Chris Klomp – Gehandicapte kunstenaar Rob Scholte voorlopig niet uit eigen museum gezet + NOS – Rob Scholte kan voorlopig blijven in Den Helder + The Post Online – Rob Scholte hoeft niet weg
Gehandicapte kunstenaar Rob Scholte voorlopig niet uit eigen museum gezet
De gemeente Den Helder mag de veelbesproken gehandicapte kunstenaar Rob Scholte (58) voorlopig niet met forse dwangsommen dwingen om zijn eigen museum te ontruimen. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vandaag bepaald. De rechter meent, dat eerder gemaakte afspraken niet zo maar kunnen worden opgezegd. Er is al jaren forse ruzie over het Rob Scholte Museum. De betrokken partijen komen er zelf niet meer uit en hebben de hakken stevig in het zand gezet.
“Het is nu voor iedereen belangrijk om te overleggen. Mijn cliënt wil het pand nog steeds kopen.”
Benno Friedberg
De gemeente Den Helder had Scholte twee weken geleden voor de rechter gedaagd om hem definitief weg te krijgen uit het gebouw, zodat het in de openbare verkoop kan. De rechtbank stelt nu in het vonnis echter, dat de ‘anti-kraakregeling’ die de gemeente met de kunstenaar sloot ook best gezien kunnen worden als huurovereenkomsten.
Die overeenkomsten kunnen wettelijk niet zo maar ongedaan worden gemaakt, omdat er in dit specifieke geval een tegenprestatie in de vorm van exposities is afgesproken. In dat geval zou er bovendien een opzegtermijn van een jaar moeten gelden en die is niet in acht genomen.
Het vonnis is juridisch zeker geen definitief einde van het conflict. De rechter stelt namelijk ook, dat verder onderzoek nog duidelijk moet maken of Scholte inderdaad huurbescherming geniet of niet. Dat onderzoek is niet aan de rechter in kort geding, maar zal in een bodemprocedure uitgemaakt moeten worden.
De advocaat van Scholte stelt in een eerste reactie ’tevreden te zijn’, maar niet te willen spreken van een overwinning. ,,Het is nu voor iedereen belangrijk om te overleggen. Mijn cliënt wil het pand nog steeds kopen”, aldus Benno Friedberg.
Lees ook
Kunstenaar Rob Scholte: ‘Jaren tachtig was veel fun’
https://www.ad.nl/cultuur/kunstenaar-rob-scholte-jaren-tachtig-was-veel-fun~a7e4bbff/
Rob Scholte wil permanent museum Den Helder
https://www.ad.nl/cultuur/rob-scholte-wil-permanent-museum-den-helder~afb3d840/
Het vonnis van de rechtbank is het gevolg van een langer slepend conflict, waarin beide partijen stevig de hakken in het zand hebben gezet. De gemeente Den Helder is eigenaar van het pand, waar het museum sinds 2013 in zit en is klaar met Scholte (https://www.ad.nl/cultuur/kunstenaar-rob-scholte-jaren-tachtig-was-veel-fun~a7e4bbff/) als gesprekspartner. Het voormalige postkantoor moet wat de gemeente betreft verkocht worden, in de hoop en verwachting, dat een nieuwe eigenaar opnieuw een museum of horeca zaak begint. De kunstenaar zelf wil niet weg. Hij werkt via een voor hem gunstige antikraak constructie in het gebouw, woont er met zijn gezin en wil het pand kopen om er een permanent museum te kunnen vestigen.
Wanbetaling
Scholte mocht het pand van de gemeente gratis gebruiken in ruil voor een vergoeding voor gas, water en licht. Volgens de gemeente betaalt de kunstenaar echter al vier jaar niet meer voor de voorzieningen en heeft hij inmiddels een betaalachterstand van 20.000 euro. De gemeente stelt verder, dat het gebouw dringend een asbest sanering nodig heeft. Volgens de advocaat van de gemeente is er bovendien wel degelijk poging na poging ondernomen om een permanent museum te realiseren voor Scholte. De kunstenaar wist volgens de advocaat echter tot tweemaal toe zijn plannen niet financieel te onderbouwen.
Daarom werd op 1 juli de ‘gebruikersovereenkomst’ beëindigd. Scholte weigert echter tot op de dag van vandaag te vertrekken. Hij stelt, dat hij het eerste recht van koop had en bovendien flinke investeringen heeft gedaan om een permanent (https://www.ad.nl/cultuur/rob-scholte-wil-permanent-museum-den-helder~afb3d840/) museum uiteindelijk mogelijk te maken. Dat museum zou in zijn ogen bovendien veel bezoekers naar Den Helder trekken, wat weer goed is voor de lokale economie. Het museum ontvangt ongeveer 6.000 bezoekers per jaar.
