Analyse Levensstijl – Anke de Vries, citymarketing DH: Den Helder bruist! + Ronald den Boer – Via Mokum naar DH + Hedzer Faber – DH stopt met krimpen + Henk Mosk – Een oude lelijke eend
Anke de Vries, manager citymarketing Den Helder: Den Helder bruist!
Waarom kennen we Den Helder niet als toeristische trekpleister?
“Vroeger werd Den Helder meer gezien als Marinestad, terwijl er behoorlijk veel verborgen parels zijn.”
Hoe is Den Helder opgeknapt de laatste tijd?
“Sinds een aantal jaar wordt er veel geïnvesteerd in de binnenstad. Panden worden gerenoveerd, leegstand wordt ingevuld en op veel plekken komen gezellige terrasjes tevoorschijn. Medio juni 2017 wordt er zelfs een nieuw stationsplein opgeleverd.”
Wat maakt Den Helder bijzonder? Wat zijn de toeristische parels?
“Het stoere en energieke karakter van de stad. Den Helder dankt haar positie als marinestad aan Napoleon. Hij bouwde de Stelling Den Helder met prachtige forten en bunkers. De Stelling is via wandel-, fiets- en kanoroutes te bezoeken. Ook heeft Fort Kijkduin naast het rijke historische gedeelte een bijzonder zeeaquarium, heeft Fort Westoever een bierbrouwerij en is het Beeldenfort een bewaarplaats voor kunst. Daarnaast heeft Den Helder het Marinemuseum, het Reddingsmuseum, de oude Rijkswerf Willemsoord met een prachtig theater en veel leuke horeca, het natuureducatiecentrum de Helderse Vallei, De Nollen en het Rob Scholte Museum. En we zijn de stad met een zeven kilometer lang zandstrand, de meeste zonuren, duinen, rust en ruimte. Den Helder bruist!”
http://analyselevensstijl.nl/article/den-helder-bruist.html
Toerist via Mokum naar Den Helder: Aantrekkelijk dagje uit voor buitenlanders uit hoofdstad
Helders Dagblad, 2 augustus 2017
https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo
Den Helder stopt met krimpen
Na vele jaren van krimp is nu het inwonertal van Den Helder al het hele jaar stabiel op gemiddeld net boven de 56.000.
Per 1 augustus stond de teller op 56.038 Nieuwediepers, dus zelfs iets hoger dan de precies 56.000 van 1 januari.
De daling vanaf begin jaren ’80 – toen hier nog zo’n 64.000 mensen stonden ingeschreven – zet al decennia door, de laatste jaren met netto zo’n tweehonderd per jaar. Volgens de gemeente komt de trendbreuk doordat er ongeveer evenveel mensen gaan als komen, onder wie asielzoekers. ,,Kennelijk houden die verschillende stromen het inwonertal in een soort van evenwicht’’, aldus een woordvoerster. Ook nieuwbouwprojecten spelen daarbij een rol, zoals Willem Alexanderhof in Julianadorp. Daar zijn overwegend mensen uit Den Helder en Julianadorp komen wonen, maar ook inschrijvingen van buiten de stad.
Voor de lange termijn rekent de provincie Noord-Holland met voorspellingen die uitgaan van krimp in de hele Noordkop en vooral in Den Helder: een daling (in de periode 2015-2040) van 5.300 inwoners. Op Texel gaat het om een min van 1.600, Hollands Kroon -1.500 en in de gemeente Schagen blijft de schade naar verwachting beperkt tot -100 inwoners in 25 jaar tijd.
Noordhollands Dagblad, 5 augustus 2017, 7:00
Den Helder stopt met krimpen
Helderse Courant, 5 augustus 2017
https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo
Een oude lelijke eend met een open dak
Helderse Courant, 5 augustus 2017
En zo gemakkelijk bereikbaar met de trein.