Annet van Aarsen – Intocht op losse schroeven + ’Verbod niet nodig’ + Henk Runhaar – ’Geen schutter’ + Dominic Schijven – ’Stadsprobleem’ + ’Piet zwart’ + Roetveeg + Sint + Arie Booy – Geen
Intocht Sint op losse schroeven
Haarlem – Zaanstad blaast de landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag mogelijk af als de rechter vanmiddag om 16 uur ingrijpende veranderingen oplegt, zoals gisteren in een kort geding is geëist. Die bom legde de advocaat van gemeente onder het Zwarte Pieten debat.
In kort geding verzocht advocaat Emil Tamas namens stichting Majority Perspective de landelijke intocht te ontdoen van racistische kenmerken. Dat betekent: geen Zwarte Pieten met dikke rode lippen, zwart kroeshaar, gouden oorbellen, geen Pieten, die ’kromtaal’ spreken en zich onderdanig gedragen. Maar ook geen roetveeg pieten, de ’oplossing’, waarmee NTR een ’geleidelijke verandering’ nastreeft.
De advocaat van gemeente Zaanstad betoogde gisteren, dat – als de voorzieningenrechter in die eis meegaat – het gevolg waarschijnlijk is, dat de landelijke intocht zaterdag niet doorgaat. “Het is onmogelijk om op zo’n korte termijn het programma helemaal te veranderen.”
Advocaat Tamas had de gemeente Zaanstad, evenementen bedrijf Vinke Vision, de NTR, de Staat, het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media en het Commissariaat voor de Media gedaagd.
Grauwe Eeuw activist Michael van Zeijl (37) is gistermiddag in Haarlem opgepakt voor het met de dood bedreigen van Sinterklaas op sociale media. Van Zeijl en drie metgezellen kregen bij de politieactie een gebiedsverbod uitgereikt. Ze mogen zich vrijdag en zaterdag niet vertonen bij de Zaanse Schans.
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018
’Verbod niet nodig, maar stop met discrimineren’
Haarlem – Majority Perspective wil geen Zwarte Pieten bij de intocht in Zaanstad, maar ook niet vóór acht uur ’s avonds op tv. Dat laatste om te voorkomen, dat jonge televisie kijkende kinderen met racistische discriminerende stereotypering worden geconfronteerd, betoogde de advocaat van de groepering voor de rechtbank in Haarlem.
De ’aanstichters’ van het kort geding om de landelijke Sinterklaasintocht kwamen gisteren zélf niet aan het woord. Michael van Zeijl, Christa Soeters en Rogier Meijerink van Majority Perspective zaten met gelijkgestemden bijna achterin de zaal, achter een paar rijen dames en heren in nette pakken.
De stichting is begin november opgericht. Maar de drie bestuursleden mengen zich al jaren in het Zwarte Pieten debat.
Hun advocaat Emil Tamas zei, dat ze monddood worden gemaakt; dat de Staat, de gemeente Zaanstad, de NTR en al die andere organisaties in de procedure bij de rechtbank meteen beginnen te roepen, dat Majority Perspective niet ontvankelijk moet worden verklaard, dat deze stichting niet eerder in overleg is gegaan met de organisatie van de intocht en ook geen belanghebbende is.
Hij zei ook, dat bestuursleden en hijzelf – sinds bekend werd, dat zij naar de rechter gingen – vele tientallen malen zijn bedreigd op sociale media. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie. Tamas meent, dat de Staat haar verantwoordelijkheid niet neemt. “Ik had verwacht, dat alle partijen hier in de zaal racisme zouden veroordelen. Maar daar hebben ze het geen moment over. Het gaat vooral over, dat deze mensen geen belanghebbende zijn. Inhoudelijk op het probleem ingaan, willen ze niet. Dan spelen ze de bal naar elkaar”, zei hij.
De rechter vroeg aan de NTR, of het geen goed idee zou zijn geweest om samen met organisaties als Majority Perspective de beelden van de Sinterklaas intocht van 2017 te bekijken en vast te stellen op welke momenten sprake was geweest van negatieve stereo typeringen. Die inzichten kunnen dan wellicht worden gebruikt bij de registratie van de intocht zaterdag bij de Zaanse Schans.
