De Telegraaf – Joost Ritman krijgt Amsterdamse erepenning + Dan Brown opent Ambassade van de Vrije Geest + Rachel de Meijer – Neuzen in mystieke boeken + Ambassade van de Vrije Geest

Joost Ritman krijgt Amsterdamse erepenning

Amsterdam – Ondernemer en verzamelaar Joost Ritman heeft zaterdagavond de Frans Banninck Cocq penning van de stad Amsterdam gekregen. Hij ontving de prijs uit handen van loco burgemeester Pieter Litjens tijdens de viering van het 60 jarig bestaan van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (Ritman Library).

Ritman krijgt de onderscheiding voor zijn inzet voor het stimuleren van kunst, wetenschap en de verfraaiing van zijn stad Amsterdam. Hij steunde onder meer vele Amsterdamse musea en andere instellingen.

Ook droeg hij bij aan de restauratie van de Westerkerk en aan die van Ets Haïm, de bibliotheek van de Portugees Israëlitische synagoge. Verder was hij donateur voor ingrijpende verbouwingen van de Hortus Botanicus en de Olofskapel.

Verzameling

Ritman begon op zijn zestiende met het verzamelen van kunst en vooral boeken en manuscripten. Nu is zijn verzameling uitgegroeid tot de grootste thematische bibliotheek ter wereld op het gebied van middeleeuwse mystiek, hermetica en alchemie. De collectie van Bibliotheca Philosophica Hermetica telt 25.000 werken, waarvan zo’n 4600 voor 1900 en de rest van daarna.

De Frans Banninck Cocq penning wordt toegekend aan personen, die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Eerder werden Industrieel ontwerper Luud Schimmelpennink, zangeres Liesbeth List en acteur Jeroen Krabbé ermee onderscheiden.

De Telegraaf, 21 okt. 2017

https://www.telegraaf.nl/nieuws/878258/joost-ritman-krijgt-amsterdamse-erepenning

Dan Brown opent Ambassade van de Vrije Geest

Amsterdam – De Amerikaanse schrijver Dan Brown heeft in Amsterdam de Ambassade van de Vrije Geest geopend. Het nieuwe kenniscentrum presenteert zich als internationaal platform om het vrije denken te stimuleren via onder meer muziek, cultuur en spiritualiteit. Daarnaast dient het als café en studiecentrum en als ‘huiskamer’  van de Amsterdammers.

Brown is bekend van bestsellers als De Da Vinci Code en Inferno. Hij liet zich in zijn werk inspireren door de Bibliotheca Philosophica Hermetica, die bestaat uit 25.000 boeken op het gebied van onder meer alchemie, mystiek en Westerse esoterie.

Wereldberoemde bibliotheek

Zaterdag werd het 60-jarig bestaan van de wereldberoemde bibliotheek gevierd, deels ondergebracht in het centrum. Ondernemer en verzamelaar Joost Ritman kreeg er zaterdagavond de Frans Banninck Cocq penning van de stad. Brown is zondagmiddag nog in Amsterdam voor een lezing en debat in Paradiso.

Directeur van de Ambassade van de Vrije Geest is Esther Ritman. Het nieuwe centrum, gevestigd in het zeventiende eeuwse stadspaleis Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht, is vanaf november open voor het publiek.

De Telegraaf, 21 okt. 2017

https://www.telegraaf.nl/nieuws/878502/dan-brown-opent-ambassade-van-de-vrije-geest

Neuzen in mystieke boeken, die Dan Brown gebruikte in Amsterdamse bieb

Wat hebben plastic bestek en een Amsterdamse bibliotheek met oude geschriften over mystiek en alternatieve religies met elkaar te maken? Op het oog niet veel, ware het niet, dat het een voortkomt uit het ander.

Succesauteur Dan Brown opende gisteravond de Ambassade van de Vrije Geest (http://embassyofthefreemind.com/nl/) aan de Keizersgracht, waar de bijzondere collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (http://www.ritmanlibrary.com/) is ondergebracht. Deze bibliotheek is het gevolg van de liefdevolle, gedreven verzameldrift van zakenman Joost Ritman, die een fortuin verdiende aan de verkoop van luchtvaartbestek.

“Nergens ter wereld is er een bibliotheek op dit gebied van deze omvang en kwaliteit.”
Hoogleraar Wouter Hanegraaff

Dan Brown maakt bij de research voor zijn bestsellers regelmatig gebruik van de unieke collectie van 24.000 manuscripten en boeken. De bibliotheek bevat werken over de hermetica, rozenkruisers, vrijmetselaars, alchemie, mystiek, gnosis, westerse esoterie, kabbalah en soefisme. Zo geheimzinnig en gesloten als deze stromingen en genootschappen ooit waren, zo openbaar en toegankelijk wilde Ritman ze maken.

