Bo-Anne van Egmond – Burgemeester zit nog in de doos + Hedzer Faber – Kanttekening: Massa is kassa en de zetel van Geurt Visser is het bewijs
Burgemeester zit nog in de doos
Een ludiek plan was het om meer mensen naar het stembureau te trekken: een bord van burgemeester Koen Schuiling waar mensen hun hoofd door kunnen steken, met daarop de tekst ’Vandaag heb IK het voor het zeggen.’
In de praktijk wordt er bijna geen gebruik van gemaakt. Rond half twaalf reageert Jan Roelofsen, hoofd stembureau Huisduinen, op de vraag waar de burgemeester is dat hij nog in de doos zit.
“We hadden begrepen dat hij niet in het stemlokaal mocht staan, en in de hal van het dorpshuis hebben we geen ruimte ervoor. We wachtten even totdat het beter weer zou zijn en dan zouden we hem buiten zetten.”
Inmiddels straalt het zonnetje weldadig en dus wordt ’Koen’ uit de doos getoverd. “Dan moet ik alleen nog wel even de poten hebben om ’m neer te kunnen zetten”, zegt Roelofsen, terwijl hij op zoek gaat naar de standaard voor het bord.
Het bord krijgt een plekje voor de deur van het dorpshuis. ’Koen’ blijft enkele minuten fier overeind staan, maar valt dan om door de wind. “De burgemeester is gevallen”, wordt er met een knipoog geroepen.
Een oudere man wil wel even met z’n hoofd door het gat, maar zodra hij doorheeft dat een verslaggeefster van de Helderse Courant ook in de buurt is, loopt hij snel weg. “Nee joh, die oude kop moet je toch niet in de krant willen.”
VVD-lijsttrekker Kees Visser, die even komt buurten in Huisduinen, steekt wel even z’n hoofd door het gat. “Wat een klein hoofd heeft die burgemeester eigenlijk”, merkt hij op.
De Groene Vecht
Bij het stembureau in De Groene Vecht is het bord ook niet tevoorschijn gehaald. “Mijn persoonlijke mening… Ik zag er de meerwaarde niet echt van in”, zegt voorzitter Frank Kaamer van Hoegee. “En we hadden een vrije keuze om het wel of niet neer te zetten.” Er wordt volgens Kaamer van Hoegee ook niet naar gevraagd.
’t Wijkhuis
In ’t Wijkhuis heeft ’de burgemeester’ al verschillende plekken gehad in het stemlokaal. “En er is er nog maar één mee op de foto geweest”, zegt stembureau lid Jacob in ’t Veld. ,,Hij’’, wijst hij naar de voorzitter Lex Klerks. ,,Het valt mensen gewoon niet op. Ze zien het bord niet eens.’’ Nou, een dan: Lianda Roelofs zet haar zoon even op de foto. “Zo staat-ie er niet voor niets, wordt-ie ook nog eens gebruikt’”, lacht ze
’
Triade
Bij Triade staat niet alleen het bord van Koen Schuiling, maar ook twee kunstzinnige afbeeldingen van twee chique dames. “Hebben we speciaal neergezet voor de verkiezingen”, vertelt een medewerker. ,”Vonden we leuk, omdat ook het bord van de burgemeester er staat.”
Noordhollands Dagblad, 21 maart 2018, 15:53
Ruud Van de Kerkhof · Geen
Ik zou mijn hond dit nog niet aandoen .
En laat hem maar lekker in die doos zijn wij mooi van hem af .
Kanttekening: Massa is kassa en de zetel van Geurt Visser is het bewijs
Het werkt gewoon. Massa is kassa. Zo kon het dat Geurt Visser nu toch terug is op het politieke toneel in Den Helder.
Hij was natuurlijk al niet onomstreden sinds hij gedwongen moest aftreden als wethouder om ’grensoverschrijdend gedrag’ en bijvoorbeeld ’desinteresse’ in z’n portefeuille. Allemaal kwaadsprekerij en karaktermoord, vond hij.
Het was voor vriend en vijand duidelijk, dat het vereffenen van een rekening met zijn oude collega’s een belangrijke drijfveer zou zijn. Het partijprogramma was een kopie van die uit Pijnacker. ’Ben je als politicus een keer consequent, is het weer niet goed’, grapte hij daar zelf over.
Bovendien had hij veel concurrentie. Veel van wat zijn Gemeentebelangen wil, willen andere lokale partijen ook. Toen gaf hij ook nog aan helemaal niet in de raad te willen gaan zitten. Hij was slechts uit op zijn oude baan als wethouder en anders ging hij liever in zijn woonplaats Pijnacker in de raad, waar hij ook lijsttrekker was. Pas toen dat niet lukte, werd Den Helder een optie.
Veel argumenten dus om te verwachten, dat Gemeentebelangen weinig succes zou hebben. Visser had de lachers op zijn hand met zijn imposante kieslijst á 22 kandidaten. Maar dat bleek de sleutel.
Visser haalde zelf slechts 135 stemmen (ter vergelijking: de kiesdeler is 703), maar met de kennissenkring van 21 collega’s opgeteld haalde hij toch de 605. Net genoeg voor een restzetel, en Geurt Visser is terug.
Noordhollands Dagblad, 24 maart 2018, 7:00
Reacties:
Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
“Natuurlijk al niet onomstreden”:
1. Je bent in dit land pas schuldig als dat bewezen is. Ik ken veel mensen in de Helderse politiek. Niet één heeft die bewijzen gezien. Ook de krant niet. De burgemeester, echter, wapperde in de Raad met wat papieren, en de meerderheid van de Raad stuurde hem weg, zonder wederhoor. Een schande. De publicitaire galg.
2. De burgemeester liet een schrijf-vriend officieel onderzoek doen, ongewenste belangenverstrengeling. Dhr Visser was een redelijke wethouder, in zijn werk. En heeft redelijk overlegd met Rob Scholte, wat kennelijk niemand kon, de burgemeester stapte nooit binnen daar.
Daarna deed de Telegraaf zijn werk, ook schande. Over andere punten kun je twisten, maar op dit punt heeft deze krant ook kwalijk gehandeld. En daar gaat ze onverdroten mee door, dus.
En we hebben helaas een slechte, partijdige burgemeester. Niet verbindend. En een partijdige krant. Dat veroorzaakt problemen. De echte democratische controle ontbreekt. Wanneer stelt het NHD dat eens ter discussie? En kijkt in de spiegel van het fatsoen? Bewijs en hoor en wederhoor zijn belangrijke journalistieke principes.
Olaf Tulen · University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam
Beste Hedzer,
Dit is gewoon niet waar. Met 22 personen op een lijst haal je geen zetel in Den Helder . Die zetel is het resultaat van een intensieve campagne door Gemeentebelangen en als er in plaats van Nootdorp Den Helder of Julianadorp op het stembiljet gestaan zou hebben bij de lijsttrekker had deze partij nog veel meer stemmen gehaald. Deze analyse is gewoon fout en ik wil wel eens een debat hierover.
Plaats een reactie