MsBronwater – FFC Demonstration @ Van Gogh Museum + Fossil Free Culture @FFcultureNL + Collin Rees @collinrees + De Telegraaf – Actie tegen Shell in Van Gogh Museum

Using aesthetics and poetics Fossil Free Culture NL challenges oil and gas sponsorship of public cultural institutions (foto FFC)

Fossil Free Culture Demonstration @ Van Gogh Museum. Amsterdam Netherlands

Gepubliceerd op 14 mei 2017

Actiegroep FossilFreeCulture hield een wake bij het Van Goghmuseum. Ze vragen hiermee aandacht voor vier collega actievoerders, die sinds vrijdag vastzitten.

Reacties:
https://youtu.be/0nA99ydU2_M

Fossil Free Culture @FFcultureNL

On May 3rd, we visited the @vangoghmuseum to make #ShellDirtyHands visible. This Dutch institution facilitates Shell’s toxic practices by presenting them as a company that positively contributes to our culture. We are dedicated to correcting that illusion.
#Artwashing #DropShell

Twitter, 7 mei 2018 – 14:54 https://twitter.com/ffculturenl/status/993474083600904193 Collin Rees @collinrees BREAKING: @FFcultureNL drops massive banners at @vangoghmuseum calling on them to DROP @Shell’s dirty sponsorship & leave fossil fuels in the past – & in the ground, where they belong. #ShellKnew #VanGoghKnows #DropTheShell

Twitter, 9 jun. 2018 – 14:46

https://twitter.com/collinrees/status/1005430845904228353

Meisje met Shell (foto FFC)

Opnieuw actie tegen Shell in Van Gogh Museum

Amsterdam – Activisten hebben zaterdag een onaangekondigde actie gedaan in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het gaat om demonstranten van kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL, die ageren tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met oliebedrijf Shell. Inmiddels is de actie afgerond.
De actievoerders konden ongemerkt in kleine groepjes het museum binnenkomen, zegt een woordvoerster van het collectief. Uiteindelijk kwamen ongeveer 35 activisten het museum in op die manier. Er werden door hen banners neergezet in de hal en er is een manifest voorgelezen. „Als het verkeerd is om het klimaat te verwoesten, dan is het verkeerd om geld te accepteren van bedrijven die dat doen”, is de strekking van het bezwaar, aldus de woordvoerster.

Volgens haar grepen de bewakers niet in. Wel hebben zij de banners weggehaald en was er sprake van enig duw- en trekwerk aan het slot van de actie.

Veel bezoekers van het museum waren getuigen van de protestactie. De actiegroep heeft al verscheidene keren geprotesteerd tegen de sponsorrelatie. Vorig jaar mei werden vier activisten opgepakt en vastgezet. Vorige maand bestond het protest eruit om met zwart geverfde handen tegen de gevel van het museum te staan.

De Telegraaf, 9 juni 2018, 15:06

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2148739/opnieuw-actie-tegen-shell-in-van-gogh-museum

Meer informatie:
http://www.fossilfreeculture.nl/
http://robscholtemuseum.nl/?s=Shell
http://robscholtemuseum.nl/shell-nederland-shell-partner-in-science-van-gogh-museum-shell-in-van-gogh-at-work-ffculture-drop-the-shell-george-knight-actiegroepen-kritiek-op-sponsorrelatie/

Leave a comment

Your email address will not be published.

*