Van alle markten thuis – Kunst met kinderen: tweeluik (2)

Ik ga ervan uit dat u alle boeken en musea uit het eerste deel verslonden heeft en nu met de ziel onder de arm de week ronddoolt. Die baby laat wel op zich wachten, hè? Vertel mij wat. Het kind had er allang moeten zijn. Minstens vijf dagen, als we de weken niet meetellen die Jet en Cato te vroeg waren en waar ik dus min of meer op gerekend had. Over twee weken is het er in ieder geval, anders wordt het er met vereende krachten uitgepeld, zo kreeg ik gisteren te horen. In datzelfde kader kreeg ik deze foto. Om de moraal hoog te houden.

Maar zover is het nog niet, daarom fluks nog wat suggesties om de beschaving in stand te houden. Drie kunstboeken. Ze worden niet meer gedrukt, maar zijn tweedehands nog goed verkrijgbaar.

Gratis brood in 1504 is een van de twee deeltjes ‘Een andere kijk op kunst’ van Ad van der Blom. Aanknopingspunt is het zevenluik Werken van Barmhartigheid (https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-2815) van de Meester van Alkmaar, dat in het Rijksmuseum hangt. Van der Blom heeft één paneel, Het spijzigen van de hongerigen (https://www.rijksmuseum.nl/images/assets/hoofdafbeeldingen/SK-A-2815-1?), uitgekozen om te vertellen over de Late Middeleeuwen. Als je op de foto klikt, krijg je weer een paar bladzijden in pdf.

Klik hier voor een voorbeeld: https://vanallemarktenthuis.files.wordpress.com/2011/11/gratis-brood-in-1504.pdf.

Omdat het uit de jaren tachtig stamt, ziet het er niet zo gelikt uit: op het omslag na staan er alleen zwart-witfoto’s in en de opmaak is karig. Maar dat doet niets af aan de inhoud. De tekst is goed, Philip (12) vond het een leuk boekje en het is ook mooi als gespreksonderwerp bij de Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog), want het paneel werd tijdens de Beeldenstorm ernstig beschadigd en is later gerestaureerd.

Het andere deeltje van Ad van der Blom is Gevaar voor kinderen. In dezelfde trant gemaakt als Gratis brood, weer prima geschreven en voer voor gesprekken. Het perspectief ligt hier op Lucas van Leyden, Jan van Scorel, de Beeldenstorm en de Bethlehemse kindermoord. Ook hier kun je op het plaatje klikken om het in te kijken.

Klik hier voor een voorbeeld: https://vanallemarktenthuis.files.wordpress.com/2011/11/gevaar-voor-kinderen.pdf.

Van de Middeleeuwen naar de moderne kunst. Omdat ik zelf niet zoveel heb met (post)moderne kunst, vind ik het vaak lastig om de kinderen op z’n minst de gelegenheid te geven zelf een eerlijke mening te vormen. De Waanders kinderkunstboeken zijn vaak erg goed, zoals Mondriaans alfabet en Escher, tovenaar op papier, maar een poosje geleden vond ik Wat een Kunst! van Klaas de Jong, met twaalf moderne werken van onder anderen Kandinsky, Christo (van de ingepakte brug), Warhol en Rob Scholte.

Klik hier voor een voorbeeld: https://vanallemarktenthuis.files.wordpress.com/2011/11/wat-een-kunst-twaalf-toppers-uit-de-moderne-kunst.pdf

De voorbeeldbladzijden zijn niet helemaal jofel, want het boek was te groot voor de scanner, dus ik heb wat foto’s gemaakt van de inhoudsopgave, het voorwoord en de inleiding, zodat je in ieder geval een indruk kunt krijgen.

Verder kijk ik erg uit naar deze (http://janpauls.blogspot.nl/2011/11/niesje-en-de-nachtwacht.html), een Gouden Boekje over de Nachtwacht van Jan Paul Schutten en Martijn van der Linden dat binnenkort verschijnt. En ten slotte kreeg ik van Lydia (http://purperpol.blogspot.nl/) nog een suggestie voor Kunst met grote mensen: Avontuur met Titia van Simon Vestdijk en Henriëtte van Eyck, ook over de Nachtwacht. Hier een fragment uit het boek: http://www.svestdijk.nl/proza/met-anderen/avontuur-met-titia.html.

Gratis brood is onder meer hier (http://boekwinkeltjes.nl/s/?q=gratis%20brood%201504&t=1) verkrijgbaar, Gevaar voor kinderen hier (http://boekwinkeltjes.nl/s/?q=gevaar%20kinderen%20blom&t=1), Wat een kunst! hier (http://boekwinkeltjes.nl/s/?q=9789025732790&t=1&n=1) en hier (http://ramsj.nl/wat-een-kunst-p-3076.html) en Avontuur met Titia kun je hier (http://www.omero.nl/auteurs/v/e/vestdijk/avontuur-met-titia/) nog op de kop tikken.
Bij het paneel Het spijzigen van de hongerigen uit Gratis brood vond ik deze site met beeldmeditaties (http://www.beeldmeditaties.nl/0/0/40/0046.php). Aan de hand van iconen, glas-in-lood, bekende en minder bekende kunstwerken wordt een bijbelse en/of kunsthistorische uitleg gegeven. Leuke bijkomstigheid: naast geschreven tekst is iedere uitleg ook voorgelezen en te beluisteren op de site. Daarnaast vind je er heiligen op naam of kalenderdag en is er een leeswijzer om snel te vinden wat je zoekt.
De Waanders kinderkunstboeken staan ook op het boekenlijstje onder Kunstgeschiedenis (https://vanallemarktenthuis.com/charlotte-mason-mooie-boeken/10/#cmkunstgeschiedenis). Ze zijn soms moeilijk verkrijgbaar, maar de Kunstboekwinkel heeft er nog veel. En uiteraard de bibliotheek.

https://vanallemarktenthuis.com/category/boeken/page/7/

PDF:
Wat een kunst! Twaalf toppers uit de moderne kunst

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*