Shell Nederland – Shell partner in science + Van Gogh Museum – Shell in ‘Van Gogh at work’ + FFculture – “Drop the SHELL” + George Knight – Actiegroepen kritiek op sponsorrelatie

Shell als partner in science: kunst en innovatie

Sinds de jaren ‘90 bestuderen Shell onderzoekers in Amsterdam minuscule verfsplinters van schilderijen. Als Partner in Science deed Shell al veel ervaring op met research naar schilderijen van Vincent van Gogh, voor de National Gallery in Londen en sinds 2012 voor schilderijen uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis. De opgedane kennis draagt bij aan behoud van cultureel erfgoed en komt ten goede komt aan de samenleving.

Shell en het Mauritshuis: een meesterlijk partnerschap

De samenwerking tussen het Mauritshuis en Shell is een sprekend voorbeeld van een bijzonder partnerschap waarin twee zo verschillende werelden elkaar vinden. De noodzakelijke modernisering van het Mauritshuis in Den Haag bracht de twee partners in 2012 samen. Het gevolg was een verbintenis die veel verder gaat dan financiële steun. Het Mauritshuis en Shell delen de passie voor kunst en wetenschappelijk onderzoek.

Onder het motto van ’renovatie en innovatie‘ hebben 17de-eeuwse kunst en technologie van de 21ste eeuw een verbond gesloten. Een oliemonster analyseren op zwavelgehalte, is bijna dagelijkse kost voor analisten van Shell Technology Centre Amsterdam. Maar een verfmonster van een Oude Meester uit het Mauritshuis onder de loep nemen met geavanceerde apparatuur is niet minder dan een avontuurlijke ontdekkingstocht.

Pellegrini: het mysterie van de grijze waas

Hoe kunst en hightech research de handen ineenslaan, bleek tijdens het onderzoek naar de wand- en plafondschilderijen van de Italiaanse schilder Pellegrini uit de Gouden Zaal van het Mauritshuis. Bij de verwijdering van een oude vernislaag op de schilderijen kwam een grijze waas te voorschijn. De miniskule verfmonsters die bij Shell in Amsterdam onder de Scanning Elektronen Microscoop (SEM – EDX) werden gelegd lieten zien dat het ging om een heel dun afzettingslaagje uit de verf eronder. Shell onderzoekers met kennis op gebied van oplosmiddelen hielpen een oplosmiddel samen te stellen waarmee de grijze waas verwijderd kon worden. De schilderijen schitteren nu weer in het gerestaureerde museum.

Rembrandt’s Saul & David

Shell onderzoekers leverden een beperkte bijdrage aan het spannende onderzoek van Rembrandt’s Saul & David. Aan de hand van bepaalde stukjes verf konden zij meewerken aan één van de stukjes van de puzzel teneinde vast te stellen dat het schilderij zeker zeventiende-eeuws is.

Jan Steen

Nu werken restauratoren van het Mauritshuis en onderzoekers van Shell zij-aan-zij samen in een grootschalig onderzoek naar Jan Steen. Doel is de chronologie in zijn werk te ontdekken. Van zijn 400 schilderijen dateerde Steen er slechts 45 met een datum. Het onderzoek moet inzicht brengen in Steen’s artistieke en technische ontwikkeling.

http://www.shell.nl/sustainability/shell-voor-de-samenleving/partners-science.html

PDF:
Shell – Meesterlijk Partnerschap

Shell partner in ‘Van Gogh at work’

Shell Netherlands is a partner in the ‘Van Gogh at work’ exhibition, which will mark the reopening of the Van Gogh Museum.

The agreement was sealed by Director of the Van Gogh Museum, Axel Rüger, and Dick Benschop, President-Director of Shell Netherlands. Together with the Cultural Heritage Agency of the Netherlands (RCE), Shell has been engaged in a research project into Vincent van Gogh’s way of working since 2005: Van Gogh’s studio practice. The Van Gogh at work exhibition, which concludes the project, shows the artist’s development based on 200 works by Van Gogh and his contemporaries.

Inspiring

Dick Benschop, President-Director of Shell Netherlands, is delighted about the partnership. “A visit to the restoration studio at the Van Gogh Museum was a tremendous inspiration. It’s amazing what you can learn about Vincent van Gogh and how he worked by studying the composition of the paint on the canvases or through microscopic enlargements. We are extremely proud that Shell has been able to contribute to this research through its techniques and technologies and is now supporting the presentation of the results. One of Shell’s objectives is to make its knowledge and expertise available to support social projects and to promote sustainability. Our partnership with the Van Gogh Museum with regard to Van Gogh’s studio practice reflects this policy.”

Axel Rüger, director of the Van Gogh Museum: “Shell has made a very valuable contribution to the research into Van Gogh’s studio practice. We are therefore thrilled that Shell is supporting the exhibition that presents the results of this research”.

