Ronald Boutkan – Langestraat vuilnisbelt + Sophia Kuitems – Rommel in Geestmerambacht + Bob de Mon – Geldsmijterij met papier containers + Michiel Snik – Wesp + Rob Bakker – “Klachten’

Langestraat begint op vuilnisbelt te lijken

Den Helder – Bankstellen, tafeltjes, houten platen, stoelen, vloerbedekking, open vuilniszakken en nog meer afval ligt al geruime tijd bij de ondergrondse containers in de Langestraat. Bewoners van het gebied zijn het zat, maar opgeruimd wordt het niet. Sterker, er komt bijna dagelijks meer troep bij.

Mario van Eldijk Bouwens heeft naar eigen zeggen de gemeente gewezen op de troep, maar dat heeft niet geholpen. Ook de HVC is op de hoogte, maar had blijkbaar nog geen tijd om het op te ruimen. De aanwezige ondergrondse containers zijn volgens Van Eldijk Bouwens ook al een tijdje niet geleegd. “Met als resultaat dat het inmiddels een echte vuilnisbelt is geworden.”

En toch is de zooi de gemeente niet onopgemerkt gebleven, gezien een geplakte melding van een handhaver. De HVC komt normaal gesproken tenminste eens per week langs om de containers te legen en dus zouden haar medewerkers de afgelopen weken het grof vuil ook gezien moeten hebben, maar reden om de boel vervolgens op te ruimen was dat blijkbaar niet. En dus besloten omwonenden nu maar de pers op te zoeken, in de hoop dat de voor het schoonmaken verantwoordelijke organisatie wakker wordt en actie onderneemt.

Afval bij ondergrondse container in Den Helder (foto Handhaving Den Helder)

Afval bij ondergrondse container in Den Helder (foto Handhaving Den Helder)

Update

En weer lijkt media-aandacht beter te helpen dan netjes vragen. De HVC kwam maandag aan het begin van de middag alsnog om op te ruimen, maar maakte rechtsomkeert toen bleek dat NH Nieuws aanwezig was en net aan het filmen was. Nadat de verslaggever van NH Nieuws eerst de wind van voren kreeg, reed de wagen weer weg zonder het afval mee te nemen. De verwachting en hoop is dat ze dit alsnog spoedig doen.

Den Helder Actueel, 16 april 2018 – 10:12

Reacties:

Dick Berts
16 april 2018 at 10:36
HVC is het ergste dat Den Helder ooit is overkomen. Klantvriendelijkheid NUL. De burger wordt immers gedwongen om te betalen via de afvalstoffenheffing, dus wat kan het ze verder schelen.

Inwoner
16 april 2018 at 10:49
Uiteindelijk zijn het bewoners uit de wijk die de dingen dumpen. Uiteraard maar een paar die het helaas voor de grote meerderheid verpest. HVC helpt het ook behoorlijk in de hand.
Vrienden hadden een bank waar de kat helaas op gepiest had, kon de bank pas over 3 weken opgehaald worden. Als je een tuin hebt valt dat nog op te lossen door hem daar tijdelijk te stallen, helaas hadden zij dat niet. 3 weken met zo’n bank in de huiskamer is ook geen oplossing. Zelf had ik het met het vervangen van de matrassen, of ik ze even 4 weken kon bewaren om dan eindelijk buiten te zetten.
Door zulke belachelijke termijnen te hanteren werkt HVC het dumpen in de hand. Vroeger werd grof vuil na een telefoontje veel vlotter opgehaald.
Overigens hebben wij niet gekozen voor dumpen maar met aanhanger de bank en de matrassen weggebracht.

Inwoner
16 april 2018 at 10:53
Om overigens maar te zwijgen van de perikelen rond het vervangen van een kapotte bak. De onze is helaas kapot gegaan (al een oudje). Of we even 2-3 weken afval uit de bak konden halen en deze aan de straat zetten om te vervangen? Getver, nee geen strak plan. Waar moet ik dat afval laten?
Goed, na overleg kan de bak ook na de volgende leging vervangen worden. Dat duurt dan wel weer 4-8 dagen waarbij ik hem dagelijks naar buiten moet brengen voor 7.30 en binnen moet halen net zolang het duurt om de bak te vervangen want een dag kunnen ze niet geven.
Met wat pech moet ik dus een hele week mijn afval ergens opsparen? Waar, in huis? In de tuin en dan hopen dat de meeuwen en katten er afblijven? Het gaat om een grijze bak.
Geweldig plan van HVC!

