Paola van de Velde – Rijksmuseum tot 2021 onzeker over koop Rembrandts ’Vaandeldrager’ + NHD – Rijksmuseum heeft 165 miljoen over + Peter Schat – Rijksmuseum moet slag slaan

Rijksmuseum tot 2021 onzeker over koop Rembrandts ’Vaandeldrager’

Amsterdam – Het blijft hoogstwaarschijnlijk tot februari 2021 spannend of het Rijksmuseum het schilderij ’De vaandeldrager’ van Rembrandt kan kopen van de erfgenamen van Élie Robert de Rothschild. Tot die tijd hebben Franse musea, zoals het Louvre, de kans om de vraagprijs van 165 miljoen euro bijeen te brengen om dit meesterwerk voor Frankrijk te behouden.

De Franse minister van cultuur Franck Riester heeft deze Rembrandt voorlopig tot nationaal erfgoed bestempeld. Dat betekent, dat er vooralsnog geen exportvergunning voor het schilderij uit 1636 afgegeven wordt. “De grote vraag is of de Franse musea het geld bij elkaar kunnen krijgen“, zegt Jop Ubbens, kunsthistoricus en voormalig directeur van veilinghuis Christie’s in Amsterdam. “Het zijn een hoop centen.”

De Franse overheid, die toch al worstelt met de protesten van de Gele Hesjes, zal zelf niet staan te springen om de vele miljoenen neer te tellen voor de Hollandse meester. Ook bij particuliere geldschieters zal dat lastig worden. Recentelijk hebben bekende Franse miljardairs al diep in de buidel getast voor wederopbouw van de door brand verwoeste Notre Dame.

Ubbens heeft nog wel wat vraagtekens bij de prijs, die wordt gevraagd. “Wie heeft dat bedrag bepaald? Welke wijze mannen hebben dit prijskaartje eraan gehangen? Mij is dat niet duidelijk. Bij mijn weten is het hoogste bedrag ooit op een veiling betaald voor een doek van deze meester 22 miljoen euro geweest.

Marten’ en ’Oopjen

Dezelfde familie Rothschild – een neef van de huidige aanbieder – verkocht levensgrote portretten van ’Marten’ en ’Oopjen’ voor 160 miljoen in totaal. Het Louvre en het Rijksmuseum deelden de kosten en betaalden elk 80 miljoen. De doeken zijn dan ook afwisselend in Amsterdam en Parijs te zien.

Of het Rijksmuseum onderhandelt met de erven Rothschild is onzeker. Het Nederlandse museum hult zich – strategisch slim – in stilzwijgen.  “Natuurlijk gaan zij niet zeggen, of ze inderdaad 165 miljoen over hebben voor dit schilderij“, zegt Ubbens. “Dat zou vanuit onderhandelingstactiek gezien uiterst onverstandig zijn.

Noordhollands Dagblad, 8 mei 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl

Rijksmuseum heeft 165 miljoen over voor Rembrandt

Amsterdam – Het Rijksmuseum Amsterdam is bereid 165 miljoen euro te betalen voor De vaandeldrager, een uit 1636 daterend meesterwerk van Rembrandt, dat door de Franse bankiersfamilie Rothschild te koop wordt aangeboden.

Dat schrijft de doorgaans welingelichte Franse kunsthistoricus Didier Rykner, meldt NRC Next.

In het door hem opgerichte tijdschrift La tribune de l’art publiceerde Rykner het artikel Nouveau Rembrandt Rothschild, nouveau scandale (https://www.latribunedelart.com/nouveau-rembrandt-rothschild-nouveau-scandale)?

Daarin hekelt de kunsthistoricus het Franse ministerie van Cultuur. Dat zou niks hebben ondernomen sinds de eigenaren van het schilderij, de kinderen van de in 2007 overleden Élie Robert de Rothschild, in juli 2018 lieten weten, dat ze het schilderij voor 165 miljoen euro willen verkopen.

Volgens Rykner hadden de erven zich bij het ministerie gemeld in gezelschap van een advocaat van het Rijksmuseum. Als Frankrijk het schilderij niet wilde kopen, zou het Rijksmuseum bereid zijn dat te doen. “Wat heeft het ministerie de afgelopen negen maanden gedaan? Niets“, schrijft Rykner.

NHD, 7 mei 2019, 07:41

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190507_48814298/rijksmuseum-heeft-165-miljoen-over-voor-rembrandt

Rijksmuseum moet slag slaan met Rembrandts ’Vaandeldrager’

De prijzen van Rembrandts zitten in de lift. Bood de familie Rothschild vijf jaar terug nog twee Rembrandts te koop aan voor 160 miljoen euro, nu vraagt de steenrijke bankiersfamilie 165 euro voor het doek ’De vaandeldrager’ alleen. Toen ging het om ’Marten’ en ’Oopjen’, door Frankrijk en Nederland in gezamenlijkheid aangeschaft en bij toerbeurt paarsgewijs in de twee landen te zien.

Het ligt niet voor de hand, dat dit unicum bij ’De vaandeldrager’ een reprise krijgt.

Frankrijk legt geen interesse aan de dag voor ’De vaandeldrager’, want de Franse kunsthistoricus Didier Rykner constateert, dat de eigenaren het schilderij media vorig jaar voor 165 miljoen aan het Franse ministerie voor Cultuur hebben aangeboden. Dat vervolgens op zijn handen zitten bleef.

Rykner verwacht, dat het Rijksmuseum de deal kan sluiten, dat blijkt namelijk bereid de 165 miljoen op tafel te leggen. Een goede zaak, want de uitbreiding van het openbaar kunstbezit met deze Rembrandt is een eenmalige kans.

Geluk bij deze zaak is, zoals ook Rykner droogjes constateert, dat de Fransen geen 165 miljoen op kunnen hoesten met op de straat het aanhoudende rumoer van de ’Gilets Jaunes’ en nu de rijkste weldoeners van het land hun euro’s al aan de herbouw van de Notre Dame de Paris hebben toegezegd.

NHD, 7 mei 2019, 13:57

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190507_28062670/commentaar-rijksmuseum-moet-slag-slaan-met-rembrandts-vaandeldrager

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rembrandt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rothschild
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vaandeldrager
https://robscholtemuseum.nl/rembrandt-de-vaandeldrager/
https://robscholtemuseum.nl/de-telegraaf-nederland-koopt-portret-maerten-soolmans/
https://robscholtemuseum.nl/de-telegraaf-marten-en-oopjen-nu-al-populair/

https://robscholtemuseum.nl/?s=Notre+Dame
https://robscholtemuseum.nl/?s=gele+hesjes

https://robscholtemuseum.nl/?s=yellow+vests
https://robscholtemuseum.nl/?s=gilets+jaunes
https://robscholtemuseum.nl/?s=gelbe+westen
https://robscholtemuseum.nl/?s=chalecos+amarillos