Delano Weltevreden – Volgende ronde in juridisch gevecht tussen kunstenaar Rob Scholte en gemeente Den Helder + NH Nieuws – Kantonrechter buigt zich op 7 mei over geschil
Volgende ronde in juridisch gevecht tussen kunstenaar Rob Scholte en gemeente Den Helder
Den Helder – De kantonrechter buigt zich op 7 mei over het huurgeschil tussen de gemeente Den Helder en kunstenaar Rob Scholte.
De behandeling van de zaak stond gepland voor 6 maart, maar moest wegens ziekte van de rechter worden uitgesteld.
In april vorig jaar is Scholte uit het Rob Scholte Museum gezet op basis van een voorlopige uitspraak van het hof in Amsterdam. De gemeente heeft steeds gesteld, dat Scholte een gebruiksovereenkomst had, dat hij geen huurder was.
De bodemrechter heeft echter geoordeeld, dat Scholte huurder was en heeft de zaak doorverwezen naar de kantonrechter. Die moet nu beoordelen, of de gemeente dit huurgeschil middels uitzetting had mogen beslechten.
Helderse Courant, 15 maart 2019, 07:40
Reacties:
Henk van Kuijk
Dhr Scholte kan dus mogelijk terugkeren. Dan is het uiterst vreemd dat bouwer Tuin binnenkort een informatiebijeenkomst houdt voor omwonenden van het postkantoor, over de woningen die het bedrijf erin wil bouwen. Hebben ze geen boodschap aan de rechtszaak?
Jeroen Bodewus
De eerste zin is een onjuiste aanname.
Henk van Kuijk
Jeroen Bodewus De rechter: “Dhr Scholte is onterecht uit huis en museum gezet, want hij had huurrechten.” Of roept de rechter maar wat?
Sietse Plantinga
Waarom krijg ik steeds de indruk dat ze de gemeenteraadsleden van Den Helder laten invliegen uit Italië die lid zijn van de Maffia ?
http://www.stichting-jas.nl/2019/03/huurgeschil-tussen-gemeente-den-helder.html
Kantonrechter buigt zich op 7 mei over geschil gemeente en Rob Scholte
Den Helder – De kantonrechter buigt zich op zeven mei over het langslepende huurgeschil tussen kunstenaar Rob Scholte en de gemeente Den Helder.
Dat laat de gemeente Den Helder vandaag weten. “Een uitspraak kunnen we pas in juni of juli verwachten”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het museum en atelier van Scholte, het voormalige postkantoor, werd vorig jaar april ontruimd na een voorlopige uitspraak van het hof in Amsterdam. Dit gebeurde, omdat de kunstenaar geen gehoor gaf aan de oproep om te vertrekken. Hij vond, dat eerst de bodemprocedure in de zaak (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/222821/kunstenaar-rob-scholte-moet-vandaag-vertrekken-uit-atelier-en-woonruimte) moest worden afgewacht. Hij schreef zelfs een open brief aan premier Mark Rutte (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/221985/kunstenaar-rob-scholte-roept-hulp-van-mark-rutte-in) om zijn zaak te bepleiten.
De gemeente Den Helder voert op, dat Scholte een gebruiksovereenkomst (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/231340/ontruiming-rob-scholte-museum-was-mogelijk-onrechtmatig) had en dus geen huurder was. De bodemrechter oordeelde, dat Scholte wel huurder was en stuurde de zaak naar de kantonrechter. Die zal op 7 mei beoordelen of de gemeente Scholte rechtmatig uit het voormalig postkantoor heeft laten zetten.
Lees ook:
Den Helder biedt tienduizenden euro’s aan Rob Scholte om nieuwe rechtszaak te voorkomen
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/241206/den-helder-biedt-geldbedrag-om-nieuwe-rechtszaak-tegen-rob-scholte-te-voorkomen
26 maart 2019, 09.08 uur · Aangepast 26 maart 2019, 14.36 uur
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=gemeente+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=huurcontract
Kennelijk denkt de gemeente nog steeds dat de heer Scholte geen huurrechten heeft terwijl de rechtank heeft beslist dat dat wel zo is. Men zou haast de gemeente moeten aanklagen voor het feit dat op een onbehoorlijke wijze met overheidsgelden wordt omgegaan door toch maar door te procederen. Het zou van ethische politiek getuigen wanneer men zijn verlies erkent en het gezin Scholte schadeloos stelt en zij zo snel mogelijk het pand weer kunnen betrekken. De firma Tuin is in ieder geval gedagvaard tot afgifte van de sleutels daar hij als nieuwe eigenaar ook de verhuurder is geworden. De rechten van huurders zijn gelukkig heel stevig verankerd in onze wetgeving, daar kan ook de firma Tuin niet omheen.
Artikel 365 Wetboek van Strafrecht: “De ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie”.
Wat rest Den Helder nog wanneer ze een dergelijk kunstenaar verbant.
En het is niet allleen Den Helder die zich hier schuldig aan maakt.
Ik hoop dat de gerechtigheid hier gaat zegevieren.