Stan Rijven – Bowie tot 2000 in cyberspace

De aanslag die vorig jaar op beeldend kunstenaar Rob Scholte werd gepleegd, krijgt in het nieuwe album van David Bowie een onverwacht vervolg. Op de cd ‘1. OUTSIDE, THE NATHAN ADLER DIARIES’ (Arista/BMG – 74321.31065) onderzoekt Bowie als detective Nathan Adler een serie rituele kunstmoorden.

Een hele stoet personages bevolkt het cyberpunk-universum dat Bowie in negentien songs tot een soort concept-album heeft gesmeed. Een duidelijke verhaalstructuur ontbreekt. De ‘cut up-techniek’ die hij aan Willem Burroughs ontleende, namelijk het aan elkaar plakken van flarden losse tekstfragmenten, diende als uitgangspunt. Het getal ‘1’ verwijst naar Bowie’s voornemen na Outside nog vier platen uit te brengen die tot het jaar 2000 verslag zullen doen van het leven in cyberspace.

Hiermee hoopt Bowie zich te bevrijden uit de artistieke impasse waarin hij vanaf eind jaren ’70 verkeert. Zijn Tin Machine-avontuur, een gitaarbandje om het clubcircuit mee af te toeren, werd een jammerlijke mislukking. Ook dit project lijkt een zelfde lot beschoren omdat Bowie zich wederom verschuilt achter een facade, opgetrokken rond een actueel modieus thema.

Bowie blijft een acteur die zich niet bloot geeft. Zijn zang klinkt vermoeiend en narcistisch, op het larmoyante af. Dat ‘Outside’ toch nog kan boeien komt hoofdzakelijk op rekening van Brian Eno, de componist/producer die zijn onuitwisbaar stempel drukte op ‘Roxy Music’ en op Bowie’s beste platen ‘Low’, ‘Heroes’ en ‘Lodger’. Eno is tevens de grondlegger van de ambient music en talloze andere geluidsexperimenten. In alle toonaarden keren die op ‘Outside’ terug. Sinister, sferisch en apocalyptisch komen zijn soundscapes tot je, helaas dikwijls verstoord door die croonende Bowie. Zijn hunkering naar artistieke erkenning zal met deze plaat voorlopig zijn gestild; de meeste eer komt echter Brian Eno toe.

Trouw, 28/09/95, 00:00