Theo Knippenberg – Niet 9/11, maar 9/12 was de dag, die Den Helder voorgoed veranderde

9/12. Twee jaar later, op de dag!
Precies twee jaar geleden tekende wethouder Pieter Kos namens het College van B&W van Den Helder de overeenkomst, die Den Helder als kunststad in Europa definitief op de kaart heeft gezet.
Ik heb die overeenkomst hier nu voor me liggen. Het Rob Scholte Museum mag met onmiddellijke ingang uitbreiden in de rest van het gebouw, van de huidige 900 m2 naar circa 3000 m2 expositieruimte.
Ik ben niet verbaasd. Het kost de gemeente namelijk niks. Alleen een oud, tochtig, vervallen postkantoor. Met los asbest, maar dat weten we nog niet.
Rob is meteen begonnen, ik stond erbij en keek ernaar. Meer dan 1500 m2 worden onder mijn ogen omgetoverd van een verwaarloosde donkere kelderruimte in een fraaie nieuwe lichte expositieruimte. Een gigantische klus, waar maanden lang met man en macht aan is gewerkt. Tentoonstellingen van binnen- en buitenlandse kunstenaars worden voorbereid en afgesproken. De eerste grote objecten, waar nu eindelijk plaats voor is, zijn al naar het museum getransporteerd en worden opgebouwd.
Kunst is duur. Maar ook waardevol. Rob ruilt een groot deel van zijn verzameld levenswerk in voor de uitbreiding van dit museum. 
Rob koopt ook vele strekkende kilometers aan bibliotheek stellingen en tentoonstellingsvitrines. Om te helpen de werkeloosheid in Den Helder wat verder te bestrijden neemt hij ook meteen maar een complete lijstenmakerij over, compleet met inventaris. Er was genoeg ruimte voor en de expertise om werkeloze mensen op te leiden is aanwezig! Drie FTE’s! Drie werkelozen hebben nu een baan. 
Ook ziet Rob kans van een bevriend bedrijf een miljoen ansichtkaarten over te nemen van alle vóór 1945 (pas na 70 jaar zijn de rechten vrij) overleden kunstenaars (dus van Rembrandt tot Mondriaan) voor de verkoop in de eigen museumwinkel van het Rob Scholte Museum. Vijf FTE’s! Vijf werkelozen hebben nu een baan. 
Daarmee is tegelijk eigenlijk alle financiële onderbouwing al gegeven.
 Rob staat met zijn eigen enorme kunstcollectie garant voor de nieuwe ontwikkelingen, vraagt geen cent subsidie en betaalt alles uit eigen zak.
 En dat vindt allemaal plaats in een al sinds jaren leegstaand verwaarloosd postkantoor in een snel krimpende gemeente.
Ik stond erbij en ik keek ernaar. En ik dacht, wow, Den Helder!

9/12. Twee jaar later, op de dag!
Het uitgebreide Rob Scholte Museum in Den Helder trekt nu ruim 300.000 bezoekers per jaar. Gemiddeld geven die bezoekers € 39,- uit in winkels en horeca van Den Helder. Dat is een extra investering van meer dan tien miljoen euro naar de middenstand in Den Helder. Elk jaar!
De modezaak van Sonja Bruggeman in de Beatrixstraat gaat nu uitbreiden. Hudsons Bay is dolblij met het pand van V&D, dat ze konden bemachtigen. Den Helder heeft weer een top warenhuis. En de horeca in het centrum van Den Helder had een topjaar!
En dit allemaal heeft de gemeente Den Helder geen cent gekost!
Zo had het kunnen zijn. Moeten zijn!
Ik had er graag bij gestaan en naar gekeken. En gedacht, wow, Den Helder!

