RTV Noord – Bedenktijd voucher aardbevingsschade + De Telegraaf – NAM doet 7900 Groningers aanbod + Hilda Groeneveld – Gaswinning, opwarming en het erfgoed van de Waddenzee

Meer bedenktijd voor voucher aardbevingsschade

Inwoners van de buitengebieden mogen twaalf maanden nadenken voor ze een besluit nemen over het aannemen van een tegoedbon van 1500 euro voor aardbevingsschade.
Dat heeft Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders toegezegd tijdens een gesprek met de gemeenteraad van Veendam.

Claims massaal afgewezen

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) kwam met een voucher met een waarde van 1500 euro voor mensen buiten het aardbevingsgebied nadat schadeclaims in dit gebied massaal werden afgewezen.

Onderzoek

Door de verlenging naar twaalf maanden kan op de uitkomsten van een onderzoek van de TU Delft naar schade in de randgebieden worden gewacht. Dit geldt alleen voor mensen met een openstaand dossier bij het CVW.

Constructief

Volgens de betrokkenen in Veendam verliep het gesprek met Alders constructief. Onder meer het nieuwe schadeprotocol en de invloed van zoutwinning en gasopslag kwamen aan bod.

RTV Noord, donderdag 15 juni 2017

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/179484/Meer-bedenktijd-voor-aannemen-voucher-aardbevingsschade

NAM doet 7900 Groningers aanbod

Groningen – 7900 mensen in het Groningse aardbevingsgebied hebben een aanbod gekregen van de NAM voor een tegemoetkoming van maximaal 1500 euro. Het accepteren van de voucher is niet zonder gevolgen, waarschuwt RTV Noord.

„Dan betekent dat u afziet van eventuele procedures en processtappen voor de geïnspecteerde schades die in uw rapporten staan”, staat in de brief die de afgelopen dagen is bezorgd. Mensen zouden binnen acht weken moeten reageren om van het aanbod gebruik te maken.

Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, zei afgelopen weken nog dat gedupeerden een jaar bedenktijd hebben om te besluiten of ze de voucher wel of niet accepteren.
Protest

Mark Rutte bezocht vrijdag de provincie om te praten over de omstreden gaswinning en de gevolgen ervan. Ongeveer dertig actievoerders versperden Rutte bij een vestiging van de Nationaal Coördinator Groningen de weg. Ze hadden spandoeken, sirenes en toeters bij zich. ,,Rutte komt er hier niet meer in”, riepen ze. Ook betichtten ze de premier van loze beloftes.

De Telegraaf, 18 juni 2017, 15:15

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28413990/__NAM_doet_Groningers_aanbod__.html

Gaswinning, opwarming en het erfgoed van de Waddenzee

Beste mensen,

In de Guardian stond gisteren weer eens een heel duidelijk artikel: https://amp-theguardian-com.cdn.ampproject.org/c/s/amp.theguardian.com/environment/2017/jun/16/gas-grab-and-global-warming-could-wipe-out-wadden-sea-heritage-site
“Gas wordt in Nederland gezien als een overbruggende brandstof voor een koolstofarme toekomst, omdat het ruim ruim de helft zoveel CO2 uitstoot als kolen. Dit is nog steeds 18 keer hoger dan geconcentreerde zonne-energie en 40 keer hoger dan onshore wind.”
“It is more likely that the area will drown than that it will survive,” said Rolf Schuttenhelm, the paper’s author. “The equation is quite simple. If sea level rise and subsidence combined are larger than the maximum speed of sedimentation – and they are – then with time, the drowning of the tidal system becomes inevitable.”

A spokesman for the Dutch government said: “In the transition period towards a fossil fuel-free society, natural gas still has an important role to play. Whether we will eventually extract gas from the Wadden Sea is a different matter. We are still in the midst of a review procedure.” “
Maar de geologische processen kunnen jaren duren voordat dit duidelijk wordt.

Bovendien daalt door het winnen van gas de bodem van de kustprovincies inclusief de dijken mee.
Voor de eerst komende 10 jaar wordt in Groningen op zijn minst 1 meter daling verwacht. Vanwege de onzekere factoren in de diepe ondergrond.
Waarom niet alvast een evacuatieplan met eerlijke uitkoop?

De technische blauwdruk van NAM werd vorige maand voor de tweede keer door het SodM afgewezen.
Wanneer de NAM niet vóór 31 oktober 2017 met een betere onderbouwing komt, legt het SodM NAM een dwangsom op van 500.000 euro per week, met een maximum van 3 miljoen euro.
Bron: http://www.fluxenergie.nl/sodm-eist-nam-betere-voorspelling-bodemdaling-wadden/

Dat NAM dit heel snel heeft terug verdiend mag duidelijk zijn. In het volgende schema staat exact hoeveel overheid en NAM aan de gaswinning verdienden in 2013.

Verdiensten van overheid en NAM (foto Hilda Groeneveld)

Aangezien overheid en NAM één geheel vormen, is het uitstellen van de werkelijkheid winstgevender dan de boete.
Dat de kritiek van SodM niet juist is, is minstens zo ernstig. Aan de onderzoeksvraag is volgens Adriaan Houtenbos keurig voldaan.

Wie houdt nu wie voor de gek?

Met vriendelijke groet,
Hilda

Mail aan Rob Scholte, 17 juni 2017, 15:41

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image