Medemblik Actueel – Scheringa Museum onder Voor Behoud Verkocht + Roel van Leeuwen – Tien Jaar na Val DSB Bank + NHD – Leners hebben Tien Jaar na Faillissement Nog Schulden
Scheringa Museum onder Voor Behoud Verkocht
Opmeer – Door het faillissement van de DSB Bank ging ook de bouw van het Scheringa Museum in Opmeer mee in het faillissement en werd verkocht voor ruim 900.000 euro aan een belegger in onroerend goed, deze heeft het pand wederom te koop gezet, maar veel belangstelling was er niet voor.
Tot kort geleden zich een belangstellende heeft gemeld en nu is het zover, dat het onder voorbehoud is verkocht en de makelaar ook geen bezichtigingen meer doet. Wie de koper is wil de makelaar niet zeggen, omdat eerst nog de weg naar de notaris moet worden gevolgd, dan pas is de koop definitief en zal ook duidelijk worden wie de koper is.
Het pand zelf zal nog verder moeten worden afgebouwd, en door de leegstand verkeerd het niet in een al te beste staat.
Medemblik Actueel, 17 oktober 2019
https://www.medemblikactueel.nl/2019/10/17/scheringa-museum-onder-voorbehoud-verkocht/
Koper in Beeld voor Museum Scheringa: Tien Jaar na Val DSB Bank
Het lege Scheringa Museum in Opmeer (foto Medemblik Actueel)
Interieur van het leegstaande Scheringa-museum (foto John Oud)
Wognum – Tien jaar na het bankroet van DSB is er een koper in beeld voor het Scheringa Museum in Wognum. De val van de DSB Bank en DSB Beheer betekende destijds ook het einde van het Scheringa Museum. Het nieuwe complex in aanbouw kon door de curatoren voor een kleine miljoen euro worden verkocht, maar het museumgebouw, ontworpen door Herman Zeinstra, kreeg nooit een nieuwe bestemming.
Sinds 2017 staat het gebouw, dat volgens makelaar Geert Klaver van Klaver Makelaardij is geïnspireerd op een moskee in Corboda, te koop. Maar volgens Klaver is de ’finish in zicht’. “Wij hebben er alles aan gedaan om het verlangen weer terug te brengen en nu zijn we zo ver, dat wij geen bezichtigingen meer doen. Het is verkocht onder voorbehoud.”
Klaver wil nog niet zeggen welke partij de koper is. “Ik ben voorzichtig, omdat we eerder heel ver zijn geweest. De verkoop is pas zeker als je bij de notaris wegrijdt.”
Einde in Zicht
Rutger Schimmelpenninck (foto NHD)
Ben Knüppe (foto NHD)
Tien jaar na het faillissement van de DSB Bank is het faillissement nog steeds niet helemaal afgewikkeld. Maar het eind lijkt in zicht. “Ik denk, dat we langzamerhand zo ver zijn, dat de restantleningen kunnen worden verkocht“, aldus curator Rutger Schimmelpenninck.
Bij zijn aantreden als curator in 2009 zei Schimmelpenninck te verwachten, dat het vijf tot tien jaar zou kunnen duren, voordat het hele faillissement zou zijn afgewikkeld. Maar nog altijd zijn curatoren Schimmelpenninck en Ben Knüppe aan de slag om schuldeisers af te kunnen betalen.
Schuld Eisers
In totaal moet er nog zo’n 900 miljoen euro aan schuldeisers worden betaald. Het gaat vooral om de grotere banken, die eind 2009, begin 2010 in het kader van de deposito garantstelling 3,7 miljard hebben betaald om ervoor te zorgen, dat klanten van de DSB Bank hun ingelegde geld tot 100.000 euro terug konden krijgen.
De banken hebben in de afgelopen tien jaar 74 procent van hun geld teruggekregen. Maar het is de bedoeling, dat ze ook de rest van het bedrag plus een deel van de rente uitgekeerd krijgen.