Berts
16 april 2018 at 11:01
“Uiteindelijk zijn het bewoners uit de wijk die de dingen dumpen”, ik wist dat dit zou komen. Totaal onrechtvaardig! Collectieve straffen ken ik alleen uit de tijd van de Duitsers in WOII. De gemeente heeft een snoeihard instrumentarium om keihard te handhaven als mensen zich niet aan de regels houden, maar ook daar zijn ze te belazerd voor. Burgers moeten steeds meer belasting betalen en krijgen daar steeds minder voor terug. Een hele buurt in zijn vuil laten stikken vanwege het wangedrag van een of twee aso’s is inderdaad het ‘beleid’. Maar dat beleid is nog veel asocialer dan die zogenaamde aso’s . Zij zijn direct strafbaar als ze iets naast een container zetten die in geen weken geleegd wordt. De gemeente en HVC niet . Ook niet als ze maandenlang geen containers legen. Slechts eens in de maand -ook zomers in de kokende zon- grijze bakken met maandverbanden en poepluiers legen, is voor mij het symbool van een totaal onbetrouwbare gemeente die burgers alleen wil uitmelken en daar niets meer voor wil doen. Onvoorstelbaar dat we dit pikken. De burger kan gewoon de gordijnen in!

Stefan
16 april 2018 at 11:37
Dit is een goed verhaal van een inwoner die niet de leefomgeving van de buurt wil vervuilen. maar aanloopt tegeen termijnen van HVC en uiteindelijk het zelf maar met een aanhanger wegbrengt. HVC is niet klantvriendelijk in haar termijnen

Dick Berts
16 april 2018 at 11:43
Uiteindelijk is het de bedoeling van de afvalstoffenmaffia, dat de tarieven verviervoudigen en we al ons huisvuil zelf moeten komen brengen. In het begin nog in Den Helder, maar later in Alkmaar of zo…

Rob
16 april 2018 at 14:03
Flauwekul Inwoner…als je moeite kan doen om grof vuil bij die containers te dumpen, kan je óók de moeite nemen om het grof vuil naar de milieustraat te brengen

Dick Berts
16 april 2018 at 14:09
Veel mensen kunnen -onder anderen vanwege de moordende belastingdruk en gemeentelijke lasten- alleen nog maar een fiets betalen.

Inwoner
16 april 2018 at 14:35
Ehhhm Rob, dat is wel redelijk kortzichtig.
Die vrienden met de bank met kattenzeik konden dat dus niet. Daar heb je minimaal een auto met trekhaak voor nodig (en dan moet je nog steeds een aanhanger huren). Ik heb toen geholpen met sjouwen en rijden met aanhanger naar de stort. Niet iedereen heeft iemand met trekhaak en aanhanger die helpen kan en ik ga het ook niet voor jan en alleman doen omdat HVC niet fatsoenlijk binnen bepaalde tijd grofvuil op kan halen.
Neemt niet weg dat ik het dumpen bij de container absoluut asociaal vindt. Het beleid echter van HVC maakt soms dat mensen niet anders kunnen. Zoals wanneer je als flatbewoner een bank met kattenpies hebt staan en geen auto of vrienden met auto en trekhaak.

Dick Berts
16 april 2018 at 11:08
Altijd een brullende Berts hier en nooit oplossingen? Jawel hoor! In een rechtstaat is de overheid in gelijke mate aan het recht onderworpen als haar burgers. Die zijn al strafbaar als ze zich niet aan de afvalregels houden. Maak de gemeente ook strafbaar als ze de containers niet- of onvoldoende legen. Simpel.

Dick Berts
16 april 2018 at 11:18
@Ronald Boutkan. Ik vind dat jij een ontzettend nuttige rol speelt in dit van God verlaten afval gat. Tijd om een systeem op te zetten waarmee we je ook financieel kunnen steunen. Word fan van DHA voor een tientje per jaar (of meer). Zoiets. Ik ben bepaald niet rijk, maar doe meteen mee!

Ronald Boutkan
16 april 2018 at 12:04
Dat systeem is er al hoor, zie banners op de site en helemaal bovenaan de link Steun DHA. Ofwel: https://bunq.me/denhelderactueel.

Dick Berts
16 april 2018 at 12:06
Kan ik je als fossiel die (mede uit veiligheidsoverwegingen) nog met papieren overschrijvingskaarten werkt, ook op de ‘normale’ helaas ouderwets geworden wijze steunen?