9/12. Twee jaar later, op de dag!
Zó had het nu dus kunnen zijn. Zo had het moeten zijn! Zo is het bijvoorbeeld in Zwolle gegaan. Als kleine stad vergelijkbaar met Den Helder. En het nieuwe Museum De Fundatie in Zwolle is met 2625 m2 ruwweg even groot als het Rob Scholte Museum nu had zullen zijn.
Ik heb hùn cijfers gebruikt. En terecht. Er waren dit jaar ruim 300.000 bezoekers in dit nieuwe museum. Toch zijn dit afgelopen najaar ruim 90.000 bezoekers naar dit museum in Zwolle gegaan om daar een expositie te zien, die Rob Scholte in Den Helder gemaakt heeft voor zijn eigen museum, maar als er niemand binnen mag in jouw museum (wat een ongelooflijk treurig gemeentebeleid), dan gaat die tentoonstelling maar naar Overijssel.
Aantoonbaar!!!! Drie-en-een-half-miljoen euro hebben bezoekers dit najaar uitgegeven in Zwolle om deze Rob Scholte expositie te gaan zien in Overijssel, een expositie die Rob voor Den Helder heeft gemaakt. Sorry Sonja!

9/12. Twee jaar later, op de dag!
Koen Schuiling is nog steeds geen zwemleraar (godzijdank), Pieter Kos nog steeds geen schoenverkoper (hoewel hij daarvan wèl verstand heeft) en Lolke Kuipers geen Gekke Henkie, maar hij schijnt wel los asbest vast te willen verven (zou die man misschien zijn geld slim verdiend hebben in onroerend goed?).

9/12. Twee jaar later, op de dag!
Het Rob Scholte Museum, met name de beneden verdiepingen van het Rob Scholte, staat nu op de 7e plaats van alle Nederlandse musea met de meeste publicitaire aandacht in de media.
DWDD, Ivo Niehe met zijn tv show, Kunstuur, RTL, ga zo maar door, zijn er gaan kijken. Bijna acht miljoen kijkers hebben via de tv al een blik naar binnen geworpen.
Het is daarmee dit najaar het op zes na meest digitaal bekeken museum in Nederland!
Maar je mag er niet in! Van Koen, Pieter en Lolke.
Ga maar naar Zwolle! roepen Koen, Pieter en Lolke.
En geef daar jouw geld uit, roepen Koen, Pieter en Lolke.
Den Helder hoeft jullie geld niet, roepen Koen, Pieter en Lolke.
En wij willen hier de macht!

PS1: 9/12. Twee jaar later, op de dag!
Als de hele kunstwereld, ook buiten Nederland, en alle grote literatoren en acteurs enz. enz. mij een brief sturen, dan lees ik die, en beantwoord die, zoals het hoort. Zeker als mijn salaris betaald word met belastinggeld!
Dat zou jij vast ook doen! Ook als jij in de luxe positie zou zitten van een overheidsbaan.
Maar het College van Burgemeester en Wethouders van Den Helder doet niet aan goed fatsoen. Op 9 december 2014 hebben mijn vrienden, relaties en ik een Open Brief gestuurd aan het College. De brief was ondertekend door alle belangrijke museumdirecteuren in dit land en de omringende landen, en door bijna iedereen, die er toe doet in de media en de kunsten. En die brief is intussen door vele duizenden andere sympathisanten ondertekend.
Maar het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Helder doet niet aan democratie of fatsoen. Ik wacht namelijk nog steeds op een eerste teken van een reactie op die brief. Zelfs een ontvangstbevestiging heb ik niet gehad. En echt waar, ze hebben mijn email adres!

PS2: 9/12. Twee jaar later, op de dag!
Directeur Ralph Keuning van museum de Fundatie in Zwolle heeft de gehele gemeenteraad van Den Helder via een formele brief op 30 mei 2016 uitgenodigd voor een bezoek aan de Fundatie in Zwolle. Hij zou graag de gemeenteraad van Den Helder informeren over de ontwikkeling van de Fundatie in de afgelopen jaren en hoe belangrijk zijn museum is bij de profilering van de gemeente Zwolle. Op deze hoffelijke uitnodiging heeft de gemeenteraad van Den Helder nog steeds niet gereageerd. Gewoon: geen antwoord!
Wow, Den Helder…….