Margot Klompmaker – Oorlog in Bloemendaal op sociale media + Justitie bevestigt vervolging Aerdenhoutse politicoloog Meindert Fennema + Marielys Roos – Roest + Alles is hier geheim
Oorlog in Bloemendaal op sociale media
De Facebookpagina van Hart voor Bloemendaal met het geluidsfragment met de gemeente seceretaris van Bloemendaal.
Bloemendaal – Burgemeester Elbert Roest mag dan streven naar rust in Bloemendaal, raadsleden Marielys Roos en Rob Slewe van Hart voor Bloemendaal denken daar totaal anders over. Het is oorlog tussen beide raadsleden en het college op de sociale media.
“Waar moeten we anders ons verhaal kwijt?’’, beklaagt Marielys Roos zich op de Facebookpagina van haar partij. In de raadszaal, het gebruikelijke podium voor lokale democratie, krijgen ze geen poot aan de grond met kwesties, die ze aan de orde willen stellen, luidt hun klacht. Dus zoeken ze hun heil op sociale media.
Daar krijgen niet alleen het huidige college, maar ook oud bestuurders en ambtenaren ervan langs. Met name gemeentesecretaris Wilma Atsma moet het de laatste tijd ontgelden. Maar met het belagen van de laatste zijn Roos en Slewe te ver gegaan, schrijven burgemeester en wethouders in een recente brief aan de twee raadsleden.
Ambtenaren kunnen zich niet in het openbaar verdedigen, luidt hun kritiek. “U heeft een morele grens overschreden en en het college neemt collectief afstand van deze manier van politiek bedrijven.”
Zo heeft Hart voor Bloemendaal een geluidsfragment op de Facebookpagina van de partij gezet van een gesprek met Atsma, zonder dat de betrokkene daarvan op de hoogte was. Het gesprek is met Roos en Slewe en gaat over de handtekeningen onder het gewraakte geheime collegebesluit uit november 2014.
Op grond van dat besluit is Roos later veroordeeld. Dat besluit is in april 2016 alsnog ondertekend door… Ja, door wie? Dat vragen Roos en Slewe aan Atsma. Maar die kan de handtekeningen ook niet goed lezen, zo blijkt. ’Mijn handtekening? Dat denk ik wel. Ik weet het niet meer’, zegt Atsma.
Die handtekeningen zijn niet onbelangrijk. Ze vormen het ’bewijs,’ dat het collegebesluit van 2014 ook echt toen is genomen. De handtekeningen staan garant voor het checken van ’de inhoud op waarheid’.
Roos heeft steeds volgehouden, dat er geen besluit is genomen en dat dit pas later in elkaar is gestoken. Zij heeft inmiddels aangifte gedaan tegen gemeentesecretaris Atsma en wethouder Heijink wegens valsheid in geschrifte door het collegebesluit uit 2014 alsnog te ondertekenen in 2016.
Het college van Bloemendaal heeft beide raadsleden een brief gestuurd, dat Roos en Slewe moeten stoppen met aantijgingen tegen Wilma Atsma.
Ook spreekt het college zijn onvoorwaardelijke steun uit aan Atsma. “We prijzen ons gelukkig met de betrokkenheid en kwaliteit van onze medewerkers”, aldus het schrijven.
Of het strafbaar is wat Roos heeft gedaan weet het college niet, aldus een woordvoerster. “We willen juist wegblijven uit een juridisch gevecht. Dan escaleert het alleen maar. We leggen met de brief een moreel dilemma op tafel en hopen. dat de raad dit oppakt en erover wil discussiëren met het college. We moeten er toch met elkaar uitkomen.”
Roos beklaagt zich er over, dat het college niet ingaat op de inhoud van de kritiek van de partij. “Als ik bij onze ’verbinder’ (burgemeester Roest, red) aanklop, gaat de deur meteen dicht. Of ik word van gijzeling beschuldigd. Om de ’verbinder’ mag wel eens een noodverbandje.”
Haarlems Dagblad, 26/01/2019 om 11:00
https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190125_51356290/oorlog-in-bloemendaal-op-sociale-media-video
Justitie bevestigt vervolging Aerdenhoutse politicoloog Meindert Fennema
Bloemendaal- Justitie heeft inmiddels bevestigd, dat de bekende politicoloog Meindert Fennema uit Aerdenhout wordt vervolgd. Tegen Fennema is in maart vorig jaar aangifte wegens smaad gedaan door raadsleden Marielys Roos en Rob Slewe van Hart voor Bloemendaal. Fennema had beiden beschuldigd van ’gijzeling’ van de burgemeester van Bloemendaal.
De zaak gaat over een optreden van Fennema in een radioprogramma van Jort Kelder in maart 2018: https://www.nporadio1.nl/dr-kelder-en-co/onderwerpen/446859-dorpspolitiek-steeds-minder-draagvlak-voor-lokaal-bestuur# en https://www.nporadio1.nl/dr-kelder-en-co/uitzendingen/596631-2018-03-03?share=2823b&t=0.
Volgens Fennema zou Slewe met Roos en haar man de burgemeester in zijn eigen kamer hebben opgesloten. Fennema noemde het voorval een voorbeeld van intimidatie door burgers.
Hij noemde niet hun namen, maar omschreef de drie als een fiscaal jurist, medisch specialist en een landgoedeigenaar verbonden aan de partij Hart voor Bloemendaal.
