Noordhollands Dagblad – Oud-topman: ’nucleair gesjoemel in Petten’

Petten – Bij NRG in Petten wordt (’nog steeds’) gesjoemeld op nucleair gebied, stelt oud-directeur Frans Saris van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het moederbedrijf van NRG. Het is niet de eerste aantijging van Saris die in 2001 met veel bombarie opstapte bij het bedrijf.

In een brief aan het Ministerie voor Infrastructuur en Milieu stelt Saris onder meer dat NRG de kosten van de productie van medische isotopen probeert te drukken door het afval bij het historische afval te schuiven dat naar de COVRA in Zeeland moet worden vervoerd. Op deze wijze zouden ECN en de overheid opdraaien voor de extra kosten van het verwerken en afvoeren van dit afval.

Daarnaast zou NRG de vergunning die nodig is om Technetium uit hoogverrijkt uraan te halen, tegen betaling verhuren aan het bedrijf Mallinckrodt/Covidien.

Dit bedrijf kan niet zelf de vergunning krijgen omdat een commercieel bedrijf hiervoor op grond van het non-proliferatieverdrag niet in aanmerking komt. Volgens Saris gaat het hier om ’oneigenlijk gebruik’ van de vergunning.

Onderzoek

Ook stelt Saris dat er in de reactor in Petten helemaal geen onderzoek meer wordt gedaan. De reactor zou slechts worden gebruikt voor de productie van medische isotopen.

,,Daaraan wordt flink verdiend, want de werkelijke kosten van de reactor en toebehoren worden onder het mom van ’research’ naar de Nederlandse en Europese overheid geschoven.

Saris vindt dat alle nucleaire activiteiten in Petten moeten worden gestopt. Ook is hij tegen de voorgenomen bouw van de nieuwe Pallas-reactor die de opvolger van de Hoge Flux Reactor moet worden.

,,Radio-isotopen kunnen beter en goedkoper worden gemaakt in cyclotrons, die zijn beter, schoner en goedkoper. Nucleair is op sterven na dood’’, zegt Saris, die de duurzame energie activiteiten van ECN (’zon, wind, biogas’) – die volgens hem een wereldnaam hebben en winstgevend zijn – wil verzelfstandigen.

De directie van NRG en ECN laat in een reactie weten afstand te nemen van de door Saris geschetste situatie. ’Zowel het reeds ingevoerde veiligheidscultuurprogramma bij NRG als de voortgang van het afvalprogramma hebben de goedkeuring van toezichthouder ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming)’. ,,Als er sprake is van een onveilige situatie dan grijpen wij in’’, laat een woordvoerster van de ANVS in.

Meltdown

Saris staat bekend als een criticaster van de nucleaire activiteiten in Petten. In 2009 maakte hij bekend dat in zich november 2001 bijna een ’meltdown’ heeft voorgedaan in de kernreactor daar doordat in de reactor (vier minuten lang) de stroom uitviel en de noodstroomvoorziening kapot was. Voor Saris was dit naar eigen zeggen reden om op destijds op te stappen.

Volgens de toenmalige minister Cramer is de koeling van de reactor echter geen moment in gevaar geweest. Richting de Tweede Kamer liet zij weten dat de reactor een noodstop maakte, zoals dat zou moeten na een stroomstoring in het externe net.

In een reactie op vragen van deze krant zegt Saris zich nu te baseren op berichtgeving in de media en overheidsstukken. Onlangs schreef deze krant echter nog over een onderzoek naar zogenoemde gesmolten-zout-reactoren dat in de Hoge Flux Reactor wordt uitgevoerd.

Saris geeft aan zijn brief te hebben geschreven vanwege een Kamerdebat dat op 24 mei wordt gehouden. ,,En omdat ECN failliet dreigt te gaan aan de nucleaire ellende.’’

Toekomst

De oud-topman van ECN, die pleit voor verzelfstandiging van de duurzame activiteiten van ECN, krijgt mogelijk zijn zin. Er loopt momenteel een onderzoek naar de toekomst van NRG (nucleair) en ECN duurzaam. Ontvlechting van de twee takken, die vallen onder de overkoepelende Stichting ECN, is daarbij één van de opties.

Bureau Berenschot doet in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar de toekomst van ECN en NRG. Een splitsing van de twee is een serieuze optie. ’Omdat op grond van de verschillende markten waarin ze opereren, de bedrijven zelfstandig een sterkere positie kunnen opbouwen’, aldus ECN in een verklaring. ,,De uitkomsten van het onderzoek worden voor de zomer verwacht’’, laat een woordvoerder van Economische Zaken weten.

Zowel ECN als NRG maakt financieel gezien een turbulente periode door. Door het terugbrengen van subsidies kwam ECN vorig jaar in financiële problemen. Dankzij een extra bijdrage van 2,5 miljoen euro van het Rijk hoefde ECN nog niet tot sanering over te gaan. Als er geen structurele oplossing komt, zullen de duurzame energieactiviteiten eindigen.

Maar bij ECN hebben ze er goede hoop op uit te komen met het ministerie. ’Omdat juist in deze fase van de energietransitie een kennisinstelling op het gebied van beleidsadvies en technologieontwikkeling hard nodig is.’

NRG werd in 2013 getroffen door tegenslag. De reactor moest vanwege technische problemen meerdere keren worden stilgelegd.

Om de continuïteit en daarmee de levenszekerheid van medische isotopen te waarborgen, is een verbeteringsprogramma gestart, waarvoor door de overheid een lening is verstrekt van 82 miljoen euro totdat de nieuwe Pallas-reactor is gebouwd.

NHD, 16 mei 2016

Reacties:

Herman Buter · Hooft Technische dienst rijkshavendienst bij Koninklijke Marine
Die oud directeur,is dat dezelfe die veel geld heeft verdiend aan de windmolens langs het kanaal.Vergeet niet dat alle top medewerkers van het NRC toen aan de Linkse kant stonden.

Wandelcoach Wieringen
Die Frans Saris (de zonnenkoning) moeten ze prive aanpakken voor het verkwanselen van tientallen miljoenen pensioenreserves van het personeel! Geflipte snijboon dat is het!

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/article28098328.ece/Oud-topman-nucleair-gesjoemel-in-Petten_