Henk Runhaar – ’Mijn broer crepeert, Nederland doet niks’ + Vragen over hulp aan gevangenen + NOS Radio 1 Journaal, 10 juli 2019
Mijn broer crepeert, Nederland doet niks’
Joyce Bergman zet zich dag in, dag uit in voor haar broer, die in Libanon gevangen zit. Op de voorgrond een foto van Menno in zijn tienerjaren.
Katwijkse: ’Vieze, volle, cel Libanon overleeft hij niet’
Katwijk – “Mijn broer belde net op vanuit de gevangenis in Libanon. De eerste keer, dat het rechtstreeks kon. Hij schreeuwde alleen maar. Ik denk niet, dat hij het overleeft. Niet met 55 man in een cel van vijf bij zes meter.”
Katwijkse Joyce Bergman zit enorm in de rats over haar broer Menno. “Liggen kan alleen bij toerbeurt, op het kale beton. Hij moet zich wassen met dettol, het ontsmettingsmiddel voor de cellen. Drinkwater is er niet. Daarbij komt, dat hij psychotisch is, hij heeft een hersenbeschadiging door een ernstig ongeluk. Hij heeft hulp nodig, daar heeft hij als Nederlander recht op. Maar Nederland laat hem aan zijn lot over.”
XTC pillen
Menno Bergman (47) werd op 30 januari op de luchthaven van Beiroet betrapt met 25.000 XTC pillen. “In de vorm van het hoofd van president Trump. Mijn broer had geen idee, dacht dat hij met supplementen voor bodybuilders onderweg was.” De tien kilo drugs zat verborgen in een dubbele bodem. “Menno zegt, dat hij werd gedwongen de trip te maken. Hij zal wel geldproblemen hebben gehad. Hij heeft drie kinderen bij drie ex vriendinnen in Chili, Brazilië en op Bali. Hij wíl voor ze zorgen, ondanks zijn eigen situatie.”
De gevangenis in Libanon is een nieuw dieptepunt in een leven vol ellende. Joyce: “Als vijf jaar oudere zus heb ik Menno opgevoed. Onze ouders waren altijd aan het werk en hadden beiden een alcoholprobleem. ’Jullie zijn minder waard dan een kers’, zei mijn vader altijd.”
Joyce ontvluchtte het ouderlijk huis in Leiden op haar zestiende, maar keerde na het mislukken van haar relatie in Spanje terug. “Vooral vanwege Menno. Hij ondernam zijn eerste zelfmoordpoging toen hij vijftien was.”
Speedboot
Als 19 jarige kreeg Menno een afschuwelijk ongeluk. “’s Nachts met een speedboot. Hij klapte in volle vaart met zijn hoofd tegen een brug. De rugleuning van zijn stoel was finaal afgebroken. Zijn gezicht lag in puin, in totaal had hij meer dan tachtig breuken in zijn gezicht en schedel.” Ook toen draaide Joyce alleen op voor de zorg. “Onze ouders waren op rondreis in Griekenland en, ondanks het feit, dat hun zoon op de intensive care vocht voor zijn leven, niet genegen hun vakantie te onderbreken.”
Menno herstelde en schopte het tot sous chef in een Leids restaurant. Een ’coke snuivend vriendinnetje’ bracht hem op het verkeerde pad. “Hij raakte alles kwijt, was dakloos. Toen hij een keer bij ons kwam eten, weigerde hij wat ik hem voorzette. Hij wenste niet twee keer in een week hetzelfde te eten, verklaarde hij.” Joyce wees haar broer de deur. „We hadden 25 jaar geen contact met elkaar.”
In maart kwam ’van een volslagen onbekende’ het bericht, dat Menno vast zat in Libanon. Sindsdien zet de Katwijkse zich vierentwintig uur per etmaal in haar broer te helpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en DutchAdvocates hebben volgens haar nog maar bitter weinig bereikt. “Hij heeft nog steeds geen goede advocaat. Ja, er was er een, maar die vroeg 25.000 dollar. Dat kan ik niet betalen.”
Pro Deo
In de Libanese Pro Deo advocaat, die Menno is toegewezen heeft ze weinig vertrouwen. “Die wil eerst substantieel betaald worden, kregen we te horen. En hij spreek alleen maar Frans en Arabisch, ook heel handig. Maar we hebben geen keuze, DutchAdvocates is de enige organisatie waar Buitenlandse Zaken mee samenwerkt.”
Leidsche Courant, 13 juli 2019
Vragen over hulp aan gevangenen
CDA, D66 en SP stellen Kamervragen over de begeleiding van Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Het CDA heeft daar dit jaar veel klachten over binnengekregen.
De partijen suggereren dat de problemen te maken hebben met de wisseling van de wacht op het gevangenenbegeleidingsfront. In plaats van PrisonLaw, dat ruziede met het ministerie van Buitenlandse Zaken, krijgt het Amsterdamse kantoor DutchAdvocates sinds 1 januari als enige subsidie voor het juridisch adviseren van gevangenen in het buitenland.
Advocaat Goudswaard van DutchAdvocates benadrukt, dat er nog niemand is geweigerd. Volgens haar is er veel frustratie en wanhoop door de omstandigheden in het buitenland. “Die kunnen wij niet veranderen, net zo min als de Nederlandse overheid.’” Op de zaak Bergman wil ze niet ingaan. Buitenlandse Zaken zegt, dat Bergman van begin af aan consulaire bijstand en medische hulp krijgt.
NHD, 13 juli 2019
https://www.noordhollandsdagblad.nl/
NOS Radio 1 Journaal, 10 juli 2019
NOS, 10 juli 2019
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=gevangenis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Libanon
Plaats een reactie