Reynaertgenootschap – e-brief 2008 Nr. 4

0. INLEIDING
Het was in die mooie pinksterdagen… Zelden was het pinksterweekend zo mooi. Voor het eerst in 20 jaar geen Tiecelijn in de bus en voor het eerst in 20 jaar is er in 2008 geen literaire bustocht. En toch is er veel Reynaertnieuws en zijn er grote Reynaertplannen. Noteer in elk geval nu al 18 oktober 2008 in uw agenda. Dan wordt in de Broederschool (in een unieke art deco-omgeving) te Sint-Niklaas Tiecelijn 21, het eerste jaarboek van het Reynaertgenootschap gepresenteerd.

1. VOSSENSTAARTEN VOOR KLAAS VERPLANCKE EN HANS RIJNS
Vanavond, pinkstermaandagavond 12 mei 2008, kwam in kasteel Wissekerke te Bazel de jarige Orde van de Vossenstaart samen (gesticht in 1963). Twee verdienstelijke reynaerdianen werden ‘Om hun reynaerdieën speels aanvaard in de Orde van de Vossenstaart’. Klaas Verplancke (Zwevegem, 1964) kreeg de begeerde vossenstaart vanwege de prachtige tekeningen die hij voor het bij Manteau in 2007 gepubliceerde boek Reinaart de Vos van Henri van Daele maakte. Kalligrafe Joke van den Brandt sprak de laudatio uit. Hans Rijns (Den Haag, 1946) zag in 2007 zijn levenswerk verschijnen: een synoptisch-diplomatische editie van alle tradities van de gedrukte Reynaerden tussen 1479 en 1700. Ridder burgemeester Antoine Denert spelde de Nederlandse wetenschapper zijn verdiende onderscheiding op. Tijdens de academische zitting werd ook hulde gebracht aan de onlangs overleden kunstenaar Firmin de Vos. Marc Moorthamer zorgde voor de muzikale intermezzi.

2. EERSTE REYNAERTVERTALING IN HET CHINEES
De Reynaertbewerking van Henri van Daele met illustraties van Klaas Verplancke wordt begin 2009 in Taiwan in het Chinees uitgegeven. Het boek werd vanwege de tekeningen van Klaas Verplancke opgemerkt op de internationale kinder- en jeugdboekenbeurs in Bologna. Els de Pooter van uitgeverij Manteau is uiterst tevreden dat de uitgeverij door het Reynaertboek voet aan de grond krijgt op de Chinese markt. Er wordt bescheiden begonnen met een druk van 3000 exemplaren. (Bron: GVA, Regio Waas & Dender, 29 april 2008.)

3. BULKBOEK
Bij Knippenberg’s Uitgeverij bv, Schevingen verscheen zopas als bulkboek (boekjes in grote oplage op goedkoop papier) van de maand april 2008: theo knippenberg’s bulkboek 5 met dé 20 Middeleeuwse Klassiekers. Ridderboek. De Laaglandse Moraal. Edzard Dideric, verbeeldingen Rob Scholte. Naast o.a. Beatrijs, Ferguut, Karel, Elegast, Walewein en Elcerlijc komt ook Reynaert aan bod. De twintig uitgekozen teksten worden op een bevattelijke manier samengevat. De Middelnederlandse literatuur wordt op deze manier op een eenvoudige manier ontsloten. De teksten worden ‘verlucht’ met enkele passages uit Huizinga’s Herfsttij der Middeleeuwen uit 1919. In de eigenlijke illustraties heeft Rob Scholte zich digitaal uitgeleefd in het oude bronnenmateriaal, wat leidt tot enkele verrassende afbeeldingen. Het bulkboek kost 2,95 EUR. Info bestelling jaarabonnement: http://www.bulkboekvandemaand.nl. Zie ook: http://www.bulkboek.com.

4. PINKSTERBOEK
Antiquariaat Secundus uit Ter Hole presenteert rond de pinksterdagen jaarlijks een ‘sinksenprent’. Dit jaar heeft Peter Everaers een uniek aanbod (dat 14 dagen geldig blijft) voor zijn vaste klanten en de lezers van dit Reynaert-e-zine. Het betreft Theo van de Goor, Reynaert en Primaat, een te Eindhoven in 2007 in eigen beheer uitgegeven boek (oblong: 28 x 37,5 cm), gebonden in grijs linnen met zwarte opdruk in slipcase. Het boek bestaat uit 10 eenzijdig op de rectozijde bedrukte bladen met in totaal 12 etsen (2 bladen bevatten 2 etsen). Inspiratie was branche 13 van de Roman de Renart. Van de oplage van 26 stuks waren er 20 bestemd voor de verkoop. Alle etsen zijn genummerd en gesigneerd en door de kunstenaar zelf gedrukt op Magnani ‘Pescia’ etspapier 300 gram met scheprand. De etsen worden beschermd door zijdepapier. Het bindwerk werd verzorgd door Boekbinderij Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot. Kostprijs tot 24 mei: 300 EUR, nadien 375 EUR.