Aanslag
Scholte werd als beeldend kunstenaar bekend door zijn postmoderne werken. Het grote publiek kent hem van een aanslag op 24 november 1994 in Amsterdam. De kunstenaar stapte op die dag met zijn vrouw Micky Hoogendijk (https://www.ad.nl/sterren/adam-curry-en-micky-hoogendijk-uit-elkaar~a1b9bd3c/) in de auto. Nadat hij was weggereden, ontplofte een handgranaat. De klap was zo krachtig, dat meer dan honderd ruiten van omliggende woningen sneuvelden. Scholte raakte zwaargewond en moest zijn beide benen boven de knie laten amputeren. De toen zwangere Hoogendijk bleef ongedeerd, maar kreeg later die dag een miskraam.
De dader van de aanslag werd nooit gevonden. De handgranaat was mogelijk niet voor Scholte bestemd, maar voor advocaat Oscar Hammerstein. De twee mannen woonden in die tijd vlak bij elkaar en reden allebei in een blauwe BMW met een vergelijkbaar kenteken. Scholte zelf beschuldigde eerst een collega kunstenaar, later kreeg een dichter de schuld. Die begon een smaadzaak tegen Scholte en won.
AD, 16-10-17, 14:16 Laatste update: 15:39
Rob Scholte kan voorlopig blijven in postkantoor Den Helder
Kunstenaar Rob Scholte kan voorlopig blijven in het voormalige postkantoor in Den Helder. Dat heeft de kort geding rechter in Alkmaar bepaald.
Scholte heeft in het gebouw een museum gevestigd. De rechter vindt, dat Scholte recht heeft op huurbescherming. Dat betekent, dat de kunstenaar het in ieder geval nog een jaar kan gebruiken. In een bodemprocedure moet vervolgens duidelijk worden, hoe het verder gaat.
Onderhandelingen
De gemeente Den Helder had Scholte voor de rechter gedaagd om hem snel weg te krijgen uit het oude postkantoor. De gemeente wil het te koop zetten. Voor die tijd moet het nog asbestvrij worden gemaakt.
Scholte wilde het gebouw kopen. De gemeente werkte daar eerst aan mee, maar brak afgelopen zomer de onderhandelingen af. Omdat het niet lukte het met Scholte eens te worden, zei Den Helder de gebruiksovereenkomst met de kunstenaar op.
‘Geen toezegging’
De kunstenaar kreeg een deel van het oude postkantoor bijna tien jaar geleden in bruikleen van de gemeente. Die wilde op de locatie het nieuwe gemeentehuis bouwen. Door politieke onenigheid kwam er niets van de plannen. Intussen ging Scholte verder met zijn ideeën om van het oude postkantoor een permanent museum te maken.
De rechter vindt niet, dat de gemeente Den Helder een toezegging heeft gedaan aan Scholte dat het museum permanent in het voormalige postkantoor kan blijven of dat het pand aan hem verkocht zal worden.
Tegenprestatie
Wel oordeelt de rechter dat Scholte recht heeft op huurbescherming. Hij heeft een overeenkomst om het oude postkantoor als bedrijfsruimte te gebruiken. Als tegenprestatie heeft de kunstenaar zich verplicht een aantal exposities per jaar te houden. Die worden gezien als een bijdrage aan het culturele klimaat van Den Helder.
Het Rob Scholte Museum trekt zo’n 6000 bezoekers per jaar.
NOS, 16 oktober 2017, 18:37
https://nos.nl/artikel/2198305-rob-scholte-kan-voorlopig-blijven-in-postkantoor-den-helder.html
Rob Scholte hoeft nog niet weg uit voormalig postkantoor Den Helder: Gemeente wil pand verkopen
Kunstenaar Rob Scholte hoeft het voormalige postkantoor in Den Helder voorlopig niet te ontruimen. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar maandagmiddag bepaald.
De gemeente Den Helder had Scholte twee weken geleden voor de rechter gedaagd om hem definitief weg te krijgen uit het gebouw, zodat het in de openbare verkoop kan.
Scholte weigert te vertrekken. Hij wil het gebouw, waarin het Rob Scholte Museum is ondergebracht, overnemen. De gemeente wilde daar aanvankelijk aan meewerken, maar trok afgelopen zomer definitief de stekker uit de onderhandelingen.
The Post Online, 16-10-2017, 14:33
http://regio.tpo.nl/kort-nieuws/2017/10/16/rob-scholte-hoeft-nog-niet-weg-uit-pand/
http://tpook.nl/2017/10/16/rob-scholte-wint-rechtszaak-helder-verliest-rob-scholte-is-blij/
Plaats een reactie