Van Gogh’s working method

The Van Gogh Museum engages in on-going research in its own collection. Some of this research focuses on learning how best to maintain the collection and thus preserve it for future generations. Research into Van Gogh’s working method is one aspect of this. The Van Gogh at work exhibition uses insights gained from long-term research. Since 2005, a multidisciplinary team of researchers from the Van Gogh Museum, the Cultural Heritage Agency of the Netherlands (RCE) and Partner in Science Shell Technology Centre Amsterdam, has been intensively studying the art historical and material-technical aspects of his work. Old and familiar works are now viewed in a new light. Another focus was how Van Gogh related to his contemporaries. The results significantly boost our knowledge of the artist and his work and are presented in Van Gogh at work, which will be on view from 1 May 2013 in the renovated Van Gogh Museum.

Van Gogh Museum, 7 March 2013

https://www.vangoghmuseum.nl/en/news-and-press/news/shell-partner-in-van-gogh-at-work

“Drop the SHELL” performance at van Gogh Museum, 12 may 2017

Gepubliceerd op 13 mei 2017

The 7 muses consuming an ‘amuse’, of a SHELL with dark content. It sounds so very simple. But the execution is magnificent! The performers + 1 helper were arrested and kept in detention till the day after, which made the point even more manifestly. (They are still not all free, 17:00 on the day after)

De 7 muzen die een amuse tot zich nemen, van een SHELL met donkere inhoud. Het klinkt zo simpel, maar wat een prachtige uitvoering! Na de uitvoering werden de 7 artiesten en 1 helper gearresteerd en tot de volgende dag vast gehouden. (Enkelen zijn vrijgelaten, maar de meesten zijn nog vast.)

CODEROOD spreekt zijn steun uit voor de prachtige performance van Fossil Free Culture NL bij het van Gogh Museum. Om hun filmpje te kunnen delen zetten wij het op ons YouTube kanaal.

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=xk5CSmI6MKo

Actiegroepen hebben kritiek op sponsorrelatie van het Van Gogh Museum met Shell

De actiegroepen Fossil Free Culture NL en Fossielvrij NL protesteren tegen de sponsorrelatie van het Amsterdamse Van Gogh Museum met Shell. Een nieuwsbrief zegt: ‘Toon je deze zondagmiddag solidair met de performers van Fossil Free Culture NL! Zij verrasten het Van Gogh Museum afgelopen vrijdag met de onaangekondigde performance ‘Drop the Shell’, in protest tegen de giftige sponsorrelatie met oliereus Shell. Anders dan Tate en Louvre kan het Van Gogh Museum blijkbaar slecht omgaan met kritiek en stuurde gelijk de politie op hen af. Vier van de acht performers zitten nog steeds vast.’

En: ‘Daarom hebben we last-minute onze plannen voor de afsluiting van de Global Divestment Mobilisatie gewijzigd. We vragen iedereen om naar de solidariteitsactie voor de #VanGogh8 te komen. We verzamelen vanmiddag om 14.00u bij de letters I AMSTERDAM op het Museumplein. We roepen het Van Gogh Museum op om geen aanklacht in te dienen, maar juist kritisch naar zichzelf te kijken.‘

Moeilijk om hier een mening over te vormen. Het Van Gogh Museum mag zelf kiezen met welke bedrijven het een sponsorrelatie aangaat. Waarom de actievoerders een zacht doel om te protesteren kiezen is de vraag. Waarom een museum als mikpunt en niet Shell is de vraag. Musea hebben het bij een terugtrekkende overheid toch al zo moeilijk om geld uit de markt te halen. Actiegroepen weten dat musea binnenshuis demonstraties niet kunnen toestaan in verband met de veiligheid. Het is jammer dat de actievoerders niet met de directie van het Van Gogh Museum tot een compromis voor hun actie zijn gekomen. In overleg hadden afspraken gemaakt kunnen worden over een beperkte omvang ervan, bijvoorbeeld in een publieksruimte. Nu voelde het als een overval waarvan de beveiliging niet wist waar het zou eindigen. Shell zegt zelf de afslag naar duurzaamheid te hebben ingeslagen, zoals blijkt uit stukken voor de aandeelhoudersvergadering. Maar doet dat halfslachtig (https://fd.nl/ondernemen/1198445/shell-noemt-follow-this-resolutie-schadelijk-voor-het-bedrijf).

Georg Knight, 14 mei 2017 bij 11:30

Reacties:

George Knight
14 mei 2017 at 17:59
De actie was een protest tegen het feit dat het museum zich laat sponsoren door oliemaatschappij Shell en hield in dat een aantal vrouwen uit sint-jakobsschelpen, het symbool van Shell, een zwart goedje dronken dat op olie leek. Toen ze zichzelf daarmee besmeurden kwam het op de grond terecht. Volgens het museum was daarom sprake van vernieling.
http://www.parool.nl/amsterdam/vangogh-activisten-arrestatie-is-schending-vrijheid-van-meningsuiting~a4494583/

Vier actievoerders van de milieugroep Fossil Free Culture NL die vrijdag actievoerden in het Van Gogh Museum in Amsterdam, blijven langer vastzitten. Volgens de politie weigeren ze een naam op te geven en daardoor is hun identiteit nog niet vastgesteld.
http://www.parool.nl/kunst-en-media/activisten-van-gogh-museum-blijven-vastzitten~a4494587/

https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/05/14/actiegroepen-hebben-kritiek-op-sponsorrelatie-van-het-van-gogh-museum-met-shell/