gesproken.

Ook stelt wethouder De Groot, dat de burgemeester ondanks ‘meerdere dringende verzoeken’ geen enkele vorm van persoonsbeveiliging heeft aangeboden. De burgemeester hecht eraan te verklaren, dat er van zulke ‘meerdere dringende verzoeken’ geen sprake is geweest. Overigens heeft de burgemeester het in de ontstane situatie wel nodig geacht met de politie te overleggen. Hij heeft de politie verzocht een onderzoek in te stellen om helderheid te brengen in de beweerde incidenten. Ook de veiligheid van de heer De Groot is hierbij aan de orde geweest. De politie heeft in de contacten met wethouder De Groot n.a.v. de aangiftes ook over veiligheid gesproken. De politie geeft aan, dat de heer De Groot zou hebben gezegd zich niet bedreigd te voelen c.q. hij zou daar heel genuanceerd over hebben gesproken. De conclusie van de politie was, dat er geen reden was voor bijzondere veiligheidsmaatregelen.

>Het College heeft op donderdag 29 september om 19.00 uur de fractievoorzitters geïnformeerd. Om 20.00 uur zijn de media door middel van een persverklaring en een persconferentie op de hoogte gebracht.

Tot Slot

Deze zaak heeft de afgelopen maanden maar zeker de laatste weken begrijpelijkerwijze geleid tot veel emotie en commotie. Het college betreurt het dat de gemeente in deze situatie terecht is gekomen. Het is nu in het belang van onze gemeente zo snel mogelijk een streep onder deze zaak  zet en alle energie en aandacht te richten op de wezenlijke belangen van Den Helder. Daartoe roepen wij iedereen met klem op.

Den Helder, 29 september 2005

Hoogachtend,

Burgemeester en Wet Houders van Den Helder

burgemeester
Drs JM Staatsen

secretaris
Drs AJ van den Berg

Christen Unie Den Helder, vrijdag 30 september 2005, 11:15

https://denhelder.christenunie.nl/k/news/view/34780/1207275/raadsinformatiebrief-m.b.t.-positie-wethouder-de-groot.html

Levend Verleden

Heden Daagse Historische Voor Vallen

Screenshot

https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/LV/2005-12-01/edition/0/page/21

https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/LV/2005-12-01/edition/0/page/22

https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/LV/2005-12-01/edition/0/page/23

https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/LV/2005-12-01/edition/0/page/24

Cape Holland Nekt College Den Helder

De laatste bestuurlijke crisis in Den Helder ontstond toen wethouder Jan de Groot (Leefbaar Den Helder) werd beschuldigd van diefstal van een gouden ketting. De een na de andere wethouder stapte op en uiteindelijk gaf ook burgemeester Staatsen zich gewonnen.

Maar ook zonder deze aanleiding was de positie van het college in Den Helder al bijzonder wankel. De grootste dreiging die het college boven het hoofd hing, was het eindoordeel van een onderzoekscommissie dat aan het einde van deze maand wordt verwacht.De commissie beoordeelt het handelen van het college bij de ontwikkeling van de Oude Rijkswerf tot het maritieme attractiepark Cape Holland. Zowel leden van de onderzoekscommissie als de afgetreden burgemeester verwachten een vernietigend eindoordeel van de commissie. ‘Rond dat onderzoek hing altijd al de geur van bijltjes dag’, aldus de afgetreden Jeroen Staatsen.In 2003 raakten raad en college van Den Helder met elkaar in de clinch over de plaatsing van 53 gokkasten in het attractiepark. Het college vond de plaatsing noodzakelijk voor een gezonde begroting, terwijl de raad vreesde voor gokverslaafde burgers. Om de raad te dwingen, besloten Staatsen en zijn wethouders tot een bestuurskundig novum: ze verklaarden zichzelf demissionair. De raad ging overstag en het college pakte zijn werkzaamheden weer op.Voor de ontwikkeling van Cape Holland werkte een dochterbedrijf van de gemeente samen met projectontwikkelaar Libéma. Dat veroorzaakte veel problemen: Libéma betaalde bonussen aan gemeenteambtenaren, Nico Bais (CDA) was behalve wethouder tevens president-commissaris van het gemeentebedrijf, en voor een replica van een VOC-schip zou de gemeente miljoenen te veel hebben betaald aan Libéma.De onderzoekscommissie, die is samengesteld uit raadsleden, is zelf ook niet gevrijwaard van politiek gekrakeel. Freek Bellinga, (VVD) trok zich terug omdat hij ‘gelet op de onderlinge verhoudingen’ geen objectief oordeel verwacht.

Van onze verslagevers Dick Boersema en Marcel van Lieshout
De Volk Krant, 13 oktober 2005<, 20:48

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/cape-holland-nekt-college-den-helder~bbcf3533/

https://web.archive.org/web/20200813092033/https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/cape-holland-nekt-college-den-helder~bbcf3533/

 

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*