Abel de Graaff – Ferdinand Grapperhaus Jr en Willem Kesteloo willen met Physee de Vastgoed wereld verduurzamen
Ferdinand Grapperhaus Jr en Willem Kesteloo (foto Sjors Massar)
They Spoke to Sir Richard Branson (foto Twitter)
Bill Clinton Proud Ambassador of Physee (foto Twitter)
Ferdinand Grapperhaus Jr en Willem Kesteloo willen met Physee de Vastgoed wereld verduurzamen
‘Met onze ramen worden gebouwen 20 procent zuiniger, we hebben al 2.500 vierkante meter aan Power Windows geïnstalleerd, waaronder het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen aan de Zuidas. De Vastgoed wereld is zo conservatief, we kunnen niet vroeg genoeg beginnen.’
‘Tijdens het schrijven van onze Master scriptie ontdekten we een gezamenlijke missie: een Duurzame Energie Transitie realiseren in de bouw’, valt Willem Kesteloo met de deur in huis. Waarom? ‘Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het wereldwijde energieverbruik’, vult Ferdinand Grapperhaus Jr aan. Al pratend over hun scriptie, die ging over Luminicerende Materialen, begint uw auteur wat glazig uit zijn ogen te kijken.
Ferdinand Grapperhaus Jr, lachend. ‘O, sorry voor dit Natuurkunde jargon. We gaan verder in normaal Nederlands.’
Samen met de TU Delft begonnen de heren in 2014 met de ontwikkeling van de Power Window, een raam, dat dankzij geïntegreerde Zonnecellen stroom kan opwekken.
Ferdinand Grapperhaus Jr ‘Vervolgens hebben we Sensoren ontwikkeld en toegevoegd, die er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen, dat de verwarming of airco in huis automatisch wordt aangezet: de Smart Window. Met onze ramen worden gebouwen 20 procent zuiniger.
Deze ontwikkeling vergt echter enorm veel tijd en geld. We zijn aan het pionieren. Niemand ging ons nog voor. Het eerste wat we hebben gedaan is Patenten aanvragen. Die zijn voor beide ramen goedgekeurd. Het product is nu klaar om grootschalig de markt op te gaan. Hiervoor hebben we de komende twee jaar vijf miljoen euro nodig.
We zijn druk bezig met het vormgeven en realiseren van die financieringsronde. Aankomend jaar verwachten we een omzet van één miljoen euro, maar er komen zo veel kosten bij kijken. Als we de financiering rond krijgen, kunnen we over twee jaar een winstgevend bedrijf zijn.’
Physee is een Tech bedrijf gerund door wetenschappers. Kunnen die wel commercieel denkende investeerders overtuigen?
Willem Kesteloo, lachend ‘Pitchen is inderdaad niet iets wat veel aandacht kreeg tijdens onze studie. We hebben met alle mogelijke Start Up competities meegedaan, waarbij we vooral hebben geleerd ons technische verhaal te vertalen naar een breed publiek.”
‘Onze droom kost wel tijd. We zijn dus op zoek naar investeerders die oog hebben voor de lange termijn, ervaring hebben in deze sector en hun expertise met ons willen delen. Dankzij steun van de TU Delft en gewonnen prijzengelden hebben we tot nu toe het bedrijf kunnen runnen. Dan praten we in totaal over zo’n 1,5 miljoen euro.
Welke impact we hebben gerealiseerd so far? Nou, 2.500 vierkante meter aan Power Windows, onder meer in het RABOBank Gebouw in Eindhoven en het nieuwe hoofdkantoor van Goede Doelen Loterijen aan de Zuidas. Ook een nog te bouwen Woontoren aan het Amsterdamse IJ zal worden voorzien van Physee ramen.’
Eigenlijk is hun product niet wat ze oorspronkelijk wilden ontwikkelen.
Ferdinand Grapperhaus Jr ‘Dat was een onzichtbare Coating, die je op een raam aanbrengt, waardoor de energie, die in zonlicht zit, wordt geabsorbeerd en naar de zonnecellen aan de zijkant van het raam gevoerd. Zo wordt zonlicht nog efficiënter opgeslagen. Dat proces is echter zeer gecompliceerd en daardoor nog in ontwikkeling. Met onze huidige producten kunnen we ook al impact maken, dus hebben we ervoor gekozen om daar al mee de markt op te gaan. De commerciële Vastgoed wereld is zo conservatief, we kunnen niet snel genoeg beginnen.’
Ferdinand Grapperhaus Jr (30) & Willem Kesteloo (30), studeerden beiden af in de Technische Natuurkunde, zijn trots, dat ze als Tech bedrijf vijftien mensen uit zeven verschillende landen in dienst hebben van wie een derde vrouw is.
WAT VINDT DE EXPERT?
David Beesemer, vastgoed ondernemer ‘Physee is het bewijs, dat de nieuwe generatie via innovaties de conservatieve Vastgoed wereld probeert te verduurzamen. Wel ben ik benieuwd wat het Bottom Line gaat opleveren voor Vastgoed projecten. Dat ze gebouwen 20 procent zuiniger maken lijkt mij heel ambitieus. Ik zou zeker geïnteresseerd zijn om te investeren, want de hele branche zal nog verder vergroenen. Goede Patent bescherming is wel belangrijk. Daar kun je met wat kleine aanpassingen vaak omheen werken.’
Onlangs haalde de Delftse Start Up nog flink wat geld binnen bij een investeringsronde. In totaal € 1,5 miljoen bij onder meer Quote 500 lid Daan van der Vorm van bouwbedrijf Vorm Ontwikkeling en Job Dura van Dura Vermeer Groep. Ook won CEO Ferdinand Grapperhaus Jr begin mei 2018 nog de Pitch wedstrijd bij de derde editie van Quote Talks. Kijk hier de After Movie.
Quote, 16 juli 2018 14:35
https://twitter.com/3Groter/status/1394963471888961537
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Abel+de+Graaff
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Grapperhaus+Jr
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Kesteloo
https://robscholtemuseum.nl/?s=Physee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Luminicerende+Materialen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Patent
https://robscholtemuseum.nl/?s=Goede+Doelen+Loterijen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zuidas
https://robscholtemuseum.nl/?s=RABOBank+Gebouw+Eindhoven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zonnecel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Smart+Window
https://robscholtemuseum.nl/?s=Duurzame+Energie+Transitie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pitch
https://robscholtemuseum.nl/?s=Start+Up
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vastgoed
https://robscholtemuseum.nl/?s=David+Beesemer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Grapperhaus
Plaats een reactie