Redactieteam Camilleri – Beroepscrimineel Eef Hoos (69) overleden

DEN HAAG (ZH) – Evert Hendrik “Eef” Hoos werd op 12 juni 1946 geboren in Den Haag. Gisteren is “de Haagse Al Capone” overleden in Portugal. Hij had zwaar suiker en was al geruime tijd ziek. Eef Hoos stond in de jaren 80 onder meer aan het hoofd van het beruchte Scheveningse incassobureau Toetanchamon. Deze organisatie hield er agressieve en gewelddadige methoden op na om schuldenaren tot betalen te dwingen, en zou verantwoordelijk zijn voor een reeks brandstichtingen en aanslagen in Den Haag en omstreken. Na negatieve berichten over Toetanchamon in de Haagsche Courant, ontplofte een autobom bij de uitgever, Sijthoff Pers. Toen het incassobureau een vergunning werd onthouden volgden meerdere aanslagen, onder meer op een politiebureau en een kantoor van de sociale dienst. Nieuwe bedrijfsplannen van Hoos werden tegengehouden door Adri Duivesteijn, de toenmalige wethouder in Den Haag. Hij zou hebben verhinderd dat Hoos een gigantische molen kon bouwen in het havengebied, een toeristische attractie die Hoos zelf omschreef als “het achtste wereldwonder”.

Op Duivesteijn werd in januari 1989 een poging tot een aanslag gedaan, via een op zijn kantoor afgegeven tafellamp, waarin in de voet een explosief was verborgen. De bom, die door een mechanisch mankement niet afging, kon daarna onschadelijk worden gemaakt. Hoos bleef altijd ontkennen iets met de aanslagen te maken te hebben, maar belandde wel in de gevangenis. In totaal bracht Hoos 14 jaar in de gevangenis door.

Na zijn gevangenschap wierp Hoos zich op als belangenbehartiger van (ex-)gedetineerden. Hij gaf het blad The mis-Take uit, dat werd verspreid in gevangenissen, en was grondlegger van de stichting Themis, een organisatie voor (ex-)gedetineerden. In 1999 werd er op het kantoor van Themis in Almere een (bom-)aanslag gepleegd. Het gebouw ging in vlammen op. De dader, een ex-werknemer van Themis, verklaarde voor de rechtbank dat hij de aanslag had gepleegd in opdracht van Eef Hoos zelf.

Hoos wilde het pand herbouwen en een opvang voor oud-bajesklanten opstarten. Om dat te voorkomen kocht één der omwonenden het pand op. Hoos besloot daarop om zich met zijn stichting te vestigen aan industrieterrein “De Vaart”. Nadat ook deze plannen niet doorgingen vertrok Hoos naar de Algarve in Portugal.

In een interview met Het Parool uit 2005 omschreef Eef Hoos zijn leven zelf als volgt: “Ik was zeventien toen ik voor het eerst de gevangenis in ging. Ik was vijftig toen ik er voor de laatste keer uit kwam. Als ik mijn leven over zou mogen doen, dan zou ik het weer precies zo doen. Ik had die tijd in de gevangenis niet willen missen. Niet dat het leuk is in de gevangenis hoor, maar het is nou eenmaal mijn leven. Zo ben ik geworden wie ik ben. Als je ziet hoe ik hier woon aan de Algarve, dan heb ik het goed voor elkaar. Ik heb een kast van een huis, een zwembad van dertig meter, een tennisbaan en een visvijver. Ze zeggen dat misdaad niet loont, maar in mijn geval is dat wel zo.”

Crimesite Camilleri, 12 februari 2016 om 21:48, updated: 12 februari 2016 om 21:54

http://www.camilleri.nl/2016/02/beroepscrimineel-eef-hoos-69-overleden/