Rein Hannink – Kliederen met 💔 Klashorst: Schnabbelt bij Teleac + Jop van Kempen – ‘Als het moet slaap ik onder een brug’ + Jaap Holtzapffel – ONDANKS ALLES FIJNE KERST❗️+ Bordeel (1 + 2)

Kliederen met 💔 Klashorst: Jonge Wilde 💔 Peter Klashorst schnabbelt bij Teleac

Alleen de hardnekkigste zappers zullen om zijn dood gerouwd hebben: televisie kunstschilder Bob Ross. Bob had een ‘Hoe maak ik binnen een uur een Rembrandt‘ programma bij Super Channel. Hij zag er weerzinwekkend uit, maar kon in de tijd van een 💩 scheet een berglandschap uit zijn tubes knijpen, compleet met sneeuwtop, dennenbomen, meertje en boshut met rokende schoorsteen. Bob Ross kon je de indruk geven, dat kunst schilderen een peulenschil was.

Niet, dat ik ooit geprobeerd heb hem na te doen, het ging mij om zijn stem: Bob had een warme, kalmerende bariton, waar ik prima bij in slaap kon vallen “And now we‘re gonna use some Van Dyk brown, just a tip, just a little (…)”. Hoe erg ik Bob en zijn banale vakmanschap mis merk ik nu 💔 Peter Klashorst, een échte kunstschilder, aan klungelt in de Teleac cursus ‘Verven met Acryl‘.

Zoals u misschien weet was 💔 Peter Klashorst twintig jaar geleden een Jonge Wilde, oftewel een punkschilder, die onstuimig doeken vol kliederde, herrie maakte met een bandje en voortdurend streng uit zijn doppen keek. 💔 Peter wilde integriteit uitstralen – de Johnny Rotten onder de kunstschilders. Inmiddels is 💔 Peter van middelbare leeftijd en als de dood, dat hij als Tamme Ouwe de annalen ingaat. Daarom probeert hij zijn schnabbel bij Teleac zo rauw mogelijk te presenteren, in streetwise Mokums.

Ik ga vandaag een stilleven schilderen,” bijt hij ons toe. “Een hamburger, een zak patat en een milkshake. Iconen van deze tijd.” Hij pakt een paar ketchup flessen vol acryl en begint te kliederen. Dikke strepen, waarin we vaag het McDonald’s menu herkennen. Dan vult hij met blauw de achtergrond op, de “negatieve vorm“. Nog steeds vage strepen – geen stilleven.

Hij gaat zenuwachtig door met detailwerk, de maanzaad spikkels op de hamburger. Nog steeds geen stilleven. “’t Is maar een impressie, ik heb maar een half uur,” excuseert hij zich. Dan is de tijd om. 💔 Klashorst capituleert. Het belangrijkste aan schilderen is gewoon, dat je het leuk vind,” verzucht hij.

💔 Klashorst’s stilleven lijkt op een schilderij van iemand, die de Beginnerscursus ‘Stilleven met acryl‘ nooit heeft afgemaakt. Geeft niet; wat mij stoort is 💔 Klashorst zelf. Die nukkigheid. Hij kan niet presenteren, wil niet presenteren. Zo relaxt als Bob Ross overkwam, zo opgefokt is 💔 Klashorst. Hij struikelt over stopwoordjes (‘bijvoorbeeld‘, ‘of zo‘) en kijkt ons aan, alsof wij zijn zelfverloochening op ons geweten hebben.

Ook Teleac kan 💔 Klashorst’s didactiek moeilijk pruimen, want de les wordt voortdurend onderbroken met reportage flitsen van een oude Engelse verffabriek, waar 💔 Klashorst in laboratoriumjas ‘rondleiding‘ geeft. “Dit is nou authentiek verf maken!” glundert hij bij de potten. Het zijn de enige momenten, dat 💔 Klashorst  natuurlijk overkomt. Zonde. Hij had de Johnny Rotten onder de verf mengers kunnen zijn.

reinhannink.nl, 30 oktober 1997

https://www.reinhannik.nl/columns-over-tv/kliederen-met 💔 Klashorst

💔 Peter Klashorst: ‘Als het moet slaap ik onder een brug

Peter Klashorst - Zelfportret, seks en schedel

💔 Peter Klashorst – Zelfportret, seks en schedel

Kunstenaar 💔 Peter Klashorst heeft de tienjarige zaak, die hij tegen woningbouwvereniging De Key voert tot aan het Gerechtshof doorgevoerd, al denkt hij dinsdag opnieuw te verliezen.

