Petra Bies – Lijken Nieuw Den Helder en Amsterdamse Kolenkit buurt op elkaar? Avond met Pieter Kos en Felix Rottenberg over moeizame mix culturen + DHA – Voorpremière nieuwe film

Den Helder – De Amsterdamse Kolenkit buurt en Nieuw Den Helder liggen kilometers van elkaar vandaan. Toch is er iets wat ze verbindt. Beide zijn multiculturele wijken, die een grondige renovatieronde kregen met het doel het ooit belabberde leefklimaat te verbeteren. Met dezelfde effecten? Daar wordt maandag 9 december 2019 over nagedacht in bibliotheek School 7.

Marlies Pfann, directeur van het Internationaal Vrouwencentrum (IVC) in Den Helder en de Helderse wethouder Pieter Kos doen dat samen met Felix Rottenberg.

Beeld uit de documentaire “Terug naar de Akbarstraat” met rechts Felix Rottenberg (foto NTR)

Beeld uit de documentaire “Terug naar de Akbarstraat” met rechts Felix Rottenberg (foto NTR)

Oud PvdA voorzitter en maatschappelijk bestuurder Rottenberg vertoont eerder op de avond ’Terug naar de Akbarstraat’, een tweeluik, dat hij maakte met regisseur Gülsah Dogan en dat in januari te zien zal zijn op televisie.

Rottenberg maakte begin deze eeuw een serie over de straat in Amsterdam West, met aandacht voor de armoede, het sociale isolement, de verloedering van het straatbeeld en de onderlinge spanningen tussen de allochtone bewoners en de in de wijk achtergebleven autochtone Amsterdammers. Vorig jaar keerde hij er terug om te zien hoe nu het leven is in de wijk, die grondig werd gerenoveerd en er nieuwbouw bij kreeg: koop en huurwoningen voor rijkere mensen.

De bedoeling: een sociale mix. Maar er gaapt een nieuwe kloof. De blanke nieuwkomers willen hun kinderen wel naar de ’zwarte school’ doen, maar dan eerst bij elkaar in een aparte klas; ze komen met een gezamenlijk ouderinitiatief.

Wormenhotels

Als er leuke ideeën voor de buurt worden gevraagd, komen de yuppen met voorstellen voor wormenhotels, zon energie en groene daken op de proppen. Buurtbewoners, die elk dubbeltje moeten omdraaien, hebben daar niks aan, merkt een geïnterviewde op. Er is geen samenhang.

Tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen wil het nog steeds niet echt lukken met het opbouwen van onderling contact. De eet club voor de hele buurt blijft blank, de allochtone buurtbewoners uiten het gevoel, dat zij nooit gezien worden als Nederlander, ook al zijn ze in de lage landen geboren of vieren ze inmiddels uitbundig kerst.

De galerijflats in de Falgawijk gingen plat en maakten plaats voor luxe nieuwbouw (foto Helderse Historische Vereniging)

De galerijflats in de Falga wijk gingen plat en maakten plaats voor luxe nieuwbouw (foto Helderse Historische Vereniging)

Er is een parallel met Nieuw Den Helder Oost. Daar werden twintig jaar geleden in de Falga buurt de galerijflats gesloopt, vanwege de problemen in de wijk. Vooral een groep Antillianen zorgde voor overlast en criminaliteit. De situatie werd dermate grimmig dat de PTT de post op een gegeven moment door een duo liet bezorgen; iets wat landelijk nieuws werd.

Er is meer gerenoveerd in de wijk. Een deel van de oorspronkelijke bewoners verhuisde net als in Amsterdam naar andere buurten, andersom trokken de riante koophuizen in het Duinpark de rijkere autochtonen naar het gebied.

Den Helder telt inwoners van vele nationaliteiten. Zo’n twintig procent van de bevolking heeft een westerse of niet westerse migratieachtergrond. Vooral in Nieuw Den Helder Oost wonen veel culturen bij elkaar. Lukt het om de groepen bij elkaar te brengen? Een van de vragen voor het nagesprek na de filmvertoning.

Terug naar de Akbarstraat’ is een tweeluik, van twee keer zestig minuten. Vanwege de lengte is de aanvang zeven uur ’s avonds. De entree is gratis, maar aanmelden is wel nodig. Dat kan via de website van KopGroep Bibliotheken (https://kopgroep.op-shop.nl/127/terug-naar-de-akbarstraat/09-12-2019) of de balie.

’Parttime Nieuwedieper’

De documentaire ging vorige maand in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Daarnaast is hij in Amsterdam aan de betrokkenen getoond. Op 22 en 23 januari zendt de NTR het tweeluik op televisie uit. Den Helder krijgt het voorproefje omdat Amsterdammer Rottenberg sinds vijf jaar ’parttime Nieuwedieper’ is; hij heeft een huis in Huisduinen en is fan geworden van de stad.

Helderse Courant, 11:46

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191127_18237226/lijken-nieuw-den-helder-en-de-amsterdamse-kolenkitbuurt-op-elkaar-documentaire-avond-in-school-7-over-moeizame-mix-van-culturen

Voorpremière nieuwe film Felix Rottenberg

Den Helder – Felix Rottenberg, inwoner op Huisduinen en fan van Den Helder, vertoont maandagavond 9 december in School 7 zijn nieuwe film: “Terug naar de Akbarstraat”. Deze Akbarstraat bevindt zich in een wijk achter de A10 in Amsterdam West, in de zogenaamde Kolenkit buurt. Destijds uitgeroepen tot de meest kwetsbare buurt van Nederland. Hij kon daar in 2000 maanden onderzoek doen alvorens te filmen. Dat leverde een drie delige veelgeprezen documentaire op.

Vorig jaar ging Rottenberg terug naar de Akbarstraat en maakte een nieuwe film met opmerkelijke waarnemingen. De wijk is grotendeels onherkenbaar door de stedelijke vernieuwing, die er heeft plaatsgevonden. Woningen werden gesloopt en daarvoor in de plaats kwam nieuwbouw met koopwoningen en luxe huurwoningen. De film brengt in beeld wat er gebeurd is met de bewoners en het buurtgevoel. En hoe gaat het nu met de kinderen die in 2002 werden gefilmd?

De tweedelige documentaire wordt volgend jaar uitgezonden op NPO 2. De inwoners van Den Helder krijgen echter een unieke voorpremière in School 7. Na afloop van de film bevraagt Rottenberg wethouder Pieter Kos en Marlies Pfann van het Internationaal Vrouwencentrum over de parallellen met de Helderse situatie.

Filmpremière in School 7, Keizersgracht 94, maandag 9 december aanvang 19.00 uur, toegang gratis, graag vooraf aanmelden via https://www.kopgroepbibliotheken.nl/ of aan de balie.

Den Helder Actueel, 1 december 2019

https://denhelderactueel.nl/2019/12/voorpremiere-nieuwe-film-felix-rottenberg/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Comit%C3%A9+van+Waakzaamheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Felix+Rottenberg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/open-brief-aan-het-college-van-b-w-den-helder-over-het-rob-scholte-museum/
https://robscholtemuseum.nl/theo-knippenberg-toelichting-op-de-open-brief/
https://robscholtemuseum.nl/breaking-news-vandaag-9-december-2015-is-het-precies-1-jaar-na-de-overeenkomst-met-wethouder-kos-over-de-uitbreiding-van-het-rob-scholte-museum/