Ronald den Boer – Volle bak voor stadhuisverhaal

Zo’n vierhonderd mensen maakten maandagavond de gang naar schouwburg De Kampanje om te horen over de ideeën van het Helderse bedrijfsleven voor een nieuw stadhuis, als alternatief voor renovatie van het bestaande gebouw.

Een pak van het hart voor de initiatiefnemers, die vooraf geen idee hadden of hun poging om de stadhuisdiscussie nieuw leven in te blazen wel zou aanslaan. „Voor hetzelfde geld hadden we met tien man gezeten”, aldus een van hen. Die angst bleek dus onterecht. Menige artiest had zijn handen dichtgeknepen met zo’n bijna volle zaal. Of daarmee ook het einddoel van de avond wordt bereikt is een tweede. Politieke voorstanders van renovatie zeiden na afloop desgevraagd niet op andere gedachten te zijn gebracht.

Het doel van de avond was, zoals Peter-Paul Solkesz aan het einde van de bijeenkomst meegaf, niet om die voorstanders van renovatie te bekritiseren, maar om hen ertoe te bewegen nog eens goed naar hun besluit te kijken. „Het is nooit te laat.” Want volgens de pleitbezorgers van een nieuw stadhuis kun je met nauwelijks méér jaarlasten (17.000 euro) een mooier nieuw stadhuis in twee monumentale gebouwen op Willemsoord krijgen. En voor 180.000 euro per jaar extra, oftewel drie euro per inwoner per jaar, is een mooier nieuw stadhuis met parkeergarage in de binnenstad, op de oude plek van de schouwburg, neer te zetten.

Volgens Ondernemer van het Jaar Jan Dop past de komst van een aantrekkelijk stadhuis in de grote metamorfose die Den Helder momenteel doormaakt. Hij refereerde aan de nieuwbouw van de Oleahof bij zijn uitvaartcentrum, tien jaar geleden. „Toen werd gesproken over een on Helders mooi gebouw. Sindsdien zijn er zoveel on Helders mooie gebouwen gekomen, dat het nu gewoon de Helderse standaard is geworden.” Een nieuw stadhuis hoort in die verbeterde uitstraling van de stad, aldus Dop.

Wijsheid

Hij riep de gemeenteraad op om het eerdere besluit tot renovatie te heroverwegen. „Voortschrijdend inzicht is geen zwakte of een teken van besluiteloosheid, het getuigt van grote wijsheid.”

Oud accountant Joop de Jong presenteerde berekeningen die aangeven dat renovatie van het huidige stadhuis de gemeente per jaar gemiddeld 1,06 miljoen kost, tegen 1,033 miljoen en 1,197 miljoen voor respectievelijk Willemsoord en binnenstad. Voor de berekeningen zijn in alle drie gevallen precies dezelfde gegevens gebruikt. Dat nieuwbouw gunstig afsteekt tegenover renovatie heeft te maken met de afschrijvingstermijn. De gemeenteraad heeft voor renovatie zelf een termijn van vijftien jaar vastgesteld, nieuwbouw kan volgens de voorstanders veertig jaar mee.

Bejaardenhuis

Architect en oud rijksbouwmeester Wytze Patijn liep de verschillende ontwerpen langs. „Het gaat er niet om welk plan het beste is, het gaat er om: wil je een stadhuis of niet.” Verwijzend naar het huidige stadhuis in de voormalige serviceflat Zuyder-Horn: „Een bejaardenhuis is geen stadhuis. Het blijft, ook na renovatie, een woongebouw.’’ Op die uitspraak kreeg hij later vanuit de zaal nogal wat kritiek, maar Patijn bleef er bij: ,,Nieuwbouw is geen ambtenarenpaleis, maar een paleis voor de democratie.’’

Mochten de initiatiefnemers al gehoopt hebben de politieke voorstanders van renovatie van het huidige stadhuis op andere gedachten te brengen, dan is die wat Andries Pruiksma (PvdA), Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) en Michiel Wouters (Behoorlijk Bestuur) niet geslaagd.