Dat is gelukt. Wetenschappers uit binnen en buitenland maken intensief gebruik van deze collectie. Wouter Hanegraaff, hoogleraar hermetische filosofie aan de UvA, is een van hen. “De Ritman collectie is uniek en internationaal van enorm belang. Nergens ter wereld is er een bibliotheek op dit gebied van deze omvang en kwaliteit.”

Dan Brown: ‘Deze boeken zijn een verbinding met de geschiedenis’

Om de toegankelijkheid van de soms uiterst kwetsbare boeken en manuscripten te vergroten, is gestart met digitalisering van de collectie. Brown schonk vorig jaar 300.000 euro om hieraan bij te dragen.

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door de mystieke stromingen door de eeuwen heen”, zegt hij. “Een van de belangrijkste bewaarplaatsen wereldwijd op dit gebied is de Ritman collectie in Amsterdam. Ik wil er graag aan bijdragen, dat deze bijzondere verzameling overal ter wereld geraadpleegd kan worden.”

Staat sprong te hulp

Toch kent de bibliotheek een roerige geschiedenis. Toen Joost Ritman in financiële problemen kwam, dreigde zijn collectie uiteen te vallen. De overheid greep in en nam een deel van de verzameling over. Het kreeg de stempel beschermd cultuurbezit en daarmee was gewaarborgd, dat de collectie Nederland nooit mocht verlaten.

Deze kerncollectie is tegenwoordig ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De bedoeling was, dat het andere deel van de bibliotheek ook door de overheid zou worden overgenomen, maar door de kredietcrisis ging dat niet door. De oorspronkelijke bibliotheek in de Jordaan sloot zijn deuren en de collectie werd ondergebracht op verschillende locaties.

Collectie weer samenbrengen

Met de opening van de Ambassade van de Vrije Geest is het de bedoeling, dat de verzameling voor het grootste deel weer onder een dak komt. Of dat lukt, is nog maar de vraag.

Het deel, dat in het bezit is van de overheid blijft vooralsnog in Den Haag. Het ministerie van Cultuur laat weten, dat zij “de publieke belangen van het rijksdeel van de collectie beter verzekerd zien bij het beheer door een publieke bibliotheek instelling, dan bij een private. Een optie zou wel kunnen zijn, dat de collectie terug gaat naar Amsterdam en ondergebracht wordt in de Universiteitsbibliotheek van de UvA.” Het ministerie onderzoekt op dit moment, of dat mogelijk is.

Maar ook zonder dat deel blijft het een unieke collectie, zegt directeur Esther Ritman, dochter van de grondlegger. “4000 werken bevinden zich in de Koninklijke Bibliotheek, dat is ruim 10 procent van de hele collectie. Natuurlijk hopen we, dat beide delen ooit weer fysiek herenigd worden, maar het is belangrijker, dat we de werken conserveren en digitaal ontsluiten.”

NOS, Zo 22 oktober, 17:53

https://nos.nl/l/2199222

Ambassade van de Vrije Geest

Over de Ambassade van de Vrije Geest

De Ambassade van de Vrije Geest is een ontmoetingsplaats, waar wijsheid uit de hele wereld wordt verzameld, waar beelden en teksten de persoonlijke verhalen vertellen van vrijdenkers uit onze geschiedenis.

Het is een platform, waar je met anderen in discussie kunt gaan over levensvragen, ongeacht religie, cultuur of leeftijd. Ontdek kunst, geschiedenis, wetenschap en spiritualiteit op een nieuwe manier, in een nieuwe samenhang.

Wij bieden je een ontdekkingsreis door 2.000 jaar verzamelde wijsheid, geïnspireerd door de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, die dit jaar haar 60-jarig jubileum viert.

