NH Nieuws – Heet Hangijzer: Dunne afvalzakken zijn doffe ellende voor Den Helder + NU.nl – Gescheiden plastic gaat alsnog verbrandingsoven in

Heet Hangijzer: Dunne afvalzakken zijn doffe ellende voor Den Helder

Den Helder – Inwoners van Den Helder willen af van de veel te dunne zakken voor het plastic afval. Elke week is het raak: gescheurde afvalzakken en plastic verpakkingen over straat. “Eigenlijk moet je ze iets kleiner maken, dan kan je mooi je brood erin doen. Plastic moet je er niet in stoppen.”

In Den Helder willen ze wel meewerken het scheiden van plastic afval, maar de manier waarop het nu gebeurt bevalt ze helemaal niet. Jan Bax en Piet Keuris uit de Violenstraat zijn boos: “Ik heb liever de ijzeren emmer weer. Dit is een ramp. Het plastic is vies, mensen stoppen er voedsel in, dus katten en meeuwen trekken de zakken open en het vuil ligt op straat. Er is gewoon niet goed over nagedacht”

Aanloop

Ondanks de problemen is wethouder Odd Wagner van Den Helder zeer tevreden over het gescheiden inzamelen van plastic. “In het eerste kwartaal is het aanbod plastic met 300 procent gestegen. Ik ben ook niet blij met de beelden die via Facebook voorbij komen, maar bij ieder nieuw systeem heb je aanloopperikelen.”

Mee groei zak

Uitvinder Bertus Kramer uit Den Helder heeft al speciale haken bedacht, zodat afvalzakken aan de lantaarnpalen kunnen hangen. “Maar als ik de macht had over die ellendige dunne rot zakjes, dan hadden we morgen betere.” Zijn nieuwe uitvinding is een ‘mee groei zak’ voor thuis, waar zeker vier plastic afval zakken in passen en waar katten en meeuwen niet bij kunnen.”

Rol emmers

Den Helder wil zo snel mogelijk ondergrondse containers en eind dit jaar komen er rol emmers voor plastic afval; eerst in Julianadorp. Bewoners van de binnenstad vrezen dat zij nog zeker een jaar moeten wachten voordat zij aan de beurt zijn.

NH Nieuws, woensdag 20 september 2017, 07:37

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/212243/Heet-Hangijzer-Dunne-afvalzakken-zijn-doffe-ellende-voor-Den-Helder

Gescheiden plastic gaat alsnog verbrandingsoven in

Het huidige systeem van inzamelen van plastic levert nauwelijks een winst op voor het milieu, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens de onderzoekers wordt het ingezamelde plastic verwerkt tot een nieuw basisproduct van “matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is.” Dat leidt uiteindelijk tot het alsnog verbranden van het gescheiden afval.

Het planbureau pleit ervoor om het ingezamelde plastic beter te sorteren, waardoor de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog gaat. ”Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst”, aldus het CPB.

CO2-uitstoot

De bijdrage van het recyclen van plastic aan de reductie van de CO2-uitstoot is volgens de onderzoekers beperkt. Het gaat om hooguit 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. “Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plastic soep.”

In Nederland bestaat restafval voor ongeveer 14 procent uit kunststof. Kunststof zwerfafval bestaat voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Een van de oplossingen is volgens de onderzoekers uitbreiding van het statiegeldsysteem. “Dat geeft gebruikers een prikkel om afval in te zamelen in plaats van weg te werpen”.

Afvalfonds

Het Afvalfonds Verpakkingen, dat de inzameling voor bedrijven regelt, stelt dat slechts 15 tot 20 procent van het ingezamelde plastic verbrand wordt. “Het rapport van het CPB beoordeelt het effect van recycling ten onrechte vooral op CO2-uitstoot”, aldus de organisatie.

Het Afvalfonds is het wel eens met het planbureau dat er winst te behalen valt in het verder professionaliseren van het recyclen. “Daardoor kunnen ingezamelde verpakkingen beter gesorteerd en gerecycled worden tot kwalitatief hoogwaardigere grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen.”

NU.nl, 20 september 2017 11:37 Laatste update: 20 september 2017 13:54

https://www.nu.nl/algemeen/4930367/gescheiden-plastic-gaat-alsnog-verbrandingsoven-in.html