Arjen Ribbens – Rechter: Rob Scholte heeft huurovereenkomst in Den Helder

Slepend conflict

Kunstenaar Rob Scholte heeft een huurovereenkomst voor het gebouw, waarin het Rob Scholte Museum was gevestigd, dat heeft de rechter bepaald. Volgens Scholtes advocaat is de gedwongen ontruiming in april daarmee onrechtmatig.

Kunstenaar Rob Scholte (60) heeft een slag gewonnen in zijn juridische gevecht tegen de gemeente Den Helder. In een door hem aangespannen bodemprocedure heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald, dat Scholte een huurovereenkomst heeft voor het oude postkantoor, waarin sinds 2013 het Rob Scholte Museum en zijn woonhuis en atelier waren gevestigd.
Op 17 april werd het museum en woonhuis op last van burgemeester Koen Schuiling ontruimd, omdat Scholtes ‘bruikleenovereenkomst’ voor het voormalige postkantoor zou zijn afgelopen. Nu blijkt, dat Scholte huurder is, is hij onrechtmatig ontruimd, zegt Benno Friedberg, de advocaat van de kunstenaar.
De gemeente is te voorbarig geweest met uitzetten, zegt Friedberg, en had de uitkomst van de door Scholte aangespannen bodemprocedure moeten afwachten. „De gemeente misbruikt steeds haar macht, het is te idioot voor woorden.”

De huisraad van Scholte, de voorraden en materialen van zijn atelier, en de bibliotheek en de inventaris van zijn museum – samen 800 kuub – zijn sinds april opgeslagen door de gemeente. De collectie van het museum bestaat behalve uit kunst van Rob Scholte zelf onder andere uit werken van Albrecht Dürer, Maarten Baas, Christian Boltanski, Joseph Beuys en Emo Verkerk.

Als Scholte zijn spullen niet voor 1 oktober ophaalt, gaat de gemeente de inboedel veilen om de kosten van de opslag (tot nu toe 60.000 euro) te verhalen.
Scholte zegt bezig te zijn om het geld bijeen te krijgen. „Als mijn huisraad wordt geveild, dan wel vernietigd, worden mijn leven en mijn geschiedenis uitgewist.” De kunst uit zijn museum is door de gemeente ondergebracht bij een gespecialiseerd kunstopslag bedrijf. De kosten daarvan zijn inmiddels opgelopen tot 225.000 euro.
De rechtbank Alkmaar heeft de zaak doorverwezen naar de kantonrechter, die oordeelt over huurgeschillen. Naar verwachting zal een definitief vonnis in het geschil op zijn vroegst april volgend jaar te verwachten zijn.
In behandeling is ook nog een bodemprocedure van de gemeente tegen Scholte. Op de vraag, of veilen van de huisraad van de kunstenaar niet voorbarig is, zolang de zaak nog onder de rechter is, antwoordt een gemeentewoordvoerder: „De kosten van de opslag zijn aanzienlijk, namelijk zo’n 8.000 euro per maand, en de zaakwaarneming door de gemeente kan niet oneindig voortduren.”

NRC, 20 september 2018 om 11:28

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/20/rechter-rob-scholte-had-huurovereenkomst-in-den-helder-a1617237

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=ontruiming+onrechtmatig

4 Comments

  1. “Kunstenaar Rob Scholte (60) heeft een slag gewonnen in zijn juridische gevecht tegen de gemeente Den Helder”, schrijft de systeemkrant NRC. De corruptie is zo in het ruggenmerg van de msm gaan zitten, dat ze niet eens meer kunnen geloven dat een burger het van een criminele overheidsorganisatie kan winnen. Als je de juridische situatie vergelijkt met het bekende Stratego spel, dan pakt Scholte hier na een paar zetten de vlag van de gemeente Den Helder. Het NRC zou dan schrijven dat Scholte een slag gewonnen heeft, terwijl hij de hele oorlog beslist heeft. Als er sprake is van een huurovereenkomst dan is de ontruiming op grond van een gebruiksovereenkomst namelijk onrechtmatig. De hogere rechter (rechtbank) heeft beslist dat de kantonrechter (lagere rechter) bevoegd is, omdat er volgens de rechtbank sprake is van een huurovereenkomst. Lagere rechters dienen zich in principe te richten naar de uitspraken van hogere rechters, maar hebben strikt genomen wel de bevoegdheid om daarvan af te wijken. In het krankzinnige en ondenkbare geval dat de kantonrechter nu de rechtbank onderuit zou halen, gaat Scholte in hoger beroep en waar komt hij dan terecht? Bij de rechtbank die hem eerder in het gelijk stelde. Wint Scholte bij de kantonrechter (kan niet anders) dan gaat de gemeente in hoger beroep bij de rechtbank. Hoe hopeloos dat ook is. En vervolgens waarschijnlijk zelfs in cassatie. Alleen maar om Scholte kapot te procederen…..

    En zelfs in het geval het bovenstaande niet verloopt zoals ik verwacht, zijn er nog vele redenen waarom Scholte niet meer kan verliezen. Het zwaar geschonden gemeentelijk beleid dat hem recht op eerste koop geeft, de verkoop van het gebouw aan Scholte via de advocaat van de gemeente. “Mijn advocaat vertegenwoordigt mij niet” riep burgemeester Schuiling na de beklonken deal. Juridisch onbestaanbaar en de bestuurlijke onbetrouwbaarheid ten top! Aannemer Tuin, wiens bod NA het sluiten van de tender binnen kwam enz. enz. enz.

    Dit is een schofterige zaak die zijn weerga niet kent in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Ons openbaar bestuur is totaal verrot en niemand doet wat.

  2. Yes, gefeliciteerd Rob. Eindelijk een einde aan het getouwtrek?

    Geniet van de mentale ‘rust’.

    Groetjes Marit

  3. Heerlijke herinnering aan het Laatste Avondmaal in deze zaal. Ik mis het nog steeds, al heb ik het ongeveer 15x kunnen zien…

  4. Dat gaat inderdaad de goede kant op.
    groet!
    Roderik

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*