Ronald Boutkan – Noordkopraad slechts van tijdelijke aard

Den Helder – De nieuwe Noordkopraad zal uiteindelijk slechts van tijdelijke aard blijken te zijn. Vroeg of laat komen de leden tot de conclusie dat een andere manier van samenwerken beter is. Dat stelt burgemeester Koen Schuiling in een interview met de LOS.

Schuiling pleitte onlangs samen met collega Nawijn van Hollands Kroon voor een grote Noordkopgemeente. Beide burgemeester voorzien op termijn een fusie van de gemeenten in de Kop van Noord-Holland. “In 2009 hebben we als Den Helder al gezegd dat er goede argumenten zijn om te gaan samenwerken en die argumenten zijn eigenlijk alleen maar sterker geworden door de drie decentralisaties op jeugdzorg, de participatiewet en noem maar op.”

Als voorbeeld van een argument voor een fusie noemde hij de samenwerking tussen de gemeenten met betrekking tot de nieuwe haven. “Dan moet je toch langs vier gemeenteraden en dat geeft behoorlijk wat vertraging en een hoop extra papierwerk. In dat opzicht zou het handig zijn om met een gemeenteraad te werken.” Ook de veiligheid rond de kust kan wat Schuiling betreft een stuk slagvaardiger als de beslissingen daarover door één gemeenteraad worden genomen in plaats van meerdere. “Maar denk ook aan de centrale in Petten of aan de infrastructuur of aanbestedingen. Bij de grote opgaven is slagkracht van belang en als grotere gemeente echt partij te zijn, nu moet vaak kennis van buiten worden ingehuurd of zijn we afhankelijk van wat anderen willen, omdat je gewoon de massa niet hebt om door te pakken.”

Noordkopraad
Hoewel Den Helder in 2009 uiteindelijk buiten de boot viel met de fusies in de regio, is het afgelopen jaar wel een nieuwe bestuurslaag opgezet waarin raadsleden van alle gemeenten zitting nemen, de Noordkopraad. “Die komt in maart voor het eerst bijeen en is een onderkenning van het feit dat we met elkaar een aantal opgaven hebben die daar zullen worden besproken, waarna de afzonderlijke gemeenteraden er een klap op geven”, meldde Schuiling. Is die Noordkopraad dan een opmaat naar een fusie? “Ja, zo zie ik het wel. Het geeft de gelegenheid om aan elkaar te wennen en na verloop van tijd zal men, denk ik, zeggen is ook dit niet een beetje te ingewikkeld? Zullen we die grenzen langzamerhand uitgummen?”

Ten aanzien van een fusie is Schuiling overigens een stuk minder stellig dan Nawijn, die zegt dat een fusie binnen vijf tot tien jaar een feit zal zijn. “Er zijn genoeg voorbeelden in het land waaruit blijkt dat je er de tijd voor moet nemen, maar de hoofdroute klopt wat mij betreft wel en die kan gewoon worden ingezet.”

Den Helder Actueel, 15 januari 2016 – 06:45

Reacties:

Bodelo
15 januari 2016 at 11:08
Hoewel ik tegen fuseren ben moet ik toegeven dat ik wel gevoelig ben voor de argumenten van onze burgervader. Het is natuurlijk zo dat een aantal grote projecten grensoverschrijdend zijn. In dat geval zou fuseren een mooie oplossing zijn.

D.A.
15 januari 2016 at 11:23
Het volgt de hele EU gebeuren, want deze regio kent wel weinig werk. Samenwerken is altijd een goed idee,…….. helaas hebben de marine en deze beslaat een boel van deze gemeente. Maar ook deze krimpt met het grote EU. Is er nog wel een EU binnen 5 jaar ? Of zou de landen binnen de EU juist de grenzen weer instellen ? Dat is best belangrijk. Gaan we weer, het beveiligen van het eigen land, dan krimpt juist de grond van deze gemeente. Niet zo simpel als het lijkt, maar inderdaad: we kunnen proberen.

tanta sidonia
15 januari 2016 at 22:37
de invulling financieel……kan weer een groot probleem voor……

Simon H
16 januari 2016 at 16:47
Hoe kan je anders verwachten dan dit gedrocht uit de kokers van den haag. Meer geld of werk komt er niet bij als de fusie een feit is. Deze grap is bedacht uit angst voor de lokale partijen die sterk opkomen. Dat lag Beter voor den helder goed uit aan de vvd vanmiddag

Ziener
16 januari 2016 at 18:31
Fusies zijn alleen maar bedoeld om de machtspositie van de landelijke partijen te versterken. Vooral de VVD heeft daar nogal een handje van. Dat komt waarschijnlijk omdat ze zien dat hun aanhang met rasse schreden terugloopt. Krampachtig vasthouden aan het resterende bolwerk door middel van fusies biedt dan een uitweg.
Deze partij heeft ook helemaal geen behoefte aan inspraak op lokaal niveau. Eens in de vier jaar mag je je stem op ze uitbrengen en daarna moet je je vooral nergens mee bemoeien.

Kees Jan
16 januari 2016 at 22:13
Burgemeester Koen Schuiling heeft zijn zin niet gekregen met een stadhuis op de stationslocatie. Om die reden verkoopt hij nu onze gemeente aan Hollands Kroon en Schagen…
.
Landelijke partijen hebben in veel gemeenten geen absolute meerderheden meer. In Den Helder bestaat de gemeenteraad voor 48% uit raadsleden die lokale politieke partijen vertegenwoordigen .
.
Door deze lokale partijen is Koen Schuiling zijn macht kwijt, en streeft hij nu naar fusie van de Noordkop gemeenten. Hij kan dan zelf Burgemeester worden van de fusiegemeente, of hij laat de inwoners van Den Helder achter in een situatie waar ze niet op zitten te wachten.
.
Bij een fusie tussen Den Helder, Hollands Kroon en Schagen hebben lokale partijen in Den Helder bijna geen stem meer. Dit is ook te zien in de zetelverdeling van de Noordkop raad. Voor het gemak nemen we de stadspartij 2014 (11 zetels) en VVD (4 zetels) als voorbeeld.
.
Stemgewicht binnen gemeenteraad versus Noordkop raad
SPDH in Den Helder 35,48% in Noordkop raad 12,77 %
VVD in Den Helder 12,90% in Noordkop raad 18,07 %
.
Bij een fusie zullen mensen eerder geneigd zijn om op de landelijke partijen te stemmen. Want iemand van Texel heeft geen belang bij een stem op een lokale partij in Schagen. Een fusie van de gemeente doet alleen landelijke partijen goed, maar is een doodsteek voor de lokale politiek en diens lokale partijen.

http://denhelderactueel.nl/2016/01/noordkopraad-slechts-van-tijdelijke-aard/