Willibrordus Draait Door – Paard voor Willibrordus

Rob Scholte, de kunstenaar, is hier op uitnodiging van Stichting Paardenparade en de voormalig directeur van GGZ Noord-Holland Noord Langdurige Psychiatrie, nu projectleider van de Cultuurkoepel Willibrordus, Nico Adrichem, de man achter het festival Willibrordus Draait Door.
Scholte en Adrichem kennen elkaar uit 2010, toen de herbestemming van de St. Willibrordus feitelijk begon.
Als puber heeft Scholte enige jaren in Heiloo gewoond en volgde in Alkmaar de middelbare school. Scholte kent de Willibrordus dus al van jongs af aan. Zijn moeder werkte hier jarenlang als vrijwilligster.
Toen de herbestemming begon, dacht Scholte eerst nog een prima plek gevonden te hebben voor het Rob Scholte Museum. Door allerlei is het anders gelopen en mocht het niet zo zijn.
Het Rob Scholte Museum is inmiddels al weer langer dan twee jaar open in Den Helder en heeft tot dusver de tegenwerkingen van de gemeente aldaar kunnen weerstaan.
Ook Willibrordus heeft zich onder de bezielde leiding van Adrichem verder ontwikkeld tot wat we op deze dagen om ons heen kunnen zien.
Scholte’s bijdrage is voeding voor de geest.
Zijn deelname aan het Cultuurkoepel Festival is ook zijn bijdrage aan de Paardenparade, die georganiseerd wordt door de Gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo als resultaat van een Cultuurconvenant na een donatie van de Abu Dhabi National Energy Company (Taqa). Cultuur wordt door de overheid vaak pas serieus genomen als een outsider er geld voor oormerkt om zo de bevolking gunstig te kunnen stemmen.
https://robscholtemuseum.nl/bekende-kunstenaars-aan-de-slag-voor-de-paardenparade/
Scholte heeft met andere kunstenaars als Helen van Meene en David Bade een groot plastic paard op een betonnen sokkel ter beschikking gekregen om een kunstwerk van te maken. Bedoeling is dat het eindresultaat een vaste plek krijgt op het festival-terrein.
Dit gegeven paard is Scholte’s uitgangspunt, want, zoals het spreekwoord zegt, een gegeven paard kijk je niet in de bek. Het is een behoorlijk lelijk, lomp en kunstig knol met een getoupeerde staart.
Meer My little pony in groot formaat dan een Arabisch renpaard.
Uit het gesprek tussen Scholte en Adrichem kwam een gebeurtenis uit een psychiatrische kliniek in het Italiaanse Triëst bij de laatste in herinnering, waarvan hij getuige was geweest. Patiënten hadden hun wensen opgeschreven en in een soort Paard van Troje mogen werpen door een gleuf in de rug. Dat had een enorme catharsis opgeleverd voor allen, die daar bij waren geweest.
Naar voorbeeld van deze sociale sculptuur is Scholte’s Paard van Willibrordus ontstaan.
Scholte besluit het beeld, eigenlijk al een af kunstwerk van een ander kunstenaar, Renee Bazuine, te laten, zoals het is.
Scholte zadelt en tuigt het paardenstandbeeld op met een lederen ensemble. Precies zoals hij, zelf geen ruiter, het kent van zijn schaarse bezoeken aan maneges en concoursen hippique op de televisie: een rusting compleet met teugels, stijgbeugels en bit.
Scholte brengt een wonderlijke contrast aan tussen het verder onbewerkte witte “big pony”-standbeeld en de knalharde ready-made-realiteit van het tuigage.
Te paard!
Op het paard voor Willibrordus!
Zo noemt Scholte namelijk dit gemengde resultaat.
Paard voor Willibrordus!
Een landmark, dat tot symbool dient voor de overgang van het nog altijd als psychiatrisch centrum in gebruik zijnde St. Willibrordus-complex naar een nieuwe cultuur-maatschappelijke invulling.
Veranderingen, die het gevolg zijn van de veranderende opvattingen over geestelijke gezondheidszorg. Waar patiënten eerder in een parallelle wereld werden apart gehouden, wordt er nu juist naar gestreefd de isolatie op te heffen en het genezingsproces te laten plaatsvinden in de wereld van alledag.
Zieken raken genezen.
Patiënten worden gezond.
Zij, die eerst te voet gingen, worden ridders te paard.

Ieder kan op het Paard voor Willibrordus van Rob Scholte plaatsnemen en zich, al dan niet in aanwezigheid van de kunstenaar zelf, op gevoelige plaat laten vastleggen.
Een ritueel, dat zich na de definitieve plaatsing van het Paard van Willibrordus nog vaak zal herhalen.
Willibrordus Draaft Door!

http://www.cultuurkoepelheiloo.nl/sections/nieuws

Willibrordus Draait Door
Festival rond Cultuurkoepel Heiloo

Donderdag 17 september 16.30 – 23.00 uur
Vrijdag 18 september 16.30 – 23.00 uur
Zaterdag 19 september 12.00 – 23.00 uur

Een driedaags, spannend, inspirerend en kleurrijk festival dat voor iedereen toegankelijk is.

Het evenemententerrein, op het landgoed Willibrordus ligt achter de Cultuurkoepel. Het is de ontmoetingsplek die wordt opgebouwd rond de ‘rollende keukens’. Vanaf die plek kun je naar de containers, de Cultuurkoepel, de tuinkamer, de binnentuin, het museum of de strandwal. Daar ontmoet je artiesten, musici, theatermakers, filmers, verhalenvertellers en koks. Er is volop ruimte voor humor, ernst en een knipoog naar de psychiatrie.

Ruim baan voor inspiratie en nieuwe wegen in de kunst op het landgoed Willibrordus. Balsem voor de ziel en eerlijke voeding was de boodschap die de Ierse monnik Willibrordus in 690 naar Nederland bracht. De geest voeden dat is de missie van het festival.

Wie Heiloo nadert kan zich al van ver oriënteren op de Cultuurkoepel, landmark en baken in Kennemerland. We ontmoeten je, na de vakantieperiode, graag op het landgoed voor het festival met een bijzonder karakter in een bijzondere omgeving.

Medewerking is al toegezegd door: Spinvis, Jan Rot, Batik, Karsu Dönmez, Amsterdam Chamber Soloists, Toon Tellegen & gitariste Corrie van Binsbergen, danstheater over Vincent van Gogh, toneelstuk Smeer, theatergroep Troubamour, Willem de Ridder, Toon Walraven, Nederlandse Fluitacademie, Bert van Baar, foodgoeroes Richard de Leth en Ria Penders, klezmerorkest Di Gojim, diverse koren, Europese première van de Amerikaanse film Kings Park, films als ‘Harry, Tiny & Sonja’, ‘Geel’, ‘Dr. Caligari’, ‘Wearable’ en een programma met documentaires in zeecontainers.

Op zaterdagmiddag 19 september biedt ‘Willibrordus Draait Door’ de ruimte voor (spontane) acts en optredens van musici, zangers en theatermakers uit de regio. Aanmelden kan op info@cultuurkoepelheiloo.nl.

Dat is ook het adres voor informatie en vragen over het festival. Telefonische informatie op 06 20551899.

Eind augustus verschijnt de festivalkrant, als bijlage bij de Uitkijkpost en andere huis aan huis kranten in de regio Kennemerland.

http://www.cultuurkoepelheiloo.nl/posts/willibrordus-draait-door–3