Het ging overduidelijk om Marielys Roos, haar man Peter Roos en Rob Slewe. Roos en Slewe deden daarop aangifte wegens smaad en laster.
Volgens het tweetal was het een doelbewuste poging om hun partij Hart voor Bloemendaal in diskrediet te brengen.
Slewe en Fennema hebben vaker met elkaar in de clinch gelegen naar aanleiding van columns van Fennema uit 2014 (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/conflicten-stapelen-zich-op-in-bloemendaal-~bc526570/) en uit 2015 (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wie-komt-op-voor-de-duinrand-~b1c5f504/) op de website van de Volkskrant, waarin hij uithaalt naar Rob Slewe, eigenaar van landgoed Elswoutshoek in Overveen.
Opmerkelijk is dat burgemeester Roest – die zou zijn opgesloten – aanvankelijk liet weten zich ‘nadrukkelijk niet te herkennen in de uitlatingen van de heer Fennema’ (https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181019_80771114/burgemeester-bloemendaal-spreekt-zich-uit-in-intimidatiezaak). Later draaide Roest dit terug. Volgens de burgemeester had hij een gesprek met het drietal bij zijn kamer.
“Toen ik aangaf te willen vertrekken naar een afspraak en mijn tas uit mijn kamer haalde, werd mij – bij het verlaten van mijn kamer – door een van de aanwezigen de doorgang versperd (althans zo heb ik dat ervaren) en ik had moeite om mijn kamer te verlaten. Samenvattend: ik ervoer alles wat zich daar afspeelde als zeer – en beslist – onaangenaam”, aldus Roest.
Rob Slewe is heel blij met de beslissing van het OM en heeft vertrouwen in de zaak. “Er is een spel gespeeld door een aantal mensen en ik hoop, dat de onderste steen nu bovenkomt. Het OM beschikt over een bandopname van het incident met Roest.
Die lijkt me vrij duidelijk. Daaruit blijkt dat er niets aan de hand was. De zaak is bewust opgeblazen vlak voor de verkiezingen. Ze wilden gewoon niet, dat ik raadslid zou worden.’’ Meindert Fennema was niet bereikbaar voor commentaar.
Vorige week nog ontkende het Openbaar Ministerie, dat er een strafzaak zou komen, maar inmiddels zijn volgens het OM ’de betrokkenen op de hoogte gesteld’. Op dit moment is nog onbekend wanneer de zaak zal dienen.
Lees ook:
Wie intimideert wie in Bloemendaal? Aangifte van laster tegen Meindert Fennema
https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181019_80556600/wie-intimideert-wie-in-bloemendaal-aangifte-van-laster-tegen-meindert-fennema
Opmerkelijk is dat burgemeester Roest – die zou zijn opgesloten – aanvankelijk liet weten zich ‘nadrukkelijk niet te herkennen in de uitlatingen van de heer Fennema.’
https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181019_80771114/burgemeester-bloemendaal-spreekt-zich-uit-in-intimidatiezaak
Haarlems Dagblad, 12 februari 2019, 12:30
Roest
Het raadsel van het 2e briefje van Elbert Roest, alias de Grote Verbinder opgelost? Of maw: de zoveelste draai van deze burgemeester in het zogenaamd onafhankelijke onderzoek van #Integis.
Facebook, 18 maart 2019
https://www.facebook.com/100006871658829/videos/2113407468898288/
Alles is hier geheim | Een raadslid uit Bloemendaal over het slagveld van de lokale politiek
NUR code(s) 740 Mens en maatschappij algemeen
Imprint(s) Balans, Uitgeverij
Uitgever(s)
Taal Nederlands
Vers. datum
NSTC 9789460035838
Een verontrustende doofpotcultuur. Hoogoplopende frustraties, huilpartijen, raadsleden, die elkaar naar het leven staan, een college, dat geheime besluiten neemt in geheime vergaderingen en compromitterende informatie laat verdwijnen, telefoongesprekken met inwoners, die stiekem worden opgenomen, huisadvocaten, die liegen voor de rechter. Het is in Bloemendaal allemaal aan de orde van de dag. Tal van burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn de afgelopen jaren dan ook gekomen en weer vertrokken.
Als Marielys Roos begin 2014 dankzij voorkeursstemmen in de raad terechtkomt en het in een langslepende onroerend goed zaak tegen het officiële gemeentestandpunt in opneemt voor een aantal inwoners, zijn de gevolgen aanzienlijk. De burgemeester doet aangifte tegen haar, wegens het ‘lekken’ van geheime informatie. Een misdrijf. Roos wordt veroordeeld en heeft sindsdien een strafblad. In het beroep, dat zij aantekende, lijkt het gemeentebestuur opnieuw ontlastend bewijsmateriaal achter te houden.
Hoe integer zijn ambtenaren, bestuurders en politici eigenlijk? Wat kan een burgemeester betekenen als hoeder van die integriteit? En wat zijn de gevolgen van slecht bestuur? De situatie in Bloemendaal is extreem, maar tegelijk exemplarisch voor veel gemeenten in Nederland. Dit is des te zorgwekkender nu de taken van gemeenten steeds verder worden uitgebreid. Roos maakte de gang van zaken als raadslid van dichtbij mee en schetst een openhartig, ontluisterend en beklemmend beeld van de enige bestuurslaag waarop de burger direct invloed kan uitoefenen: het gemeentebestuur.
ISBN, onbekend
https://metadata.isbn.nl/940138/achter-gesloten-deuren.html
Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marielys+Roos
Plaats een reactie