Hedzer Faber – Nieuwe beweging vóór nieuw stadhuis in Den Helder
Den Helder – Het stadhuis van Den Helder renoveren voor ’slechts’ negen miljoen kan helemaal niet. De politieke meerderheid die dat wel zegt heeft oogkleppen op, maar kan dit niet blijven volhouden. En dus is de strijd voor een nieuw stadhuis nog niet gestreden.
Dat is de boodschap van een nieuwe semi-politieke beweging in Den Helder, vooralsnog bestaande uit oud-schouwburgdirecteur Jan Fokkinga, D66-voorzitter Henk Mosk en bouwadviseur Henk Evers. Zij zijn vastbesloten om het tij alsnog te keren. Mosk: ,,Wij gaan de renovatiecommissie van de raad bij elke stap volgen en ze er op wijzen als de plank wordt misgeslagen. Net zo lang tot ze niet anders kunnen dan toegeven dat het niet kan voor die negen miljoen. Maar misschien wel het dubbele wordt.’’
Mosk beklemtoont dat dit geen D66-initiatief is. Die fractie staat niet achter de renovatie en dat was ook reden voor D66-wethouder Lolke Kuipers om dit dossier over te dragen aan Stadspartijer Pieter Kos. Fokkinga was eerder lijstduwer voor deze partij. Mosk: ,,Maar dit doen we als betrokken burgers en hopen op aansluiting uit allerlei hoeken. Van mensen die net als wij niet op de rem willen trappen, maar de stad vooruit helpen.’’
Het ideale scenario zou dan zijn: geen geld meer spenderen aan het oude stadhuis, waarvan bekend is dat Woningstichting Den Helder het wel wil kopen. Zet in plaats daarvan – volgens deze beweging voor hetzelfde of bijna hetzelfde geld – een fonkelnieuw stadhuis in het centrum neer. Op de plek die ’tweede halter’ wordt genoemd, tegenover de Kroonpassage.
Belangrijkste wapen dat de drie in handen hebben is een rapport van adviesbureau ICS, dat voor de gemeente narekende wat de renovatie gaat kosten. Dat komt in het meest verstrekkende scenario niet op 9, maar op ruim 19 miljoen euro uit.
Adviesbureau ICS Adviseurs werd ingeschakeld door de gemeente om de optie ’renovatie’ door te rekenen en leverde op 1 april haar vertrouwelijke doorrekeningen op. Het renovatieproces, inclusief asbestsanering á 450.000 euro, komt op een totale aanneemsom van liefst 10.837.071 euro.
Niet rond
Maar, schrijven onderzoekers Peter Jan Bakker en Dennis Coenraad daar bij: ’met de raming is het financiële plaatje nog niet rond’. Niet meegenomen in die raming zijn namelijk de bijkomende kosten voor architect, constructeur, installatieadviseur, selectiekosten, leges en projectmanagement. Totaal: 3.131.914 euro.
En dan moet er volgens de adviseurs nog rekening worden gehouden met een post onvoorziene kosten van 1.310.351 euro voor als er gedurende het werk iets tegenvalt. Niet dat dit geld op moet, maar het budget moet achter de hand gehouden worden omdat het nog duurder wordt als het project om zulke tegenvallers moet worden stilgelegd.
Dan komt er nog wat BTW overheen en staat er onder de streep 15.406.000 euro. En dan zijn we er nog niet, waarschuwt ICS Adviseurs. Er is nog een aantal prijzige financiële risico’s. Want er moet rekening gehouden worden met de kans dat een deel van het gebouw niet hergebruikt kan worden en dus gesloopt moet worden (202.563 euro), de gevel vernieuwd moet worden (1.310.708 euro) en er tijdelijke huisvesting moet worden gezocht voor ambtenaren terwijl hun werkplek wordt verbouwd (2.382.109). Totaal 3.895.380 euro. Oftewel: in het ergste geval kost renoveren van het stadhuis geen 9 miljoen, maar meer dan dubbel zoveel: 19.301.380 euro.
Onacceptabel
De adviseurs noteren over de financiële risico’s: ’Met name de inschatting dat tijdelijke huisvesting niet nodig zou zijn (inschatting van de Stadspartij, red.), achten wij uitgesloten. De kans dat dit op verschillende momenten in het bouwproces leidt tot onacceptabele hinder voor het gemeentelijk apparaat waarmee ook de dienstverlening aan burgers in gevaar komt, achten wij bijzonder groot en niet verantwoord.’
Niet aan beginnen dus, vinden de drie. Dan liever een fraai nieuw gebouw in het hart van de stad. Fokkinga: ,,Meer winkelruimte op de tweede halter, dat is echt niet meer nodig. Een prachtig nieuw stadhuis zou het aangezicht van de binnenstad echt vooruit helpen. De partijen die nu tegen zijn, hadden eerder geen goed woord over voor de verplaatsing van de schouwburg. Maar moet je ze horen als we straks weer een Arie Kepplerprijs binnenslepen met een pracht van een stadhuis in onze stad!’’
NHD, 30-9-2016, 15:00 (Update 30-9-2016, 15:00)
Reacties:
Koos Slootweg
Grote stads achtergrond en blijven drammen. Sommige mensen hebben een bord voor hun kop en luisteren niet naar de burgers die geen nieuw stadhuis willen.
PDF’s:
ICS Adviseurs – Variantenstudie stadhuis Den Helder
ICS Adviseurs – Variantenstudie stadhuis Den Helder VERTROUWELIJKE BIJLAGEN
Plaats een reactie