Arie Booy – Officieel verzoek voor referendum over wel of geen nieuw stadhuis in Den Helder

Den Helder – De stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder heeft een officieel verzoek ingediend bij het gemeentebestuur om een referendum uit te schrijven over de verplaatsing van het stadhuis naar het monumentale maritieme gebouw 66 en een nabijgelegen pand, dat na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is op Willemsoord.

De fracties van GroenLinks en D66 in de gemeenteraad hebben eerder een poging gedaan om het referendum op de kaart te krijgen, maar dat werd door een raadsmeerderheid geblokkeerd. Daarom heeft de erfgoed stichting de aanvraag ingediend. Paul Schaap is woordvoerder van de stichting: “De verplaatsing van het stadhuis naar Willemsoord is absoluut referendum waardig. De gehele gemeenschap is belanghebbend in deze zaak. We hebben aan de voorwaarden voor de aanvraag voldaan en wachten nu op reactie van de gemeente“, meldt Schaap.

In de raad

Namens de gemeente Den Helder zegt woordvoerder José van de Burg: ‘De voorzitter van de raad beoordeelt het verzoek en maakt op basis hiervan een voorstel voor de gemeenteraad. Dat voorstel komt op de agenda van de raadsvergadering van 6 mei. Eerst gaat het echter langs de agendacommissie en vervolgens licht de griffie de aanvragers in over de gang van zaken.

De politieke partijen, die zich eerder dit jaar al inspanden om een voorstel tot het houden van een raadplegend referendum in stemming te brengen deden dat in verband met wat genoemd wordt het ’scenario onderzoek nieuwbouw van het stadhuis op Willemsoord‘. D66 en GroenLinks stelden toen, dat dit onderzoek zoveel onduidelijkheden, problemen en moeilijkheden met zich meebrengt, dat het gerechtvaardigd is om de inwoners van Den Helder te raadplegen.

Paul Schaap zegt namens Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder geen goed woord over te hebben voor de wijze, waarop de planvorming tot stand is gekomen: “Het stadhuis op deze plek op de oude rijkswerf is al een duveltje uit een doosje gesprongen. Er is nooit met de burgerij en de gebruikers van Willemsoord over gesproken. Opeens was het er en wordt alles uit de kast getrokken om het door te zetten.

Advocaten

De stichting heeft zich echter verzekerd van een paar sponsors en die hebben toegezegd dure advocaten in stelling te brengen nu de gemeente het voornemen wil doorzetten. Schaap: “We gaan eerst voor een referendum, maar rechtbank en Raad van State kunnen volgen.

Helderse Courant, 23 april 2019, 16:23

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
Nou het zal mij benieuwen de steun van Groenlinks en D66 hebben ze al .
Maar ik denk niet dat de partij van beloofd is beloofd BVDH onder aanvoering van de 100% om gedraaide Kamelion Asorgia het niet zal steunen .
En ook de Stadspartij onder aanvoering van H van Dongen gaat dit niet steunen hij vind het veel te lekker om op het pluche te zitten en zal niet het lef hebben om naar de burgers te luisteren .
Dat geld ook voor de leider van de Seniorenpartij hij vind het wel prima zo nu hij Wethouder is .
Maar dat geld ook voor anderen partijen ze zijn te laf om dit te steunen .
Ze hebben schijt aan de burgers ik hoor Asorgia nog zeggen , ik ga zorgen dat de burgemeester oprot en de Schouwburg krijgt geen euro meer en ik zal er voor zorgen dat Zeestad aan banden wordt gelegd .
Nou hij zorgt nergens voor o ja natuurlijk wel voor zich zelf .

Henk van Kuijk
Het verzoek is prima, en terecht. We hebben een bestuur dat zich niks aantrekt van wat bewoners vinden. Ze doen voortdurend hun eigen zin, en plegen allerlei manipulaties. Ik ga ze maar weer even turven: 1. Een kantoor nautisch maritiem noemen; 2. Geen financieel onderbouwd plan bieden; 3. Een Curacaose loopbrug op de voorpagina van stadhuisblad NHD; 4. Zeestad dat geen transparantie biedt mag het gaan uitvoeren, ondanks een debacle met de schouwburg; 5. Julianadorp lijmen met een baliefunctie. Zeker 70% van de Helderse bewoners is tegen dit stadhuisplan. Het NHD vindt een persbericht over 141 bezwaarschriften, waaronder die van de Visbuurt en Julianadorp, geen nieuws en negeert het, als enige medium. We hebben geen onafhankelijke pers, een groot probleem. Degenen die de manipulaties van vorige colleges bekritiseerden doen het nu even hard. Ze lieten hun kiezers zwaar in de kou staan. Daarnaast hoeft – conform de referendumverordening – een referendumverzoek uit de raad niet in stemming te worden gebracht. De burgemeester handelde onjuist door het te laten afstemmen bij meerderheid, ook een zware manipulatie. Nummer 6. Ik ga ze weer tellen

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190423_74093367/referendum-stadhuis

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Schaap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Behoud+Cultureel+Erfgoed+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=voorzitter+van+de+raad
https://robscholtemuseum.nl/?s=referendum

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image