Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – Eerste beelden van de Stormramp (1953)
Geüpload op 22 jun. 2007
Op 1 februari 1953 werd Nederland ’s nachts verrast door enorme hoeveelheden water. De ramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.
Extra Polygoon journaal over de Watersnoodramp van 1953. Beelden van de kust bij ’s Gravezande, Katwijk, Noordwijk en IJmuiden: overal zijn door de springvloed duinen en boulevards vernield. Ondergelopen spooremplacement van Rotterdam en water in de dijken van Zuid-Beveland en West-Brabant. Vernielde huizen en boerderijen. Geredde mensen in een opvangcentrum krijgen eten en kleding.
Overstroomde dorpen en weilanden op de Zuid-Hollandse, Zeeuwse eilanden en Zeeuws-Vlaanderen. De vernielde spoorbaan door Zuid-Beveland, militairen helpen evacuees langs de spoorbaan. In de Alblasserwaard wordt verdronken vee naar veewagens gesleept. Reddingsploegen varen langs boerderijen om vluchtelingen van de daken te redden. Verkenningsvliegtuigen zoeken de polders af.
Prins Bernhard bezoekt met een eigen vliegtuig het rampgebied. Luchtopnamen van de ondergelopen Hoekse Waard, en Schouwen-Duivenland. Luchtbeelden van ondergelopen
Oude Tonge, Oosterland en Stavenisse. In de haven van Stellendam liggen vele reddingsschepen, tevens worden lijkkisten gelost voor de verdronkenen. Groot opvangscentrum in Zierikzee. Militairen helpen evacuees naar elders te brengen.
Deze video of jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar: http://www.beeldengeluid.nl/tvfavoriet
Dit KAN nooit meer gebeuren. In 1953 lag Nederland nog voor bijna de helft onder de zeespiegel. Nu zijn we dat ontstegen. Wie wat anders beweert, is een depressieve rampenfiguur. En vooral negatief, heel negatief!