Bart Vuijk – Ex-burgemeester zag leningen niet als ‘majeur ding’
Beverwijk – Al jaren is er veel te doen in Beverwijk over het pakket van 140 miljoen euro aan leningen, waarmee het toenmalige stadsbestuur in 2009 voor een ware financiële ramp zorgde die nog de gehele looptijd van vijftig jaar te voelen zal zijn. Maar tijdens het afsluiten van dat leningen pakket waren de hoofddaders – de leden van het College van B en W – zich van geen kwaad bewust. Het was zelfs een vrij onbelangrijk hamerstuk.
Dat vertelde ex-burgemeester Han van Leeuwen gisteren ten overstaan van de raadsenquêtecommissie leningen portefeuille. Er is een speciale onderzoekscommissie door de raad ingesteld, om de toedracht van het desastreuze leningen besluit te achterhalen. Van Leeuwen was in 2009 niet alleen burgemeester, maar ook portefeuillehouder financiën. ,,En ook voorzitter van de Stuurgroep Grote Projecten”, vulde Van Leeuwen zelf nog aan. Kortom, hij was de spil van het nu omstreden besluit.
Ambitie
Van Leeuwen gaf herhaaldelijk aan dat de leningen destijds maar een klein punt waren op zijn agenda. Ze moesten worden afgesloten om de ambitie van de raad, het uitvoeren van een aantal grote projecten, te betalen. Hij gaf aan dat hij ambtenaren zeer bewust de ruimte gaf om ’breder’ te denken om zo goedkoop mogelijk aan geld te komen om die projecten te betalen. Toen uiteindelijk het besluit er lag, was het in het College van B en W niet meer dan een hamerstuk. Niemand maakte zich er druk over, toen het College van B en W op 11 juni 2009 de stad voor vijftig jaar in diepe schulden stortte. Het hoorde allemaal bij het proces om de grote projecten te realiseren.
Dat de rente toen op zo’n vijf procent stond, en vlak daarna instortte tot bijna nul procent, was voor de stad zeer ongelukkig. De leningen waren hierdoor veel te duur afgesloten. Toen ook nog eens allerlei projecten vanwege de kredietcrisis niet doorgingen, zat de gemeente voor vijftig jaar vast aan die overtollige leningen.
Maar in juni 2009 was daar allemaal niets van bekend. Van Leeuwen meldde tijdens het verhoor herhaaldelijk dat hij geen financieel specialist was, en weinig verstand had van leningen. Hij liet dat de ambtenaren uitzoeken, die hij daarbij grote vrijheid gaf.
Enkele zaken kon Van Leeuwen verduidelijken. Zo gaf hij aan dat wethouder Jaqueline Dorenbos wel bij de bewuste collegevergadering van 11 juni 2009 aanwezig was geweest, hoewel haar paraaf onder het leningen besluit ontbrak.
Commissievoorzitter Hennie Vreugdenhil en ondervoorzitter Peter Weel vroegen Van Leeuwen waarom het besluit geheim werd gehouden voor de gemeenteraad. Dat was een foutje, zei Van Leeuwen. Er lagen geheime offertes van banken onder, die geheim moesten blijven. Het besluit zelf niet. Dat was een omissie. Ook toen een maand na het omstreden collegebesluit de grote projecten door een raadscommissie werden besproken, onthulde Van Leeuwen niet het bestaan van de leningen. Hij vond het te onbelangrijk. In zijn eigen woorden: ,,Het was geen majeur ding.”
Handtekening
Van Leeuwen meldde de commissie dat er in het college weinig over de leningen werd gesproken, omdat het al aan de orde was geweest in de Stuurgroep Grote Projecten, waar behalve Van Leeuwen ook een paar wethouders deel van uitmaakte. In die stuurgroep werden dergelijke zaken al af gekaart. Het college hoefde er vervolgens alleen nog maar een handtekening onder te zetten.
Het viel op dat de enquêtecommissie totaal niet afwist van het bestaan van die stuurgroep, waar volgens Van Leeuwen geen vergader notulen van bestaan. ,,Hooguit actielijstjes.”
NHD, 25-2-2017, 17:16 (Update 25-2-2017, 17:16)
Plaats een reactie