Frank Grootemaat – Gemeente let bij inkoop niet op Fairtrade
Hoewel in het Texelse gemeentelijke inkoopbeleid staat vastgelegd dat ambtenaren waar mogelijk moeten kiezen voor producten uit ‘eerlijke handel’, blijkt dit in de praktijk niet of nauwelijks te gebeuren. De reden: deze afspraak is binnen de organisatie niet bij iedereen bekend.
Dat blijkt uit het antwoord van B & W op een vraag van GroenLinks over het gebruik van Fairtrade producten. Die vraag werd al enige tijd geleden gesteld. “Allereerst onze excuses voor de te late beantwoording van deze vraag”, verontschuldigen B & W zich. Na dit excuus volgt de volgende cryptische uitleg: “Een deel van de oorzaak is dat het moeilijk te achterhalen is hoe wij als gemeente omgaan met genoemde passage. Navraag in de organisatie leert dat genoemde passage ‘Bij gemeentelijke inkopen moet –daar waar mogelijk- gekozen worden voor ‘eerlijke handel producten’ niet bij iedereen bekend is en dus ook niet of nauwelijks wordt nageleefd.” Met andere woorden: er wordt op dit moment (nog) niet gewerkt volgens dit vastgestelde inkoopbeleid.
B & W benadrukken dat duurzaamheid wel een rol speelt bij eisen en gunningscriteria. “Verder worden waar mogelijk duurzame producten ingekocht, bijvoorbeeld duurzame verlichting, zonnepanelen, Euro 6 motoren en dergelijke.” B&W beloven het ambtelijke apparaat er nadrukkelijk op te wijzen dat indien mogelijk ‘eerlijke handel producten’ de voorkeur moeten krijgen. In het tweede kwartaal van volgend jaar zal de gemeenteraad worden geïnformeerd tot welke producten deze nieuwe impuls heeft geleid.
Texel-Plaza, dinsdag 20 Juni 2017, 14:14 uur
Plaats een reactie