💔 Peter Klashorst, kunstschilder, bekend om zijn losbandige ­levensstijl, is al tien jaar aan het procederen.

Het is niet altijd even gemakkelijk om de woordenstroom van 💔 Peter ­Klashorst te volgen. Het ene moment omschrijft hij zichzelf als geheelonthouder, het andere moment ‘zuipt hij een fles whisky per dag‘.

Soms vindt hij, dat hij niemand verantwoordelijk kan stellen voor zijn berooide situatie, behalve zichzelf, dan weer somt hij een lange lijst op van mensen, die tégen hem zijn: Burgemeester Eberhard van der Laan, Wethouder Laurens Ivens en alle rechters, die oordeelden in de tienjarige juridische strijd tegen wooncorporatie De Key.

Onterecht

💔 Klashorst is twee jaar geleden ontruimd. Onterecht, meent hij, want hij had een geldig huurcontract. Hij huurde tweehonderd vierkante meter op de eerste en tweede etage van Spuistraat 219 voor zeshonderd EUro of een aantal kunstwerken. Desondanks zette De Key hem uit de woning.

💔 Klashorst is al een jaar of tien aan het procederen. Op 4 april wil hij bij het Gerechtshof een lange reeks juridische nederlagen ombuigen in een klinkende zege, al geeft hij zichzelf weinig kans.Als het een paardenrace was, zou ik niet op mezelf wedden.”

💔 Klashorst peinst er echter niet over om de juridische strijd te staken. Principekwestie, vindt hij. Hij peinst er ook niet over de schuld van 50.000 euro de proceskosten van De Key terug te betalen. “Dan vertrek ik weer naar het buitenland, ik wens ze veel succes om dat geld terug te krijgen.”

Opgewekt

Je zou verwachten, dat 💔 Klashorst met de situatie in zijn maag zit, maar dat weerspreekt hij stellig. Ook maakt hij een tamelijk opgewekte indruk.

Toch zijn er nogal wat tegenslagen. Vorige maand overleed zijn vader (‘Ik had een slechte band met hem.’). Hij slaapt op zijn zestigste weer bij zijn moeder (‘Leuk, ik herlees oude strips op mijn jongenskamer.‘). Hij heeft een HIV besmetting (‘Merk ik niks van.’). Zijn paspoort is zoek (‘Ik moet snel een nieuw exemplaar aanvragen, ­anders kan ik niet reizen.‘). Hij is al twee jaar niet verzekerd (‘Ik krijg de HIV medicatie van een vriend, die in het ziekenhuis zegt, dat hij de zijne is kwijtgeraakt.’).

Ach,” zegt Klashorst, “zo erg is het niet. Als het moet, slaap ik onder een brug. Dat heb ik eerder gedaan. Ik laat me echt niet klein krijgen.

Uitersten

Bovendien is 💔  Klashorst niet arm, zo zegt hij. Laatst moest hij Zürich zijn, waar hij exposeerde en twee van zijn drie kinderen bezocht. “Ik sliep in het duurste hotel van de stad. Ik had een schilderij verkocht.

Ook als hij in Gambia, Cambodja of Thailand is, leeft hij een leven van uitersten. Hij struint de straten en nachtclubs af naar mooie vrouwen, die hij op het doek vereeuwigt. Een schilderende sekstoerist,’ in zijn eigen woorden. Maar hij speelt ook graag polo met de hooggeplaatsten. Ik ga moeiteloos van de onderklasse naar de bovenklasse.”

Eigenlijk moet je al zijn werk zien als een dagboek van dat leven. Zoals een ander woorden gebruikt om ervaringen op te tekenen, zo maakt 💔  Klashorst schilderijen. “Het zijn allemaal hoofdstukjes uit mijn bestaan.” En over de extremen zegt hij: “Zo moet ik mijn leven leiden om het interessant te houden.

