Theo Knippenberg – Geachte docent(e) Nederlands

Geachte docent(e) Nederlands,

Bijna zestig procent van de scholieren leest nog steeds regelmatig voor zijn plezier een boek.
Dat blijkt uit onderzoek van de website Scholieren.com naar het leesgedrag van scholieren.
Het persbericht met de links vindt u hieronder.

Er lijkt dus niets veranderd. Alle doemscenario’s (over ‘de ontlezing van onze jeugd’) ten spijt.

Ruim een halve eeuw geleden heb ik zelf, voor de schoolkrant, een soortgelijk onderzoek gedaan binnen het grote streeklyceum waar ik op zat. Daar kwam hetzelfde resultaat uit. Hoewel er toen nog maar 1 televisiezender was (zwart-wit uiteraard) die maar 30 uur per week uitzond, en er nog geen computers, internet, social media, videoclips, games of streaming movies bestonden, las slechts iets meer dan de helft van de scholieren regelmatig voor zijn plezier een boek. De rest las alleen omdat het moest!
Vanaf de mid-zestiger jaren, toen Nederland een tweede tv zender kreeg, en de piratenzender Veronica, wordt de ondergang van het boek al voorspeld. Zo’n immens aanbod van 2 tv zenders, plus een radiozender die 24 uur per dag tienermuziek uitzond, zou er voor zorgen dat de jeugd ophield met lezen.
Al bijna vijftig jaar doemt deze voorspelling telkens weer op in de media.
Maar de jeugd blijft gewoon lezen, in meerderheid zelfs voor eigen plezier.
En vooralsnog gewoon op papier!

En wat betreft die kritiek in dit nieuwe onderzoek op u, de docenten, en op uw literatuurlessen: Ik weet zeker dat velen van u, vroeger op school, uw leraren Nederlands ook behoorlijk ouderwets vonden.
Ook daar is dus niets nieuws onder de zon.
Geen nieuws dus, en dat is geruststellend goed nieuws.

De volledige onderzoeksresultaten kunt u lezen via de links in onderstaand persbericht.
Het is een aanrader voor elke docent Nederlands.

Vriendelijke groet,
Theo Knippenberg
Persbericht

Bijna zestig procent van de scholieren leest regelmatig voor zijn plezier een boek, blijkt uit onderzoek van Scholieren.com.
58 procent van de 1.103 respondenten zegt de afgelopen drie maanden een of meerdere boeken voor het plezier te hebben gelezen. Zij lezen dus niet alleen omdat het moet voor school.
Daarbij geeft ruim 38 procent aan twee tot drie uur per week te besteden aan het lezen van boeken voor zijn plezier. Bijna 15 procent besteedt daar zelfs vijf uur of meer aan. Bovendien zegt ruim 72 procent van de ondervraagden dat ze meer boeken zouden lezen als ze daar meer tijd voor hadden.

Literatuurlijst
Veel scholieren vinden overigens wel dat het literatuuronderwijs op hun school beter kan, bijvoorbeeld door meer recent verschenen boeken aan de leeslijst toe te voegen. Zo vindt bijna de helft (48 procent) dat de literatuurlijst van zijn docent weinig recent werk bevat. Bijna dertig procent noemt de literatuurlijst van zijn docent Nederlands zelfs hopeloos ouderwets.

Maar de meest gehoorde klacht is dat je geen vertaalde literatuur mag lezen voor Nederlands. Scholieren begrijpen dit niet; het gaat er toch om dat je leest? “Waarom alleen literatuur van Nederlandse schrijvers? Vertaalde literatuur is net zo goed en zorgt er ook nog eens voor dat er veel meer aantrekkelijke boeken in het aanbod komen”, aldus een van de respondenten.

Sjoemelen
Uit ons onderzoek blijkt ook dat er regelmatig wordt gefraudeerd met boekverslagen. Zo geeft ruim 58 procent van de scholieren aan wel eens een boekverslag te schrijven zonder het boek (helemaal) gelezen te hebben. Negen procent zegt altijd te sjoemelen met de boekverslagen.

Het internet is daarbij hun grootste hulp. Sjoemelaars maken bijna allemaal gebruik van boekverslagen die online te vinden zijn. Ook boekverslagen van vrienden of familie zijn een handig hulpmiddel voor de frauderende scholier (40 procent), evenals verfilmingen (34 procent).

Betrapt wordt bijna niemand. Zo’n 93 procent van de scholieren die ooit met boekverslagen heeft gesjoemeld is nooit door de mand gevallen.

Resultaten onderzoek
Alle resultaten uit ons onderzoek naar het leesgedrag van scholieren zijn te vinden in deze PDF: http://www.scholieren.com/public/media/Scholieren.comonderzoekleesgedrag2015.pdf
De Scholieren.com Ranglijst met populairste boeken onder scholieren is hier te vinden:
http://www.scholieren.com/blog/5119/het-gouden-ei-populairste-scholierenboek
http://www.scholieren.com/ranglijst?jaar=2014

Voor meer informatie: Chris Heijmans (hoofdredacteur Scholieren.com, 06 – 23 09 43 64) en Roos Smetsers (projectmanager Scholieren.com, 030 – 272 13 78)

Met 2,3 miljoen unieke bezoekers per maand is Scholieren.com de grootste scholierenwebsite van Nederland.

http://www.scholieren.com