Theo Knippenberg – Leugens (37): Games people play

Dyl werkte zijn hele leven met ‘virtual reality’, hoewel hij stamt uit een tijd waarin de straatlantaarns nog uitgevonden moesten worden. Maar Dyl beheerste meerdere niveaus van werkelijkheid, in zijn leven, in zijn hoofd, in de hoofden van mensen om hem heen.
Wolff slaagde er in om Dyl, kort voor diens dood, dat soort internet-games uit te leggen waarin je een eigen identiteit kiest en als zelfgeschapen personage een nieuw leven begint in de virtuele wereld. ´Het spel van de werkelijkheid spelen zonder werkelijke kaarten in je hand´ noemde Dyl dat.
Miljoenen mensen wereldwijd speelden en spelen dit soort spellen. Ieder kiest zijn eigen avatar, die vervolgens in contact komt met andere avatars in de cyber wereld.
Een buurvrouw raakte verslaafd aan zo´n spel. Ze zat tot in de vroege uurtjes achter haar computer. Haar echtgenoot maakte zich zorgen. Hij kraakte haar wachtwoord en bespiedde zijn vrouw in Cyber City.
Haar avatar was een vlinder, zag hij, en ze had een mannelijk maatje ontmoet. Ze hadden een huisje geschapen waarin ze samenwoonden. Uit hun profielen bleek dat ze van elkaar hielden en een gezin wilden stichten, samen kinderen wilden.
De echtgenoot, mijn buurman, was verbijsterd. Hij en zijn vrouw wilden geen kinderen, was de afspraak. Hij confronteerde zijn vrouw ermee. Zij zei dat het maar een spel was.
Hij wilde weten we die andere man was, maar dat wist zijn vrouw ook niet. Het kon hun overbuurman zijn, zei ze, maar net zo goed iemand in Cincinnati of China. Hij kon in werkelijkheid ook een zij zijn, of zelfs een kind.
Maar wat is werkelijkheid? Wat is haar werkelijkheid?
Leeft ze echt hier, met haar man, in Amsterdam, en alleen in haar fantasie in Cyber City met die ander?
Of leeft ze in werkelijkheid in Cyber City, heel gelukkig met haar jonge gezinnetje, alleen af en toe geplaagd door nachtmerries waarin ze leeft met een-of-andere aangepaste echtgenoot in Oud-Zuid, maar godzijdank ´s ochtends weer wakker wordend in de armen van haar echte geliefde?

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Leugens