Hoe lang 💔  Klashorst kan blijven doorgaan met het leven van uitersten, weet hij niet. “Morgen kan het allemaal afgelopen zijn.”

Het Parool, 3 april 2017, 9:49

https://www.parool.nl/nieuws/💔  PeterKlashorst-als-het-moet-slaap-ik-onder-een-brug~b65df0ad/

💔 PETER KLASHORST: ONDANKS ALLES FIJNE KERST❗️

Jaap Holtzapffel als kerstman, speciaal voor Peter Klashorst (foto Facebook)

Jaap Holtzapffel als kerstman, speciaal voor 💔 Peter Klashorst (foto Facebook)

Lieve 💔  Peter, je gaat door een moeilijke periode. Je bent bang en onzeker over je gezondheid, er zijn geldproblemen en je woont op een plek, waar je het liefst niet meer wilt zijn. Maar er zijn veel mensen, die met je meeleven. Fijne Kerst!

Phnom Penh mist je. 🎄

🎄🎄🎄

Facebook, 25 secember 2019, 02:51

Reacties:

Gerrie Olijerhoek
Mijn hemel, Japie.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Hier in Cambodja noemen ze me Mr. Monkey.

Jaimee van Zanen
Je moet even een beugeltje en een tanden bleek, Jaap.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Waarom?

Jaimee van Zanen
Het staat schot en scheef en is okergeel.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Nou en?

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2

Jaap Holtzapffel laat ons zijn gehavende gebit met gele tanden zien (foto Facebook)

Jaap Holtzapffel laat ons zijn gebit met gele tanden zien (foto Facebook)

Jaimee van Zanen
Wit en recht is mooi. En bovendien minder kwetsbaar voor cariës en gingivitis.

Wit en recht is mooi (foto Facebook)

Wit en recht is mooi (foto Facebook)

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Dat mijn tanden er wat geel uitzien, komt, omdat ik hier in Phnom Penh een centje bijverdien met het pijpen van ladyboys.

Jaimee van Zanen
Geil!!! 😍

Jaimee van Zanen
Dan neem ik alles terug.

Peter Shoe
Mooi altaartje.

https://www.facebook.com/Jaap.Holtzapffel

Bordeel (1)

07.22 UUR: TWEEDE KERSTDAG IN PHNOM PENH  😢

Ze is 10 jaar, en heeft helemaal niemand.

Je ziet haar terug in een bordeel.

😢😢😢

Op straat slapend minderjarig dakloos meisje (foto Jaap Holtzapffel)

Op straat slapend minderjarig dakloos meisje (foto Jaap Holtzapffel)

Facebook, 26 december 2019, 01:22

Reacties

Warme Bakker
Dacht dat je al terug was?

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ik ben nog niet op de helft!

Warme Bakker
💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA• Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ah. Have fun!

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ik ben geen toerist hier. Ik probeer te leven, alsof ik in Phnom Penh woon. En dat betekent, dat het niet alleen maar fun is!

Chris Coles
To really live like “you’re living in Phnom Penh“, you need to spend not one penny more than $ 20 per week, including all food, rent and beer. Anything more than a $ 20 per week spend rate makes you a Barang Tourist in Phnom Penh.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Chris Coles: I spend $ 10 a week, because I don’t drink beer.

Chris Coles
Ha. Your hotel costs more than $ 10 per night and every “ladydrink” you are buying is around $ 4 these days, plus the SIM card, tuktuks, motos and all the food and snacks you buy. I would guess you are spending more than $ 100 per week at minimum or five times the Cambodia average monthly income per each week you are in Phnom Penh.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
I don’t stay at a hotel, but at the house of a Khmer family. I never go to a bar.

Albert Chapel
😭

https://www.facebook.com/jaap.holtzapffel

Reacties Facebook 💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2

Facebook, 26 december 2019, 01:32

Reacties

Wendy van Heugten
Hier kan ik echt niet tegen😪

Joshua Bolwerk
Ik wil deze meisjes opvangen en beschermen.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Joshua Bolwerk: Hoe bedoelt u dat?