5. VEILING REYNAERTPRENT
Bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts is in april een mooie prent van Fred Bogaerts geveild: “Scène uit Van de Vos Reynaerde. Pentekening in Oost-Indische inkt gehoogd met aquarel, lichte toets van gouache. Gesigneerd. In kader. 190 x 250 cm”. De richtprijs was 150-200 EUR. De hamer viel op 650 EUR (+ kosten). Naar alle waarschijnlijkheid werd deze fraaie prent door een Timmermans- en/of Bogaertsverzamelaar gekocht.

6. REYNAERTBEELD 50 JAAR
Roger Van Huffel ziet Reynaert nog altijd graag. Rosse vos heeft een roze verleden. Deze kop sierde de regio-pagina Waas & Dender van Gazet van Antwerpen van 6 mei 2008. Journalist Koen Dewanckel interviewde oud-leraar wiskunde en Tiecelijnabonnee Roger Van Huffel (80) naar aanleiding van de viering van de 50ste verjaardag van het Reynaertbeeld van Albert Poels in het stadspark van Sint-Niklaas. Het beeld werd op tweede sinksendag (26 mei) 1958 ingewijd. Volgens Van Huffel, die 50 jaar geleden de manifestatie meemaakte, is de kleur van het beeld door de patine in de loop van de tijden veranderd. Ondertussen heeft het schepencollege van Sint-Niklaas beslist om de verjaardag van het beeld te vieren met een restauratie, zodat de onsterfelijke vos in deze gedaante misschien ooit nog wel een eeuweling wordt. Naar aanleiding van de verjaardag identificeerde de vzw Reynaertgenootschap een hele reeks foto’s van de inhuldiging in 1958 en het inrijden van de Reynaertroutes in 1955 en 1991. U vindt de ruim 100 foto’s op http://www.beeldbankwaasland.be als een speciaal thema op de home page.

7. REYNAERTGEDICHT OP MUZIEK GEZET
Roger Van Huffel was in 1958 aanwezig bij de inhuldiging van het Reynaertbeeld als lid van de volkskunstgroep Boerke Naas. Naar aanleiding van de inwijding schreef Anton van Wilderode een gedicht, dat Van Huffel op muziek zette. De toondichter Ignace de Sutter adviseerde het muziekstuk uit te geven als Van Huffel de harmonie beheerste. Het stuk bleef liggen. Naar aanleiding van het GVA-interview schreef Van Huffel de partituur. “Wie interesse heeft, mag mij steeds contacteren.”, besluit het interview. Bij deze… (Bron: KD, GVA, 6 mei 2008, Regio W&D, p. 18.)

8. TOT SLOT
Vlaanderen was de laatste maanden in de ban van Louis Paul Boons Fenomenale Feminateek. Naar aanleiding van de publicatie van deel 16 van het Verzameld werk van Boon bij De Arbeiderspers verscheen in De Standaard der letteren een stuk over Boons erotica onder de titel Een geile Reinaart de Vos. De passage die de titel verklaart (en verwijst naar de man die de vos in de twintigste eeuw in De Kapellekensbaan en Wapenbroeders vereeuwigde) luidt: ‘Zo afstandelijk is hij [Boon] niet. Hij is een Reinaert de vos, een schelm die de anderen ontmasterkert als vraatzuchtig, maar zelf ook wel een vette ham lust.’ (Karel Verhoeven, DS, 25 april 2008, L6-7). Zie: http://www.destandaard.be.

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.
Binnen enkele dagen wordt deze nieuwsbrief op onze site, http://www.reynaertgenootschap.be, geplaatst.
Verwante site: http://www.landvanreynaert.com.
Samensteller: Rik van Daele
Uitgever: Marcel Ryssen, vzw Reynaertgenootschap
Nijverheidsstraat 32, B-9100 Sint-Niklaas

http://www.reynaertgenootschap.be/node/122

http://www.reynaertgenootschap.be/files/boekje%20Van%20den%20Vos%20Reynaerde.pdf
http://www.reynaertgenootschap.be/files/JG25_deel1_p1-188.pdf
http://www.reynaertgenootschap.be/files/jg25_deel2_p189-400.pdf
http://www.erfgoedcelwaasland.be/images/filelib/LesbundelReynaertLR_3972.pdf

D.L. Daalder, De historie van Reynaert de Vos. Met illustraties van W.J. Rozendaal. Van Goor Zonen, Den Haag 1963 (derde druk)
http://www.dbnl.org/tekst/daal003hist02_01/
http://www.dbnl.org/tekst/daal003hist02_01/daal003hist02_01.pdf