Schager Courant – Voor Pettemers was het Werk van Overleden Lies Cosijn Meestal Gratis
Voor Pettemers was het Werk van Overleden Lies Cosijn Meestal Gratis
Petten – De bekende keramiste Lies Cosijn is deze week overleden. Cosijn woonde sinds de jaren zestig in Petten. Ze was internationaal bekend, haar werk staat in toonaangevende musea. En in vele huiskamers in Petten, want Cosijn gaf heel veel werk gewoon weg. Ze werd 84 jaar en woonde tot haar laatste dag zelfstandig in haar woning in Korfwater..
,,Ik probeer het wel eens’’, vertelde ze in 2000 op Radio 5. ,,Zomaar iets moois maken. Maar het lukt niet. Het komt er niet uit en ik krijg er de pest aan. Ik gooi het weg. Ik wil alleen maar iets maken dat me aangaat.’’
Cosijn was één van de beroemdste keramisten uit de tweede helft van de vorige eeuw. Ze streek in 1963 in Petten neer met haar man Herman Meijers (professor internationaal recht aan de Universiteit in Amsterdam). Het paar was maatschappelijk zeer betrokken. Cosijn vertaalde die betrokkenheid naar haar werk.
Het werk van Cosijn staat in diverse musea. Ze verkocht het via enkele vaste galeries. Verzamelaars telden er veel geld voor neer. Maar voor de mensen in Petten waren de beelden vaak gratis. ,,Als ze je aardig vond, dan maakte ze gewoon wat voor je. Ik denk dat half Petten werk van haar in huis heeft’, zegt Mart Bigot, die goed bevriend was met Cosijn. ,,Het was vooral in de tijd dat ze nog niet veel geld hadden’’, vertelt Joke Kruit, ook goed bevriend met Cosijn. ,,Als mensen dan iets voor haar deden, op de kinderen passen of zo, dan beloonde ze die met een werk van zichzelf.’’ In 2002 kwamen bijna al die beelden (ruim honderd stuks) tevoorschijn voor een grote expositie in het dorp.
Cosijn maakte voor Petten ook de nieuwe plaquette voor de gedenkmuur waarmee de lokale verzetsheld J. C. Bellis wordt herdacht. Ze was een fijn mens, zegt Bigot. ,,De ene dag begroette ze je vriendelijk op straat, de andere dag kon ze je zo voorbij lopen. Daar zat niks kwaads achter, dan was ze gewoon in gedachten verzonken. Dat was typisch Lies.’’
Kruit: ,,We dronken af en toe een goed glas wijn met elkaar. Ze was een bijzondere vrouw.’’ Cosijn overleed thuis. ,,Een plotselinge dood’’, zegt Bigot. ,,Maar ze wilde absoluut niet in een bejaardenhuis eindigen, dus voor haar is dit wel mooi.’’
Schager Courant, 25 december 2016
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lies+Cosijn
Lies Cosijn was een markante vrouw met een geweldige creatieve geest. Een prachtig groot kunstwerk van haar, gerealiseerd in 1967 -bestaande uit vier grote objecten- hangt in de hal van het Gemini-ziekenhuis te Den Helder. De titel van dit prachtige kunstwerk is: “Do not go gentle into that good night”. Deze titel is tot stand gekomen doordat Lies geinspireerd werd door het gedicht:”Onder Het Melkwoud” van de Engelse dichter Dylan Thomas. Samen zijn we daar ongeveer 1 1/2 jaar geleden nog naar toe gegaan toen haar naam en de titel bij het kunstwerk werden aangebracht. Dit was nog nooit gedaan waar ik mij als inwoner van Den Helder enorm aan heb gestoord en de Raad van Bestuur hierover opmerkzaam heb gemaakt. De directie van het Geminiziekenhuis heeft een en ander goed opgepakt en alsnog het kunstwerk met titel etc. prachtig belicht.
Een goede vriendin is heengegaan. Twee weken geleden was ik nog bij haar op bezoek en 18 maart zouden we weer met elkaar gaan eten in het haar zo geliefde restaurantje “Zo Gewoon” in Petten,het dorp waar ze al ongeveer 45 jaar heerlijk woonde in het duinlandschap Korfwater. Ik zal haar missen!!!