Joshua Bolwerk
💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
I
k wil geld bij elkaar krijgen en een plek maken, waar ze kunnen wonen en waar voor ze gezorgd wordt, dat is een droom van mij.

Joshua Bolwerk
Zeker nu ik mijn nieuw gevonden Aziatische achtergrond heb gevonden.

Joshua Bolwerk
💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ik heb gezien wat er met zo een meisje gebeurd als Pedo’s ze te pakken krijgen en daar moet tegen gevochten worden.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Joshua Bolwerk: Er wordt hier veel goed werk gedaan voor arme kinderen, maar het probleem is, dat het er zo ontzettend veel zijn.

Joshua Bolwerk
💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Nou, dan moet ik snel meehelpen.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
oshua Bolwerk: U kunt geld overmaken naar een NGO. U kunt zich informeren bij de betreffende instanties!

Joshua Bolwerk
💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ik ga mijn eigen huis maken, waar ik ze opvang en onderwijs geef.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Joshua Bolwerk: BRAVO!

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Dan moet u nooit naar Phnom Penh komen.

Joshua Bolwerk
Dit kan niet. She needs to be rescued.

https://www.facebook.com/koffietafelboek 💔 Klashorst

Bordeel (2)

IK VOND HAAR TERUG.
ZE ZIT AAN MIJN TAFEL. ❤️

❤️❤️❤️

Het minderjarige dakloze meisje, nu blij met Jaaps iPad (foto Jaap Holtzapffel)

Het minderjarige dakloze meisje, blij met Jaaps iPad (foto Jaap Holtzapffel)

Facebook, 30 december 2019, 19:14

Reacties

Hans Klausmann
Is dit meisje Luuk Krung, een mix tussen Farang and Cambodjaans, Jaap?

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ik zal het haar gelijk vragen.

Hans Klausmann
Ze heeft de haren, de ogen en de huid complexie van een Europese ouder, meestal vader, al komt omgekeerd heel soms ook voor.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Ze zegt: “No English!”

De favoriet van Jaap! (foto Jaap Holtzapffel)

De favoriet van Jaap! (foto Jaap Holtzapffel)

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Helaas moet er tegen 24.00 uur gewerkt worden. Moeder brengt het baby zusje, waarna het meisje bij de inmiddels dronken sekstoeristen gaat bedelen.

Jaaps favoriet met haar baby zusje (foto Jaap Holtzapffel)

Jaaps favoriet met haar baby zusje (foto Jaap Holtzapffel)

Hans Klausmann
Bij sekstoeristen moet gaan bedelen? Hoe weet u eigenlijk altijd, dat dat sekstoeristen zijn, Jaap? Kent u die mensen persoonlijk, zit u onder de vensterbank van hun hotelkamer stiekem mee te luisteren genieten hoe ze daar binnen “los” gaan met die Cambodjaanse meisjes van plezier?

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
Voelt u zich aangesproken?

Hans Klausmann
Door vooringenomen racistische verdwaasde samaritanen op dit onderwerp? Ja, inderdaad, Jaap.

💔 Klashorst’s koffietafelboek 💩 DIRTY DIARRHEA • Inclusief “Kunstkannibaal” deel 2
U bent zelf een sekstoerist, dus bespaar me uw reacties vol taal en typefouten!

Hans Klausmann
Bedankt, dat u mij attent maakt op mijn taalfouten, Jaap.

Hans Klausmann
Wat doet u eigenlijk daar in Cambodja, Jaap?

Hans Klausmann
Het verhaal was, dat u daar heen ging voor dat boek, ondertussen bent u weer terug. Het licht van de sekstoerist gezien, Jaap?

https://www.facebook.com/Jaap.Holtzapffel

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Teleac
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bob+Ross
https://robscholtemuseum.nl/?s=Johnny+Rotten
https://robscholtemuseum.nl/?s=McDonald’s
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eberhard+van+der+Laan

https://robscholtemuseum.nl/?s=Daniël+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+Holtzapffel