Anja Roubos – Suppletie ter discussie + Suzanne Rijnja – Callantsoog + Ed Dekker – RvS verbiedt strandhuisjes Petten, schadeclaim van 1,2 miljoen + ‘Met man en macht’
Suppletie strand ter discussie
Helderse Courant, 9 maart 2019
https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop
Strandsuppletie bij Callantsoog: 400.000 kubieke meter zand erbij
Callantsoog – Zo’n vierhonderdduizend kubieke meter zand moet er de komende tijd worden aangebracht op het strand van Callantsoog.
Dat meldt Rijkswaterstaat, die het zand vanaf 9 september gaat aanbrengen om het achterland te beschermen tegen de zee. Medio oktober moet het kustonderhoud klaar zijn.
Het zand wordt van het baggerschip opgespoten op het stuk strand tussen strandpaal 12 en strandpaal 14 gebracht. Het zand is afkomstig van de zeebodem, circa tien kilometer van de kust af.
Wie graag een bezoekje brengt aan het strand hoeft zich overigens geen zorgen te maken: het strand en de zee blijven gewoon bereikbaar. Alleen het deel van het strand, waar wordt gewerkt is niet toegankelijk in verband met drijfzand en rondrijdende bulldozers. Watersporters mogen maximaal op driehonderd meter afstand van het baggerschip komen.
In 2017 werd er ook al dezelfde hoeveelheid zand aangebracht op het strand van Callantsoog.
Noordhollands Dagblad, 4 september 2019, 12:15
Raad van State verbiedt tachtig strandhuisjes Petten, ondernemer overweegt schadeclaim van 1,2 miljoen euro
Petten – 0ndernemer René Sips overweeg een schadeclaim in te dienen tegen de gemeente. Hij denkt aan een vergoeding van 1,2 miljoen euro nu de Raad van State de bouw van strandhuisjes in Petten verbiedt.
Pettenaar Sips (62) onderzoekt de mogelijkheden van een claim vanwege gederfde inkomsten en het niet nakomen van beloften. De Raad van State heeft een streep gehaald door alle bebouwingsplannen op het strand van Petten vanwege de PAS, het Programma Aanpak Stikstof. Het verbod is woensdag bekend geworden.
Het gaat om tachtig strandhuisjes, twee strandpaviljoens en vijf beachhouses. De uitspraak van de hoogste bestuursrechter betreft ook parkeervoorzieningen en een ontsluitingsweg bij het strand.
Europese Hof
De gemeente en provincie stonden de plannen toe. Zij betrokken hierbij de gevolgen van nog te nemen maatregelen om vervuiling van stikstof te beperken. De Raad van State accepteert dat niet, na advies van het Europese Hof. Over de beperking voor natuurgebieden moet eerst meer zeker zijn.
Tal van projecten in Nederland komen daardoor in de knel. In Heiloo gaat het om de afslag naar de A9.
In ruil voor de bouw van dertig strandhuisjes verkocht René Sips bijna vier jaar geleden zijn camping Corfwater in Petten. “Onder druk van onteigening. De gemeente wilde ruimte voor de boulevard en een weg. Die plannen zijn nog steeds niets geworden. Nooit heeft de gemeente gewaarschuwd, dat er een kink in de kabel kon komen. Ik acht de gemeente nu niet schuldig, maar wel verantwoordelijk.”
De ontwikkelaar van de vijftig andere huisjes zegt ’af te wachten’.
Helderse Courant, 11 september 2019, 15:53
Gemeente werkt ’met man en macht’ aan nieuw plan voor strandhuisjes Petten na verbod Raad van State
Strandhuisjes in Julianadorp (foto Ed Dekker/NHD)
Petten – De gemeente Schagen gaat ’met man en macht’ een nieuw bestemmingplan ’Kustzone Petten’ maken als poging om de bouw van tachtig strandhuisjes en andere voorzieningen alsnog mogelijk te maken. Dit kondigde wethouder Jelle Beemsterboer woensdag aan.
Beemsterboer hoopt het aangepaste plan in februari in de raad te brengen. Het wordt daarna in procedure gebracht. In 2015 stelde de gemeenteraad het plan Kustzone Petten vast. De afkeuring nu van de Raad van State is een succes voor drie plaatselijke organisaties en twee inwoners van Petten.
Bij hun verzet kregen zij steun van het Europese Hof. Dat oordeelde dat gemeenten en provincies te luchtig zijn omgesprongen met de gevolgen van stikstofuitstoot. De Raad van State vindt dat ook.
Zwanenwater
Voor de bouwprojecten in Petten gaat het om consequenties voor twee Europees beschermde natuurgebieden: het Zwanenwater en Pettemer Duinen. De drie organisaties zijn de Vereniging Strandhuisjes voor Pettemers, Vereniging Duurzaam Petten en Het Zijper Landschap.
Wethouder Beemsterboer noemt het verbod van de Raad van State ’desastreus’ voor veel ondernemers. “Sommigen wachten al vijf jaar op uitvoering van de plannen. Het dorp Petten heeft de miljoeneninvesteringen hard nodig.”
Gasloze bouwmachines
Hij ziet ’voldoende mogelijkheden’ om alsnog te voldoen aan voorwaarden rond stikstof. “Ik denk onder meer aan het gebruik van gasloze bouwmachines en elektrische vrachtwagens om bij de aanvoer van materialen geen extra stikstof uit te stoten.”
Over een mogelijke schadeclaim van recreatieondernemer René Sips van 1,2 miljoen euro kon Beemsterboer woensdagmiddag weinig zeggen. “Ik kan mij voorstellen, dat hij een claim overweegt. Wij hebben zijn plan immers goedgekeurd. Eerst moeten we alles op een rijtje zetten.”
Vakantie Makelaar
Sips was eigenaar van camping Corfwater in Petten. Hij wil dertig strandhuisjes bouwen. De andere vijftig huisjes en een van de beoogde strandpaviljoens zijn een project van Vakantie Makelaar te Uithoorn, samen met bureau Rotteveel M4 te Alkmaar en een particuliere investeerder.
Frank de Groot van Vakantie Makelaar: “Wij wachten af. De uitspraak van de Raad van State is geen verrassing. We gaan overleggen met de gemeente hoe verder. Wij willen het project doorzetten. Een claim naar de gemeente? Die kan hier niets aan doen.”
Helderse Courant, 11 september 2019, 16:51
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=zandsuppletie
https://robscholtemuseum.nl/?s=strandhuisjes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Texel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Callantsoog
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Julianadorp
Plaats een reactie