Vrijheid
Maar algemeen directeur Paul Römer en de advocaat van de NTR lieten duidelijk blijken, dat ze dat geen goed idee vonden. Römer: “Wij zijn met ons programma een spiegel van de maatschappij. We zijn niet de eigenaar van het feest. We gaan niet voorschrijven hoe het gevierd moet worden.” Hij wil ook geen afspraken vooraf maken met andere partijen over hoe de uitzending gemaakt moet worden. Dat zou inbreuk doen op de redactionele vrijheid.
De advocaat van de publieke omroep kondigde aan dat NTR zaterdag vijf roetveeg pieten meeneemt, met meer of minder roetvegen.”Aan de lokale sinterklaascomités is het verzoek gedaan om dezelfde lijn aan te houden. Maar de NTR heeft daar geen zeggenschap over.”
De gemeente Zaanstad meent, dat ze al genoeg heeft gedaan in het maatschappelijk debat, onder andere met debatavonden. En de landsadvocaat stelt, dat ’een verbod op Zwarte Piet van staatswege’ geen oplossing is. “Het is aan de samenleving, niet aan de Staat.”
Advocaat Tamas verwacht niet, dat Majority Perspective deze ronde wint. Als volgende stap vermoedt hij, dat een gang naar het Europese Hof aan de orde is. “Al sinds 2013 strijden mensen tegen Zwarte Piet. Wij vragen niet om een verbod op de intocht, maar stop met discrimineren.”
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018
’Geen schutter in molen’
Noord-Hollandse politiechef blikt vooruit op spannende intocht in Zaanstad
Zaanstad – Scherpschutters van de politie in de molens van de Zaanse Schans of op de daken? Geen sprake van, benadrukt chef Anja Schouten van de politie eenheid Noord-Holland. Dat als Zwarte Piet vermomde agenten Sinterklaas beveiligen, net als bij eerdere landelijke intochten, wil ze bevestigen noch ontkennen. “We zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig, ook bij de groepen die demonstreren.”
Vooraf heeft Schouten het veel liever over zaken, waar de verwachte 25.000 bezoekers van de landelijke intocht komende zaterdag allemaal wat aan hebben. Zoals de garantie, dat er altijd iemand in politiepak of stewardoutfit in de buurt zal zijn ’om aan z’n jasje te trekken’. “Niemand hoeft zelf in te grijpen”, benadrukt ze. “Als je voelt dat de spanning oploopt, waarschuw iemand van de organisatie of van ons.”
Sinds in juni bekend werd, dat Zaandijk en de Zaanse Schans dit jaar het toneel zijn van de landelijke Sinterklaas intocht, is de politie druk met voorbereiden. Pittig, ja. Maar vooral mooi, vindt Schouten. “Dit is het hart van het politiewerk. Als groepen er onderling niet uitkomen, staan wij in het midden. Wij zorgen, dat de veiligheidsrisico’s niet te groot worden, we de-escaleren, we staan er vanaf het begin tussen.”
Risicowedstrijd
Voor de Noord-Hollandse politie is de landelijke intocht een grotere happening dan festivals als Mysteryland en Dance Valley. Er komt ook meer bij kijken dan bij een risicowedstrijd in Alkmaar. „Dit is voor ons vergelijkbaar met de komst van de koninklijke familie op Koningsdag”, zegt Schouten. Sinds 2014, toen de Oranjes Graft-De Rijp aandeden, werd niet zo’n zware wissel getrokken op de politie Noord-Holland. De eenheid telt 3500 agenten. Hoeveel er worden ingezet bij de intocht zegt Schouten niet. “Dat is operationele informatie. We krijgen ondersteuning uit Amsterdam en van andere politie eenheden.’”
Hart van de politie operatie is het commandocentrum van de staf grootschalig en bijzonder optreden. Gespecialiseerde teams concentreren zich op onder meer informatie, communicatie, mobiliteit en ordehandhaving. De kunst is, legt Schouten uit, je zó goed voor te bereiden, dat zaterdag alle aandacht kan uitgaan naar ’het onverwachte’. “We zijn voorbereid op alles wat denkbaar is. We zijn vriendelijk, neutraal. Maar als de veiligheid acuut in gevaar komt, slaan we een aantal stappen over. Arrestaties zijn het allerlaatste.”
Veel aandacht is er voor het recht om te demonstreren. “De landelijke intocht is ook een gelegenheid, waar mensen hun mening willen laten horen. Dat recht is bijkans heilig. Dat leren we van rechters en ervaringen in Den Haag en Amsterdam en bij eerdere landelijke intochten.’’