Sinds 2018 werd de leningenportefeuille en het nog overgebleven personeel van de failliete DSB Bank overgeheveld naar Finqus, een dochterbedrijf. In Wognum zijn er nog 28 medewerkers werkzaam. Verschillende diensten zijn uitbesteed.
Deze situatie zal zeker tot volgend jaar nog blijven bestaan. Volgens Schimmelpenninck zal het zeker niet eerder zijn dan 2020, dat de restantleningen – met of zonder Finqus – worden verkocht en de laatste schuldeisers kunnen worden afbetaald. In een interview met deze krant benadrukken de curatoren, dat een faillissement van de DSB Bank onontkoombaar was. De waarde van de uitstaande leningen is weliswaar hoger dan de 900 miljoen euro, maar er moet ook nog rente betaald worden aan de banken. In 2009 waren er forse liquiditeitsproblemen bij de bank, omdat er geen vertrouwen meer was bij de spaarders.
Helderse Courant, 19 oktober 2019
Veel Oud DSB Leners hebben Tien Jaar na het Faillissement Nog Schulden
Logo DSB Bank, toen nog in bedrijf (foto NHD)
Wognum – Veel klanten met een lening bij DSB Bank, die door het faillissement van de bank in 2009 in de problemen kwamen, hebben nu nog altijd problematische schulden. De Volkskrant deed een steekproef, waaraan 160 DSB klanten meededen, allemaal mensen, die nog een schadeclaim tegen de bank hebben lopen.
Ruim de helft van de ondervraagden kampt nog steeds met schulden. Ze gingen destijds leningen aan, die door DSB waren gekoppeld aan onduidelijke beleggingsproducten en verzekeringen, aldus de krant, en ze kregen hypotheken, die veel hoger waren dan de waarde van het huis. Tot in lengte van jaren moeten deze gedupeerden grote bedragen aflossen aan DSB rechtsopvolger Finqus. Soms wordt door de rente het schuldbedrag zelfs hoger dan het was, ondanks aflossen.
De curatoren zeggen, dat het beeld vertekend is, omdat de enquête is gehouden onder mensen, die zich tien jaar geleden benadeeld voelden, niet onder alle DSB klanten. Ze erkennen wel, dat er probleemgevallen zijn, maar zeggen, dat zowel het aantal klachten als het aantal wanbetalers afneemt.
Noordhollands Dagblad, 19 oktober 2019, 09:30
Reacties
Evert van Bunnik
Ik weet uit betrouwbare bron dat Finqus (ook bekend staand als Unisolve) de uitstaande schuld(en), betaalde rente(n) enz. NIET opgeeft aan de Belastingdienst, zodat er geen aftrekpost is op de door de belastingdienst vooraf ingevulde aangifte. Omdat de schuldenaars ook geen bericht krijgen over de uitstaande schuld, kunnen zij die vooringevulde aangifte ook niet corrigeren.
Simon Stoter
Dit klopt helaas helemaal ben zelf ook de dupe van deze criminelen.
Dirck Tabac
De opgave van jezelf en geldverstrekker is beide verplicht en als Finqus dit niet doet is belasting over betaalde rente ook niet terug gekomen, dus zitten ze fout, die mag door hun veroorzaakte fout kun je claimen als schade wegens foute manier van hun dus van je schuld afhalen…. Laat ze maar eens aantonen, dat ze gelijk hebben, helaas heb je geen keuze voor andere helaas dus Finqus heeft zo wel makkelijk verdienen.
Norman in ’t Veldt
Met dank aan de DNB en die hufter, die opriep tot een bankrun. De overheid heeft de spaarders en leners in de steek gelaten.
Evert van Bunnik
Die hufter heet Pieter Lakeman!
Yvonne Kostelijk
En vergeet ook niet al die DSB medewerkers, die op straat kwamen te staan in een tijd, dat administratief werk sowieso en zeker in West Friesland zeer schaars was.
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Scheringa
https://robscholtemuseum.nl/?s=Scheringa+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=DSB+Bank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Geert+Klaver
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rutger+Schimmelpenninck
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ben+Knüppe
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Lakeman
Plaats een reactie