Anita Twaalfhoven – De muziek hoeft niet eens luisterbaar te zijn kind & kunst

Veel kunstenaars maken muziek, zoals Rob Scholte met The Lion Kings, Maarten Ploeg en Peter Klashorst met Sovjet Sex of Jennifer Tee met haar gelegenheidsband Lady Die. En andersom veroorzaakt de muziekcultuur een stroom van kunstwerken, variërend van een bloeddorstige Madonna in ’The Leader of the Rack’ van Dawn Mellor of het abstracte plastic gelaat van ’Michael’ van Gary Hume tot het ’Drumstel’ met conserveblikjes van Helmut Smits.

Voor ’Mister Motley’, jongerenmagazine over kunst, is het de aanleiding om het zomernummer aan muziek te wijden. De aansprekende, paginagrote foto’s van kunstwerken in kleur maken het nummer tot een expositie in zakformaat, met teksten waarin de auteurs er naar hartelust op los associëren.

Zo fantaseert Arjan Reinders hoe 38.000 jaar geleden een Neanderthaler de oudste grottekeningen ter wereld maakte, met op de achtergrond de ritmes van een oerdrummer. Om van daaruit een sprong in de tijd te maken naar beeldhouwer Alex Jacobs, die zuurstokkleurige modellen ontwerpt van ruimteschepen in de sfeer van sciencefictionfilms uit de jaren zeventig, met de zoete klanken van zwarte disco en soul.

De persoonlijke fascinatie van de auteurs voor het onderwerp is de charme van Mister Motley. Of het nu gaat om een korte impressie van een individuele kunstenaars of de analyse van een subcultuur, het biedt een verfrissende blik op de kunstwereld.

Zoals in het artikel ’Iets van Niets’ van Hester Carvalho, die een verband legt tussen de ’armoedecultuur’ van rappers en kunstenaars. ,,Rappers hebben niet meer nodig dan twee draaitafels en een microfoon, een overzichtelijke manier van werken en bovendien is het goedkoop’’, schrijft zij. ,,Ook kunstenaars hebben vaak geldgebrek en maken kunst van rommel op straat, zoals Kurt Schwitters met collages van tramkaartjes, stukjes touw of kromme wieltjes.’’ Rijke rappers pimpen hun auto met gouden velgen en hun tanden met diamant en een hiphopkunstenaar in goedendoen als Kehinde Wiley schildert hen dan ook als rococo-prinsen in de stijl van Gucci en Prada.

Anders dan de meeste publicaties voor jongeren over kunst kiest de redactie niet voor een educatieve opzet en juist daarom is het magazine zo aansprekend. Met grappige opdrachten als: ’Het schijnt dat Madonna een echte kunstcollectie heeft. Als jij haar adviseur was, welke kunstwerken zou je haar aanraden om te kopen? Stel een toptien voor haar samen.’

Hoofdredacteur Hanne Hagenaar: ,,Kunstenaars maken muziek voor de lol en dat hoeft niet per se luisterbare muziek op te leveren.’’ Die zorgeloosheid spreekt ook uit Mister Motley: lezen over kunst doe je voor je plezier.

Zomerspecial over muziek van ’Mister Motley’, magazine voor jongeren over kunst van de Stichting Art for You(th).
Losse nummers: 5 euro. 020-4122905 of http://www.mistermotley.nl

Trouw, 12/07/06, 00:00

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/1697916/2006/07/12/De-muziek-hoeft-niet-eens-luisterbaar-te-zijn-kind-kunst.dhtml

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*