Ronald Boutkan
16 april 2018 at 12:13
Ook dat kan hoor, NL52 BUNQ 2206195453 tnv Den Helder Actueel. Bij voorbaat uiteraard vele malen dank.

Dick Berts
16 april 2018 at 12:20
Vijftig euro overgemaakt. Doen mensen! Niet om Boutkan aan een Porsche te helpen, maar om hem NOG onafhankelijker te maken dan hij nu al is. DHA is het laatste restje zelfreinigende werking dat dit gat nog heeft. Van de politiek moeten we het niet hebben. Nul vertrouwen meer in.

wat
16 april 2018 at 20:51
ammehoela…

b
16 april 2018 at 12:56
Met een beetje vriendelijkheid kom je er wel bij de HVC (bij veel dingen trouwens).

Bodelo
16 april 2018 at 14:26
Inwoner, ik lees je reactie maar herken mij er niet in. Mijn grijze bak was stuk (wiel afgelopen). De dag na mijn melding aan de straat gezet en ’s avonds de nieuwe naar binnen gereden.
Zwerfafval langs de straat meldt ik veelal middels de “makkelijk melden” app. Dat werkt doorgaans zeer goed.
Zou het verschil ontstaan doordat ik in een andere buurt woon (Schooten)?
Desalniettemin kan ik mij vinden in de reactie van Dick; het is de taak van HVC om afval op te ruimen. De goedwillenden mogen niet lijden onder de kwaaddoeners.

Inwoner
16 april 2018 at 14:38
Bodelo, ook ik kon eerder een nieuwe krijgen maar dan moest ik wel 2-3 weken afval uit mijn container halen (en ergens anders dumpen?). Ik woon in het centrum, neem niet aan dat bewoners in het centrum anders behandeld worden door HVC?

Bodelo
16 april 2018 at 14:59
Kijk, dat had ik niet goed begrepen inwoner. Ik had inderdaad gewacht tot de eerst volgende leging.
Maar aangezien ik afval in de grijze bak alleen in zakken dump, had het wat mij betreft geen probleem geweest om die er tijdelijk uit te halen in afwachting van een nieuwe.

Dick Berts
16 april 2018 at 16:34
Ha, ha, ha, ha, ik zit me te verkneukelen om de update. Journalistiek die dicht bij de mensen met hun gewone problemen staat. Er is niets beters en o zo nuttig!

Judge X
16 april 2018 at 17:26
Oeiiii …., was dat even schrikken; zo’n ‘organisatie’ als HVC moet natuurlijk ook eerst even een spion vooruit sturen om te kijken of de kust wel veilig is, maar ja dan heb je altijd nog kans dat je wordt gefotografeerd of gefilmd door een tiental smartpfones.
Beter is om hoewel betrapt toch maar gewoon je klusje te klaren, anders maak je de ellende alleen maar erger HVC. 😉

qrap88
16 april 2018 at 17:26
Deze situatie krijg je dus overal waar de gemeente Den Helder ondergrondse containers plaatst !!!

HaKatje
16 april 2018 at 18:01
Alsof de gewone medewerkers van HVC er iets aan kunnen doen! Zij maken het beleid niet en doen wat ze kunnen. Vervelend voor ze dat zij dan de volle negatieve lading over zich heen krijgen van verslaggevers en bewoners. Ga liever in discussie met de leiding. Ik heb overigens met het aanvragen van een nieuwe bak omdat de onze s’middags na het legen verdwenen was ook niet zo’n beste ervaring: drie weken op een nieuwe gewacht. Maar grof vuil een paar keer laten ophalen, aangemeld en week later weg. Dat vind ik dan weer prima Je kunt ook niet verwachten dat ze meteen in een autootje springen zodra je je vuil hebt aangemeld. Je bent uiteraard de enige niet. Bij de ondergrondse bakken hier vlakbij is het ook regelmatig een vuilnisbelt. Daar komen ook gewoon mensen met de auto hun troep dumpen. Als je ze dan probeert uit te leggen dat ze het gratis naar het HVC kunnen brengen met hun auto, kan je een grote mond krijgen. Is dus niet alleen troep van directe buren. Ook veel mensen die hun extra vuilnis in de ondergrondse bakken dumpen waardoor die veel te snel vol zitten, terwijl ze thuis een grijze bak hebben. Ondergrondse containers worden hier gewoon altijd een keer per week geleegd. Ik woon in de binnenstad. Organisatie HVC kan een stuk beter, maar laten we al deze vervuiler nou ook eens aanspreken op hun gedrag. Degenen die echt niet anders kunnen buiten beschouwing gelaten, maar dat is volgens mij maar een kleine groep. En val alsjeblieft onze vuilnismannen er niet op aan, zij kunnen het ook niet helpen.

