Janny ter Meer – Verrassende achterkanten: over losse draadjes en zelfliefde

Wat zie je op deze foto?

Het is de achterkant van een geborduurd schilderij.

Kunstenaar Rob Scholte kocht tientallen geborduurde schilderijen op rommelmarkten en hing ze achterstevoren op in museum De Fundatie in Zwolle. Toen ik erover las, was ik sceptisch. Achterkanten?? Nou ja!

Losse draadjes
Maar wat zijn ze mooi! Bij de ene zijn de draden netjes afgewerkt per kleur, bij de andere zie je de draden van kleur naar kleur gaan, en bij weer een andere hangen heel veel draden los. Je ziet welke voorstelling het is, vaak van bekende schilderijen: de vrouw met brief van Vermeer, de Nachtwacht van Rembrandt, heel veel jachttaferelen en bloemen.

Soms zie je aan de achterkant dat het ‘doek’ gekleurd is. Waarschijnlijk was de voorstelling al ingekleurd, en hoefde de borduurster alleen maar te kleuren met draad. Andere zijn misschien al tellend tot stand gekomen.

Het mooie plaatje
Ze zijn met veel aandacht en vakmanschap gemaakt. Als de voorkant zichtbaar zou zijn, zouden we het mooie plaatje zien. Dan zouden de overeenkomsten duidelijk worden, allemaal dezelfde bloemen, dezelfde straat in Delft. We zouden zien dat de maakster haar best heeft gedaan een mooie afbeelding te maken.

Sommige voorstellingen zouden we kitsch vinden, zoals het zigeunermeisje met traan, of het jongetje met de grote ogen.

Verschil maakt uniek
Aan de achterkant zien we eigenheid, verschillen, de persoonlijkheid van de maakster. Omdat Rob Scholte de borduursels heeft geordend naar voorstelling, zien we ook de overeenkomsten, maar de eigenheid trekt meer de aandacht. In ieder geval mijn aandacht.

De verborgen achterkant
Het doet me denken aan hoe we onszelf aan de wereld presenteren. We maken graag een mooi plaatje (bijvoorbeeld door kleding en make-up), we vertellen een goed verhaal (over wat we doen, waar we trots op zijn), we tonen de voorkant. De achterkant (de onaffe draadjes) houden we liever verborgen. Terwijl daar juist de schoonheid zit, de schoonheid van eigenheid.

Imago oppoetsen
Het doet me ook denken aan het vak van imagocoaching. Dat lijkt over de mooie buitenkant te gaan. Denk aan de uitdrukking ‘je imago oppoetsen’, wat je met kleding kunt doen. Het verklaart de weerstand die ik zo nu en dan ontmoet als (imago)coach.

Houd van je eigen-aardigheid
Wat mij echter inspireert, is juist de achterkant, de losse draadjes, de eigenheid. Wat maakt jou uniek? Vaak zijn het eigenaardigheden waar je niet altijd blij mee bent, die je liever verstopt. Ze kunnen fysiek zijn (je ‘dikke’ buikje, je ‘dunne’ benen, je ‘zachte stem), of betrekking hebben op je karakter (gedreven, eerlijk, kieskeurig).

Wanneer je je eigenaardigheden verwelkomt als eigen, ben je aardig voor jezelf. Je voelt je vrij en licht, je hoeft niet te veranderen. Juist dan ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Vind je het lastig van je eigenaardigheden te houden? Heb je behoefte aan begeleiding? Ik kan je op verschillende manieren bijstaan: met praktisch kleding- en imagoadvies, en met coaching.

Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
info@jannytermeer.nl

Vrouw in Bedrijf, mei 27, 2016

http://vrouwinbedrijf.nl/verrassende-achterkanten-over-losse-draadjes-en-zelfliefde/

http://www.jannytermeer.nl/losse-draadjes-en-zelfliefde/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image