De politie heeft het idee, dat er veel ’moeheid’ is over de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Schouten: “Het nieuwe debat gaat over het recht om te demonstreren tijdens de sinterklaas intocht.” Volgens haar zijn de regels voor zaterdag glashelder. Demonstreren langs de route, die Sinterklaas volgt, mag alleen als daar vooraf afspraken over zijn gemaakt. ,”Onaangekondigde demonstraties krijgen een plek ergens anders.’”
Oefenen
Verder is het vooral oefenen, oefenen, oefenen. Schouten: “Elk scenario, dat je maar kunt bedenken. Meestal zijn we klaar voordat Sint aankomt. We testen afspraken, commando lijnen. Met automatismen als basis kun je op het moment zelf variëren. Aan het einde van die lange dag jong en oud, betoger en bezoeker, beveiliger en agent veilig naar huis, dat is onze opdracht.’”
Vooraf zocht de politie contact ’met mensen van wie we verwachten, dat ze hun stem willen laten horen’. Dat werd niet altijd gewaardeerd. Actievoerder Michael van Zeijl maakte bekend, dat hij weigerde de Zaanse burgemeester een hand te geven, omdat die ’de politie op hem af stuurde’. Gisteren werd de voorman van De Grauwe Eeuw in Haarlem opgepakt wegens het opnieuw bedreigen van Sinterklaas op sociale media. Van Zeijl en drie medestanders kregen een gebiedsverbod. Ze mogen zich vrijdag en zaterdag niet vertonen bij de Zaanse Schans.
’Discussie over Zwarte Piet stadsprobleem
Bergen – De discussie rond Zwarte Piet speelt in de regio Alkmaar niet of nauwelijks. Toch is er alertheid op eventuele demonstraties.
Het Sinterklaas huis in Schoorl herbergt straks ’gewoon’ Zwarte Pieten. Volgens voorzitter Richard Proost van de stichting willen zijn bezoekers dat ook. Wel huurt hij al drie jaar, sinds de start van de discussie, beveiligers in.
Ook in het Pakhuis van Sinterklaas in museum Broekerveiling in Broek op Langedijk zijn de Pieten zwart. Ron Karels van het museum noemt de discussie ’een stadsprobleem’. “Op het platteland speelt deze discussie helemaal niet.”
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
’Piet is hier zwart en blijft dat ook’
Schoorl/Langedijk – “Bij ons in het Sinterklaas huis in Schoorl zijn de zwarte Pieten traditioneel zwart. Daar kiezen we voor. Bovendien, als we geen zwarte Pieten zouden hebben, zouden de scholen ons niet bezoeken.”
Dit zegt voorzitter Richard Proost van de stichting Sinterklaas huis in Schoorl. Hij is heel duidelijk: “Als er bij ons door een uitspraak van de Raad van State of de regering geen zwarte Pieten meer mogen zijn, dan stoppen we ermee.”
De discussie over roetveeg pieten of zwarte Pieten leeft volgens hem helemaal niet buiten de grote steden: “Heel veel scholen bellen ons op en vragen of wij wel echte zwarte Pieten hebben. Want als dat niet zo is, dan komen ze niet.” Toch hebben de Pieten in Schoorl geen felrode lippen of oorringen meer.
Het Sinterklaas huis trok vorig jaar zo’n zesduizend bezoekers. “Inclusief gitzwarte mensen. Die vonden het ook prachtig.”
Demonstraties tegen zwarte Piet zoals aangekondigd in Den Helder, verwacht Proost niet, maar sinds de discussie hierover zo’n drie jaar geleden werd aangezwengeld, heeft hij wel preventief enkele beveiligers in dienst genomen: “Wij willen niet, dat de vele kinderen worden geconfronteerd met demonstranten.”
Platteland
Ron Karels, directeur van museum Broekerveiling én het Pakhuis van Sinterklaas in Langedijk, noemt beveiliging ’totaal niet nodig’. Hij verwacht in het geheel geen problemen: “De discussie speelt hier helemaal niet, die speelt vooral in de grote steden. Op het platteland merken we er niets van.”
Karels: “In het pakhuis zijn onze Pieten zwart. Wij mogen dat zelf bepalen, want het pakhuis ligt op ons eigen terrein. Bovendien vragen de mensen er om: zwarte Piet is hier zwart en hij blijft ook zwart. Dat is wat de mensen hier in West-Friesland ook van ons verwachten. Enkele jaren geleden zeiden we, dat in het pakhuis de kleurtjes voor de Pieten al klaar lagen. We kregen direct de vraag waarom Piet niet gewoon zwart was. ’Doe even gewoon’, zeggen ze hier.”