De Ambassade van de Vrije Geest biedt:

– een platform waar wijsheid gedeeld wordt en bewustzijn ontstaat
– een collectie boeken van 2.000 jaar verzamelde wijsheid beschikbaar voor het publiek
– een netwerkorganisatie en kenniscentrum voor internationale samenwerking
– een bewaarplaats van boeken en wijsheden voor de volgende generatie
– een digitale bibliotheek als modern communicatiemiddel
– studieruimte voor jong en oud
– een wetenschappelijke onderzoeksbibliotheek
– een museum experience en storytelling
– verbinding tussen alle geloofsovertuigingen, wijsheid stromingen, en individuen
– debatten over de wereld van nu vanuit het perspectief van het individu
– context voor de vragen: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe?
– beelden en teksten, die onderwijzen, inspireren en als gesprek stof dienen
– de mogelijkheid om bij te dragen aan het zichtbaar maken van de verborgen onderstroom van innerlijke, individuele wijsheid uit alle culturen
– partnerships en projecten die wijsheid bevorderen
– cultuur, muziek, kunst als weerspiegeling van het vrije denken van toen en nu
– educatieve programma’s voor het stimuleren van de verbeeldingskracht en creëren van maatschappelijke betrokkenheid van kinderen
– een podium voor sprekers vanuit de hele wereld
– colleges door experts uit verschillende disciplines en vakgebieden
– internationale tentoonstellingen van wereldformaat

http://embassyofthefreemind.com/nl/ambassade-van-de-vrije-geest/101-over-ambassade-van-de-vrije-geest

Over het museum

Ga op ontdekkingsreis door 2.000 jaar verzamelde wijsheid, geïnspireerd door de afbeeldingen en teksten uit de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica.

In de verschillende zalen staan vitrines met boeken en kunst en aan de wanden hangen afbeeldingen uit de collectie, die elk hun eigen verhaal vertellen.

Momenteel kunt u de volgende onderwerpen in de vitrines vinden:
Topwerken uit de collectie
Hermes Trismegistus
Amsterdam
William Blake
De Heilige Graal

Er zijn diverse studie  en werkplekken waar u het toegankelijke gedeelte van de boekencollectie kunt bestuderen of in een sfeervolle omgeving kunt werken.

Ook in het café kunt u onder het genot van een kop koffie en een stuk taart rustig zitten werken.

In de winkel worden, zowel merchandise artikelen als onderzoekspublicaties uit de eigen uitgeverij ‘In de Pelikaan’ verkocht.

Er vinden zowel overdag als ’s avonds diverse activiteiten plaats zoals lezingen, cursussen en concerten.

Het is ook mogelijk om één van onze zalen te huren voor uw evenement of vergadering.

http://embassyofthefreemind.com/nl/museum/over-het-museum

Plan je bezoek

Openingstijden, prijzen & route

Openingstijden:

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur.

Het museum is gesloten op de volgende feestdagen:

1e Kerstdag (25 december 2017)
2e Kerstdag (26 december 2017)
Nieuwjaarsdag (1 januari 2018)
Goede Vrijdag (30 maart 2018)
1e Paasdag (1 april 2018)
2e Paasdag (2 april 2018)
Koningsdag (27 april 2018)
Hemelvaartsdag (10 mei 2018)
1e Pinksterdag (20 mei 2018)
2e Pinksterdag (21 mei 2018)
1e Kerstdag (25 december 2018)
2e Kerstdag (26 december 2018)

Prijzen:

DAGKAART € 9,00
DAGKAART + RONDLEIDING 30 minuten € 14,00
STUDENTEN DAGKAART € 6,50

JAARKAART € 55,00
STUDENTEN JAARKAART € 35,00

Wij accepteren (nog) geen museumjaarkaart.

Met een geldig ticket heb je toegang tot het museum, de winkel en het café. In alle zalen zijn werkplekken waar je gedurende de openingstijden kunt werken en studeren.

Rondleidingen:

Dagelijkse rondleiding (€ 5,00)
Rondleidingen vinden tijdens openingsdagen van 15.00 – 15.30 uur plaats en kosten € 5,00 per persoon. Eén van onze conservatoren zal een uitleg geven over de verschillende onderwerpen in de vitrines en de afbeeldingen aan de wand. Tickets kunnen online besteld worden.

Rondleiding “Oude Boek” (€ 25,00)
Het is ook mogelijk een rondleiding van ca. 60 minuten te boeken voor zowel kinderen als volwassenen voor maximaal 15 personen voor € 25,00 per persoon. Eén van onze conservatoren zal een uitleg geven over de verschillende onderwerpen in de vitrines en de afbeeldingen aan de wand en laat u een aantal bijzondere oude boeken zien. Reserveren kan via info@embassyofthefreemind.com.

http://embassyofthefreemind.com/nl/museum/openingstijden-prijzen-locatie

Huis met de Hoofden
Keizersgracht 123
1015 CJ Amsterdam
+31 20 6258 079
info@embassyofthefreemind.com
http://embassyofthefreemind.com/nl/
https://www.facebook.com/embassyofthefreemind/
https://twitter.com/HuismdHoofden
https://nl.pinterest.com/embassyofthefreemind/
https://www.youtube.com/user/TheRitmanLibrary

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image