Raven
16 april 2018 at 18:30
de medewerkers van het HVC zijn keurig behandeld. het was prettig geweest als het andersom ook zo was geweest. 😉

HaKatje
16 april 2018 at 23:52
Wie weet zou ik ook wel iemand afsnauwen als ik me aangevallen zou voelen. Sterker nog, ik heb wel eens iemand om die reden afgesnauwd. En dan werk ik niet eens in het vuilnis. Achteraf niet handig natuurlijk maar ja ik ben ook maar een mens. En daarom mogen onze vuilnismannen, die zich vast ook ongemakkelijk of aangevallen hebben gevoeld, van mij ook wel gewoon even mens zijn (ik heb overigens geen idee hoor, ik stel het me zo voor) Nogmaals, zij doen gewoon hun werk, ga praten met het management.

Judge X
16 april 2018 at 23:56
Mediatraining HaKatje …., moet u gewoon doen ! 😀

Mario Van Eldijk Bouwens
17 april 2018 at 09:41
Gisteren was NH Nieuws aanwezig. Op het moment dat NH Nieuws mij te woord stond kwam er een auto van HVC aan rijden ( als een gek in een woonwijk ). 1 medewerker van de HVC was niet bepaalt netjes tegen de cameraman. De Camara man van NH Nieuws heeft hem netjes vertelt dat het filmen na 15 minuten klaar zou zijn en dat de medewerkers van HVC niet herkenbaar in beeld zouden zijn. Vervolgens krijgt NH nieuws een grote bek van een medewerker van HVC en rijden ze boos weg. Een kwartier + een dag later ( vandaag 17-4-2018 ) kwamen ze pas weer terug om de rotzooi alsnog op te halen.

HaKatje
17 april 2018 at 10:12
Ach ja, best onhandig. Ik snap hoe dit overkomt. Ik verplaats mij dan even in deze medewerker die zich aangevallen cq opgelaten voelt. Reactie had beter gekund. Toch maar een cursusje mediatraining? Of misschien wat meer geld naar onderdeel vuilophaal zodat deze problemen opgelost kunnen worden. Zou voor iedereen fijner zijn. Verder heb ik mijn punt nu wel gemaakt.

HaKatje
17 april 2018 at 10:32
Nog klein puntje in herhaling: Laten we niet vergeten wat de werkelijke oorzaak is van de overlast want dat zijn voor een groot deel nog altijd de “vuildumpers”. Nu stop ik echt.

Judge X
16 april 2018 at 23:46
De vuilnismannen van de HVC kunnen de media en andere ‘belangstellenden’ gewoon naar hun werkgever verwijzen voor commentaar terwijl ze hun opdracht uitvoeren, lijkt u dat ook niet wat logischer HaKatje ?
Wel hebben de medewerker – gezien het tot nu toe getoonde wanbeleid van de HVC en gemeente Den Helder – volgens mij recht op een mediatraining, om zich psychisch beter gewapend te voelen. 😉

HaKatje
17 april 2018 at 07:34
Natuurlijk is het veel slimmer om rustig en beheerst te blijven onder alle omstandigheden helemaal mee eens. En ook mee eens dat ze rustig naar hun werkgever kunnen verwijzen.
Maar we zijn ook mensen toch? Die doen niet altijd handig, u wel? Ik niet gelukkig, ben nog gewoon mezelf. Daar kan wat mij betreft geen keurslijf cq mediatraining tegenop. Liever echte mensen dan media-getrainde reacties. Bovendien valt het wel mee met mij hoor. Ik ben vrij relaxed en hou ook nog eens van mijn werk, maar heel af en toe haalt iemand op een onbewaakt ogenblik weleens het bloed onder je nagels vandaan. Meestal weet ik dit met een bevroren glimlach keurig op te lossen maar mensen kunnen zeer ongemanierd zijn.
Het gaat mij erom wie erop aangesproken en/of voor lastiggevallen zou moeten worden en dat zijn niet onze vuilnismannen, die maken het beleid niet (en hebben mi ook al niet het leukste werk) En, even ter verduidelijking: ik ken geen vuilnismannen en ik ben er ook niet een. Ik ben wel een burger die blij is dat het vuilnis wordt opgehaald.
PS
Het lijkt me sterk dat dit bedrijf mediatrainingen geeft aan hun vuilnismannen. Maar wie weet gaan ze er na dit incidentje wel voor.

