Ronald Boutkan – Gemeentebelangen boos op burgemeester
Den Helder – Gemeentebelangen is boos op burgemeester Koen Schuiling. Volgens de partij van oud-wethouder Geurt Visser negeert deze het verzoek tot het houden van een referendum over het stadhuis van Den Helder.
Op 15 februari heeft Nancy List namens Gemeentebelangen Den Helder een formeel verzoek ingediend voor het houden van een referendum inzake (nieuwbouw) stadhuis Den Helder. Het verzoek werd toen nog door minimaal 100 ondertekenaars ondersteund. Inmiddels hebben ruim 500 mensen zich als ondersteuner van het verzoek laten registreren.
“Helaas heeft Gemeentebelangen geconstateerd dat het verzoek tot op de dag van vandaag niet door de burgemeester is doorgestuurd aan de gemeenteraad. Ook heeft de burgemeester tijdens de afgelopen twee raadsvergaderingen geen enkele mededeling gedaan over het inleidend verzoek. Daarom hebben de indieners vandaag de burgemeester opnieuw schriftelijk verzocht om het inleidend verzoek te behandelen in de gemeenteraad.”
Alsnog besluit?
Op basis van de Referendumverordening van Den Helder en het vergaderschema van de gemeenteraad gaan de indieners er vanuit dat tijdens de gemeenteraadsvergadering op 4 april 2016 alsnog besloten wordt dat Gemeentebelangen tot 4 juni 2016 in de gelegenheid wordt gesteld om een definitief verzoek tot het houden van een raadgevend referendum in te dienen. Hiervoor zijn minimaal 1000 handtekeningen nodig.
“Het is daarom zeer opmerkelijk dat D66-wethouder Lolke Kuipers, tijdens de raadsvergadering van 14 maart, wél meedeelde dat er voor 1 mei 2016 meer duidelijkheid is over het stadhuis”, stelt Geurt Visser. “Gaat het college, met daarin leden van de PvdA, het CDA, de VVD, D66 en de Stadspartij, echt de stem van de inwoners negeren?”, vraagt Nancy List zich hardop af. Visser meldt teleurgesteld te zijn dat hij de ruim 500 ondersteuners op dit moment nog niet kan informeren over het vervolgtraject.
Reactie griffie
De griffie laat weten dat de boosheid voorbarig is. “Een referendumverzoek kan alleen gaan over een raadsvoorstel. Aangezien een eerder voorstel van de agenda is afgevoerd, is er op dit moment geen basis meer voor het verzoek. De behandeling van het verzoek is thans dus even niet aan de orde.”
“Zodra het voorstel weer in behandeling wordt genomen, zal het referendumverzoek (van mevrouw List) eveneens weer in procedure worden gebracht. Mevrouw List is hiervan bij het indienen op de hoogte gesteld en om verdere misverstanden te voorkomen, zullen wij dit nog schriftelijk bevestigen. Van negeren van het verzoek is dus absoluut geen sprake.”
Den Helder Actueel, 17 maart 2016 – 08:43
Reacties
Jonathan
17 maart 2016 at 08:59
Belachelijk dat het college een referendum verzoek vanuit de burgers niet serieus neemt. Die referendum verordening is er niet voor niks. Ik verwacht dat binnenkort positief over deze aanvraag beslist wordt . Het voorstel is niet teruggetrokken de raadsvergadering is alleen afgelast. D66 en het Referendum ?
Hotmail 2
17 maart 2016 at 09:55
Het is ook niet als ingekomen stuk ingeboekt bij de documenten. Zeer vreemd.
flipfluitketel
17 maart 2016 at 11:15
“het referendum moet gaan over een voorgenomen raadsbesluit” Er is geen voorgenomen raadsbesluit dus referendum kan niet. Wachten tot er een voorgenomen raadsbesluit is. Dit zou een voormalig wethouder toch moeten weten. Misschien eens lezen hoe een referendum werkt zou slim zijn. De wethouder zegt niet dat er een raadsvoorstel komt maar dat er meer duidelijkheid komt over het stadhuis. Anders wil ik een referendum over het voetbalstadion voor FC Den Helder dat in 2028 wordt gebouwd 🙂
Bodelo
17 maart 2016 at 16:39
flipfluitketel, dankjewel! Ik was al bang dat niemand het begreep maar gelukkig, ik heb een medestander.
(Overigens kan ik het toch niet nalaten maar inderdaad, een ex-wethouder zou dit toch moeten weten?).
Hotmail 2
17 maart 2016 at 17:50
Waarvoor werd er dan een voorbereidingskrediet van 2,1 mio gevraagd en een advies van de commissie? De vergadering is op het laatst geannuleerd maar het voorstel is niet ingetrokken.
Monique_K
17 maart 2016 at 12:02
Ik zou alvast beginnen met een nieuw referendum in wat bredere bewoordingen en niet toegespitst op een stadhuis op Willemsoord.
Dick Berts
17 maart 2016 at 14:54
Als iets naar democratie ruikt, dan vindt Schuiling altijd een juridische truc om het onderuit te halen. Hij wilde als klein jongetje al niet gekozen, maar door de kliek die de macht heeft benoemd burgemeester worden. Liefst van Kliko stad.
Fred
17 maart 2016 at 18:16
Aha, Ik vat hem , een HVC burgemeester.
http://denhelderactueel.nl/2016/03/gemeentebelangen-boos-op-burgemeester/
Plaats een reactie