Proost acht de media medeverantwoordelijk over de ophef: “Dit negatieve aspect krijgt veel meer aandacht dan de positieve kanten van het sinterklaasfeest.”
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
Alkmaarse roetveeg is nu nog een ’utopie’
Alkmaar – Het moet met kleine stapjes gaan. Dit jaar is de kleur van Piet aangekaart in Alkmaar. Vervolgens kan er langzaam maar zeker een discussie ontstaan. Tot slot moet er verandering volgen ergens de komende jaren, hoopt Bastiaan de Leeuw van GroenLinks. “Ik ben blij, dat er iets van beweging in zit.”
Het kan niet zo zijn, dat de zwarte Pieten discussie in de rest van het land speelt en in Alkmaar niet, zegt De Leeuw.
Hij stelde enkele weken geleden, dat er wel degelijk Alkmaarders zijn, die zwarte Piet anders willen zien. GroenLinks hoopte, dat Alkmaar ook een keer over de kleur van Piet gaat spreken.
De Leeuw zegt, dat er positief gereageerd is op z’n oproep, maar hij beseft, dat de Alkmaarse Piet nog niet klaar is voor een nieuw kleurtje. “Een Alkmaar met een andere Piet is nog een utopie. Het is niet binnen een week om te draaien. Dat is niet reëel.”
Verandering is niet te forceren. “Dat komt het debat niet ten goede. Het werkt averechts. We moeten bij dit onderwerp constructief te werk gaan.”
De GroenLinkser is wel blij, dat het gesprek op gang begint te komen. “In bepaalde bubbels wordt zwarte Piet toegejuicht, maar de samenleving bestaat uit meer groepen. Het is onze rol om die groepen ook een stem te geven.”
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181113_71750395/alkmaarse-roetveegpiet-is-nu-nog-een-utopie
Sint arriveert in Limmen, Heiloo en Akersloot
Akersloot – Sint-Nicolaas zal zondag rond twaalf uur ’s middags aanmeren in Akersloot bij de jachthaven van ARZV.
Hij zal zich daarna door Akersloot laten rondrijden en brengt rond half één een bezoek aan de katholieke kerk van Akersloot. Vele honderden kinderen en ouders en ook burgemeester Toon Mans en Pastor Hudepohl zullen de sint begroeten.
Ook in Limmen komt de sint zondag aan en wel om kwart voor twee aan het Stet. Hier wordt hij verwelkomd door burgemeester Mans. Daarna gaat het via de Dusseldorperweg, de Kerkweg en de Vuurbaak in optocht naar sporthal De Enterij.
In Heiloo is de intocht op zaterdag 24 november. Na een ontvangst op het gemeentehuis vertrekt de sint om 11 uur naar het Looplein. Vervolgens gaat het via de Heerenweg naar het Stationsplein (12 uur) en dan via de Butterlaan en de Stationsweg naar cultureel centrum De Strandwal (12.45 uur) voor het feest.
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
Geen aanvraag demonstratie bij intocht van sint in Den Helder
Den Helder – Er is bij de gemeente geen aanvraag binnengekomen voor een vergunning om te demonstreren tijden de intocht van sinterklaas komende zaterdag. Dat zou betekenen dat er – ondanks het wapengekletter van vorige week – geen voor- of tegenstanders van Zwarte Piet naar Den Helder komen.
De gemeente is met de organisatie van de intocht en de politie druk doende het kinderfeest zo soepel mogelijk te laten verlopen. Volgens burgemeester Koen Schuiling krijgt hij vragen van ongeruste ouders of hun kind verkleed als Zwarte piet de optocht kan bijwonen. Schuiling vindt van wel: ,,Natuurlijk kan dat! Laten we er vooral een leuk feest van maken.”
Het hele intocht programma staat op: http://www.heldersebinnenstad.nl
Noordhollands Dagblad, 14 november 2018, 16:55
Reacties:
George Bethlehem
Die tegenstanders zullen wel eieren voor hun geld gekozen hebben
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/sinterklaas-rob-scholte-uitzwaaidag-12-april-de-verlossing-voor-den-helder/
Plaats een reactie