HaKatje
16 april 2018 at 18:11
Ik wist even niet hoe men een leidinggevende in deze sector noemt, een afvalmanager? Het afvalmanagement? Die dus, die moeten eens met de nette schoenen in het vuil om te kijken hoe het gaat.

wat
16 april 2018 at 19:51
In de stad Groningen is dit verschijnsel zeer bekend. Iemand legt iets neer en de hele buurt heeft opeens ook ergens iets liggen wat er dan wel bij kan.Zo kom je van je rotzooi af. Het is een raar maar ook begrijpelijk verschijnsel. In de stad Groningen dan heb je ook van die straat snuffelaars met aanhangers en die nemen dan weer rommel mee, knappen het op en verkopen het dan.Ze nemen echt zo goed als alles mee.

wat
16 april 2018 at 19:58
En mocht er nou een oude fiets daar geparkeerd staan, dan ging die, hup, zo de aanhanger in. Per ongeluk natuurlijk.Weten hun veel…Zo ben ik mijn fiets kwijtgeraakt.

HaKatje
17 april 2018 at 00:33
Die snuffelaars zie je hier ook. Heb trouwens ook eens een leuk houten stoeltje meegenomen hoor. En inderdaad moet je je grofvuil niet te vroeg buitenzetten want voor je het weet is de stapel verdubbeld! Dat blijft een wonderlijk verschijnsel.

Monique_K
17 april 2018 at 10:41
Als de ophalers van dat grof vuil zich aan de regels houden nemen ze alleen mee wat aangemeld is, de rest laten ze gewoon liggen. Toch een paar keer gezien hier in de Schooten, het stapeltje in het begin, vroeg in de ochtend, een paar uur later lag er wat meer, en weer een paar uur later is hetgeen er vroeg in de ochtend lag meegenomen en het meeste van wat er in de loop van de dag bij was gekomen ligt er nog, het werd gewoon niet meegenomen.

George
16 april 2018 at 23:24
Tja als HVC tijdens een open dag een filmpje vertoont waarbij vermeld wordt om restafval aanbieden zo veel mogelijk wil bemoeilijken om het scheiden te promoten kan je dit soort incidenten verwachten.

Inwoner
17 april 2018 at 08:32
Ik zie het al helemaal voor mij. Te tafel netjes demonteren om het hout en de metalen bouten apart aan te bieden.
De bank uiteraard ook, de bekleding mag in de textielbak, het houten frame bij het groene hek voor hout en de metalen bevestigingen naar het laatste hek, de vulling is niet te recyclen dus dat gaan we even wegen mevrouw.
Tegen die tijd dat ik een bank vakkundig moet slopen denk ik dat ik hem ook maar ergens stilletjes dump. Werkt echt goed hoor als je het inleveren van afval gaat bemoeilijken. 😉
Ik heb eens voorjaarsschoonmaak in huis en op zolder gehouden, veel ouwe zooi weggegooid. Helaas kostte mij dat extreem veel tijd want er werd bij het afvalstation inderdaad van mij verwacht dat ik iedere vuilniszak omkeerde en per bak ging sorteren.

HaKatje
17 april 2018 at 08:44
Ach, we hebben zelf al die troep ook verzameld. Ik vind het niet zo’n probleem dat ik er dan ook wat moeite voor moet doen om het netjes weg te gooien

https://denhelderactueel.nl/2018/04/langestraat-begint-op-vuilnisbelt-te-lijken/

Rommel in Geestmerambacht

Alkmaarse Courant, 25 april 2018

Alkmaarse Courant, 25 april 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Geldsmijterij met systeem blauwe papiercontainers

Alkmaarse Courant, 8 mei 2018

Alkmaarse Courant, 8 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Wesp

Helderse Courant, 17 mei 2018

Helderse Courant, 17 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

PvdA: ‘Veel klachten over volle afvalcontainers’

Alkmaarse Courant, 19 mei 2018

Alkmaarse Courant, 19 mei 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer informatie:
http://robscholtemuseum.nl/?s=afval

Leave a comment

Your email address will not be published.

*