Constructie

„Ik heb vanavond niks nieuws gehoord”, aldus Pruiksma na afloop van de bijeenkomst desgevraagd. „Ze hebben het over de betonconstructie in het huidige stadhuis die renovatie zou bemoeilijken. Maar diezelfde constructie zit ook in gebouw 72, waar ze op Willemsoord de ambtenaren in willen onderbrengen. Wat mij betreft blijven we bij renovatie. Ik heb niets gehoord waardoor ik ga twijfelen.”
Burgers

Carlo Assorgia denkt er hetzelfde over . „Er zijn vanavond cijfers gepresenteerd die gewoon niet kloppen. En in de zaal zaten vooral ondernemers en politici, ik zag weinig burgers.” Aan het raadsbesluit wordt volgens hem niet getornd. „De stemverhouding is 17-14 en die is stabiel.”

Appels en peren

Michiel Wouters meent dat appels met peren zijn vergeleken. „De afschrijving van vijftien jaar voor renovatie is omdat ons een gemeentelijke herindeling wacht. Dan komt het stadhuis echt niet in Den Helder. Wat moet je dan met veertig jaar lang een nieuw stadhuis? Mensen kunnen bovendien steeds meer zaken digitaal regelen.’’

Noordhollands Dagblad, 4 juli 2017, 08:02

Reacties:

Tjitske Biersteker · Hogeschool ijsselland
Nauwelijks meer lasten: 15 jaar €1 miljoen of 40 jaar €1 miljoen jaarlasten.

Klaas Otten · Den Helder
Het betonnen skelet huidig stadhuis is geen belemmering maar een goede basis om te renoveren! de dragende betonnen wanden hebben een diameter van 400 mm, en dan de betonnen vloeren! In die tijd toen de service flat werd gebouwd was beton en staal relatief goedkoop…. nu echter helaas prijzig daarom wordt er in de huidige bouw op bezuinigd op die materialen, waardoor in aanbouw of renovatie (stadhuis WOERDEN) het betonnen skelet in elkaar dondert ….

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Jan Dop is D66, HOB is VVD, Waltmann is VVD, de ondernemers hebben geen democratische mentaliteit, met dit gestook. Er is een besluit genomen en dat wordt nu uitgevoerd. Respecteer dat. En toen bij de stationslocatie de bezwaarprocedure nog liep, werd de demonstrerende Rob Scholte door de D66 wethouder en de politie van het plein verwijderd. De negen miljoen is gewoon politiek wisselgeld, gewoon je gebouwen bijhouden kost minder.
En cabaretesk wordt de zinsnede: “een oud bejaardenhuis”. Gesproken door mensen die dan een stadhuis in een 19e eeuws historisch pand willen zetten.
En natuurlijk is het huidige stadhuis een prima locatie voor Julianadorp, waar ook mensen wonen, 15.000. In dat stadsdeel staan ook het politiebureau en een groot uitvaartcentrum.

Klaas Otten · Den Helder
Jan Dop (respect voor hem als ondernemeren en als persoon) is een van de Helderse kamaraden van de man van een vroegere wethouder in Den Helder… ook D66!

Koos Slootweg
Voor die 180 000 per jaar extra kun je heel veel doen in de verpleeg en gezondheid sector.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/volle-bak-voor-stadhuisverhaal

1 Comment

  1. Loes Vermeer-lagerveld 7 juli 2017 op 1:09 PM

    Ik ben stom verbaasd dat de HOV en HOB als belangenbehartigers van de binnenstad-winkeliers een stadhuis op Willemsoord promoten. Als binnenstad-winkelier zou ik zeer boos zijn wanneer mijn belangenbehartiger zich zou inzetten hetgeen volkomen in strijd is met de belangen en het behoud van de binnenstad. Winkeliers, laat je stem horen bij de HOV en HOB. Jullie zijn al genoeg te kort gedaan tot meerdere eer en glorie van de tekorten op Willemsoord. !!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image