Fred Hoogendoorn – Alkmaarse burgemeester Bruinooge legt tijdelijk taken neer vanwege ziekte + Bruinooge is oude niet meer: Is ziekmelding voorbode van vervroegd vertrek?

Alkmaarse burgemeester Bruinooge legt tijdelijk taken neer vanwege ziekte

Alkmaar – De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge heeft wegens gezondheidsklachten zijn taken tijdelijk neergelegd.

Dat is maandag door het college meegedeeld aan de gemeenteraad. Wethouder Pieter Dijkman neemt ’voor de komende weken’ als locoburgemeester zijn portefeuilles over.

De gemeente Alkmaar is terughoudend met toelichting. In het memo aan de raad staat alleen: ’Na zijn vakantie bleek dat hij onvoldoende hersteld is. In overleg met zijn huisarts en de commissaris van de koning heeft hij zich ziek gemeld’.

Bruinooge (64), die sinds 2007 CDA burgemeester is van Alkmaar, kampt al geruime tijd met een kwakkelende gezondheid.

Helderse Courant, 23 december 2019, 20:22

Reacties:

Linda Overboom
Burgemeester Piet bruine ooge.
Heel veel sterkte de komende tijd!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191223_57747527/alkmaarse-burgemeester-bruinooge-legt-tijdelijk-taken-neer-vanwege-ziekte

Alkmaars burgemeester Bruinooge is in meer opzichten de oude niet meer: Is zijn ziekmelding de voorbode van een vervroegd vertrek?

Alkmaar – De ziekmelding van burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar zou de voorbode kunnen zijn van een vroegtijdig vertrek.

Maandag droeg hij in verband met gezondheidsklachten zijn taken ’voor de komende weken’ over aan de locoburgemeester.

Bruinooge zit ook mentaal niet lekker in zijn vel. Hij maakt de indruk er eigenlijk niet zo veel zin meer in te hebben. En dat is niet zo verwonderlijk, gezien het afgelopen half jaar.

Met name het weekend van 10 en 11 augustus heeft er bij hem ingehakt. Terwijl het Europees Kampioenschap Wielrennen de stad in zijn greep had, stortte die zaterdag een deel van het dak van het AZ stadion in. In beide gevallen kreeg de burgemeester ellende over zich heen gestort.

Kritiek

De kritiek rond het Europees Kampioenschap Wielrennen was nog te overzien. Er klonk in de aanloop gemor over bereikbaarheid en overlast in de stad, maar dat verstomde toch wel toen het sportevenement er was. Alkmaar vierde dat weekend een groot wielerfeest en de eindconclusie was, dat Bruinooge, dat toch maar mooi voor elkaar had gekregen. Maar de kritiek vooraf had hem geraakt, schoot hem in het verkeerde keelgat. Hij vond het eigenlijk gezeur om weinig tot niks: “Natuurlijk is er overlast. Nou en. Zonder dat valt er geen evenement te organiseren.” Duidelijk en eerlijk, maar misschien niet zo tactisch.

Tijdens dat feestje begaf een deel van het stadion dak het. Vervolgens kreeg Bruinooge de volle lading. Hij was immers de man, die bij de KNVB de garantie had afgegeven dat het stadion veilig was, niet lang voor het dak drama. De gemeente Alkmaar erkende, dat die garantie was afgegeven zonder controle van de constructies in het stadion.

Bruinooge werd min of meer verantwoordelijk gesteld en in de publieke opinie over deze kwestie verdween menigmaal elke nuance.

Uiteraard: hij had zijn handtekening gezet, maar dat geldt hoogstwaarschijnlijk voor alle burgemeesters met een profvoetbalclub. De clubs moeten die veiligheidsverklaring indienen bij de voetbalbond, de burgemeesters moeten die als verantwoordelijken voor de veiligheid in hun stad ondertekenen.

Vertrouwen

Daar kan op minstens twee manieren naar worden gekeken. De eerste is de feitelijke constatering, dat de burgemeester iets heeft ondertekend zonder de inhoud te controleren, ook al betreft het een formele handeling, gebaseerd op vertrouwen. De tweede is de vraag stellen, waar de eigen verantwoordelijkheid van profvoetbalclub, bedrijf én stadioneigenaar AZ is gebleven.

Bruinooge bleef in verbijstering achter en werd afgeschilderd als degene, die AZ dwars zat door lang geen toestemming te geven om de wedstrijd AZ – Ajax op 15 december in Alkmaar, zonder dak, te laten spelen. Hij wilde 100 procent zekerheid, want hij had leergeld betaald met het zetten van handtekeningen, waar AZ baat bij had. Kortom, Bruinooge werd zeer formeel en uiterst voorzichtig. Want stel, dat er tijdens die wedstrijd iets zou gebeuren. Dan zou hij helemaal de sjaak zijn.

Hij kreeg met name uit supporters kringen op sociale media de grofste verwensingen en bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd. Een en ander is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

De affaire heeft het humeur van de burgemeester van Alkmaar zichtbaar bedorven. Waar hij voorheen tijdens raadsvergaderingen met kwinkslagen leiding gaf, is hij de afgelopen tijd geïrriteerd, korzelig en soms ronduit chagrijnig.

En er komt nóg wat aan. In 2020 verschijnt een eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aangaande het stadion dak. Ook daarin zal staan dat de burgemeester een veiligheidsgarantie afgaf. Bruinooge (CDA) zal zich moeten verdedigen, ook in de gemeenteraad. Daar zitten een paar partijen in, die al jaren van hem af willen. Zoals de VVD, die eerder probeerde hem te lozen. Dat OVV rapport is voor de liberalen een uitgelezen tweede kans. De VVD droomt van een Alkmaarse burgemeester uit de eigen partijgelederen.

Heeft Bruinooge zin in een hoog oplopend debat over zijn rol en verantwoordelijkheid in een affaire, waarin hij een formele pion was?

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Alkmaarse Courant, 27 december 2019, 06:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191226_21162296/alkmaars-burgemeester-bruinooge-is-in-meer-opzichten-de-oude-niet-meer-is-zijn-ziekmelding-de-voorbode-van-een-vervroegd-vertrek

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Piet+Bruinooge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Dijkman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alkmaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=dak+stadion+AZ

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image