Michiel Snik – Corporaties bloeden voor winst + Ronald Boutkan – Onder maximale huurverhoging + HC – Woningstichting winst 2018 in stadsvernieuwing

Corporaties bloeden voor winst

Waardestijging van huurhuizen eist zijn tol

Schagen – Woningcorporaties in deze regio hebben het afgelopen jaar vele miljoenen winst gemaakt op hun huizen, maar dit levert de verhuurders niets op. In tegenstelling, het kost ze juist handen vol geld, omdat de overheid de winst afroomt via belastingen en verhuurdersheffingen.

Huur verhogen

Corporaties moeten hierdoor de huur extra verhogen, panden verkopen of investeringen schrappen.

De totale waarde van het onroerend goed bezit heeft ook gevolgen voor de Waardering Onroerende Zaakbelasting, die de gemeenten heffen. Daarnaast moet er ook meer verhuurdersheffing aan het Rijk worden afgedragen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Wooncompagnie. Deze corporatie heeft huizen in de Noordkop, Waterland en West-Friesland en vangt jaarlijks 90 miljoen euro aan huur.

De winst van Wooncompagnie is door de waardestijging van de panden over 2018 opgelopen tot 186 miljoen euro.

Voor een sociale verhuurder is zo’n enorme winst natuurlijk raar”, zegt Wooncompagnie directeur Stefan van Schaik. “Je kunt zeggen, dat wij erg rijk zijn, maar al het geld zit in stenen. Je kunt daar helemaal niets mee, tenzij je de woningen verkoopt. Maar dat is in onze visie juist niet de bedoeling, wij moeten immers de financieel zwakkeren huisvesten.

Uithollen

Als we verkopen en ons bezit verkleinen om de steeds hogere rekening van de overheid te betalen hollen we onze taak uit. Wij kiezen liever voor minder investeren in het verduurzamen van huizen. In het najaar praten we met huurdersvereniging, of een deel van de rekening ook daar moet worden neergelegd.

Noordhollands Dagblad, 20 april 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Woontij en Woningstichting blijven onder maximale huurverhoging

Den Helder – De gemiddelde huurverhoging bij Woningstichting is dit jaar 2,1 procent. Bij Woontij ligt dit percentage op 1,6. De jaarlijkse huurverhoging gaat in per 1 juli van dit jaar.

Woontij voert niet de maximale toegestane huurverhoging door, maar wij hanteren een inflatie volgend huurbeleid”, licht directeur Jan van Andel toe. “Dit houdt in dat de huren in 2019 gemiddeld met 1,6% worden verhoogd. Woontij mag gemiddeld een huurverhoging van 2,6% doorvoeren, maar dat doen we dus niet.”

Er is wel sprake van een differentiatie, laat Van Andel weten. “Met de huurdersorganisaties op Texel en in Den Helder is afgesproken om de huren van de woningen met een relatief hoge huurprijs per woningwaarderingspunt te verlagen. De huren van de woningen met een relatief lage huurprijs per punt worden extra verhoogd. Gemiddeld komt dat dus uit op 1,6%. De huurverhoging varieert van een huurverlaging van 4,2% tot een huurstijging van 4,1%. Hierdoor ontstaat er meer evenwicht in de prijs ten opzichte van kwaliteit verhoudingen van onze huurwoningen.”

Maximaal

De huur van een huis mag vanaf 1 juli 2019 maximaal 4,1% tot 5,6% omhoog. De stijging hangt af van het inkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale huurwoningen. De maximale verhoging van 4,1 procent geldt alleen voor huurders met een huishoudinkomen tot € 42.436,-. Ligt het inkomen hoger, dan mag zelfs een verhoging tot 5,6 procent worden doorgevoerd. De hogere huurverhoging geldt niet voor huishoudens, waarvan 1 of meer bewoners de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt op de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging en ook niet voor huishoudens, die op de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging bestaan uit vier of meer personen. Voor deze huishoudens mag de huur dus maximaal 4,1% omhoog.

Den Helder Actueel, 26 april 2019 – 10:27

Reacties:

Dick Berts
26 april 2019 at 12:31
Welke volstrekt asociale regering bepaalt er nou dat de huren van sociale huurwoningen keer op keer met zo ongeveer 3x meer dan de inflatie verhoogd mogen worden?? De gewone man, die het water financieel al aan de lippen staat, wordt zo langzaam gaar gekookt. Asociale bedrijven zoals Woningstichting, die niet in hun huurders, maar alleen in machtsspelletjes geïnteresseerd zijn, kunnen dan ook nog eens juichberichten uitsturen, dat ze de huren minder verhoogd hebben dan is toegestaan. Terwijl hun huurverhogingen boven de inflatie liggen….

Henk
26 april 2019 at 18:30
Dit zijn volgens mij de lui die het in samenwerking met.. echt verknallen in Den Helder maar ondertussen achter de schermen weten te blijven met hun monopoliespelletje op gebied van winkels en horeca etc.
Dubbele roof, subsidie en dan ook nog de hoofdprijs huur/ koop opstrijken
Tegenstanders uitschakelen met behulp van subjectieve media en lasterpraatjes via werknemers etc ( RS, Johanna Krull, Geurt eva).
Hunzelf continue propaganderen, net als in dit bericht, zie je het voor je dat een groenteboer of wie dan ook z’n prijzen minder verhoogd dan de rest , dat dat dan in de krant komt. als persbericht, te achterlijk voor woorden!!!.
Dan die zoet houd feestjes van ze “stadshart op koers”, welke koers??, hun koers,.
Het is continu “verdeel en heers en geef ze brood en spelen”, maak ze zo dom en hebberig mogelijk dan roven wij de pot.
In het echt interesseert Den Helder en haar inwoners ze geen reet, net als wat onze directeur RW voorheen flikte op de Utrechtse heuvelrug.
Subsidie plukken en vervolgens een sfeerloos, wanstaltig geheel achterlaten met een malafide economische structuur.

e
27 april 2019 at 12:05
Wat zij je nou ?? Onze directeur ??? Werk je bij w.s of heb je daar gewerkt ?

Gekke Henkie
27 april 2019 at 09:47
Volledig mee eens, heer Berts! En de Woningstichting maar goede sier maken met prestigieuze projecten in het stadshart. Op kosten van de huurder, die de volle mep mag betalen voor een woning die vaak aan huurpenningen al enkele malen de feitelijke waarde heeft opgebracht. Het zou geen kwaad kunnen als de bestuurders van de WS in salaris worden verlaagd en verplicht worden om een woning van de stichting te betrekken… Denk dat de huurverhogingen dan wel aan banden worden gelegd!

Delano
26 april 2019 at 12:42
Nu nog de lonen verhogen zodat mensen eens aan de bak willen gaan. Nee hoo maar huurverhoging dit verhoging dat verhoging ben benieuwd wanneer de overheid eens denkt aan de belangen van de burgers. Ze mogen zich schamen

RB
26 april 2019 at 19:25
Volgens Mark “Pinocchio” Rutte gaan we er allemaal wel degelijk op vooruit……

Dick Berts
27 april 2019 at 13:04
Al zeg ik het zelf; Er is geen speld tussen mijn verhaal te krijgen. Wooncompagnie uit Hoorn bijvoorbeeld is wel sociaal. Daar voerde men zelfs een reorganisatie door om de huren te kunnen verlagen. Het is te gek voor woorden dat geen enkel raadslid hier ooit op aanslaat. Zelfs de ‘volksvertegenwoordigers’ niet, die zich hebben laten kiezen met het verhaal dat ze het zogenaamd voor de gewone man zouden gaan opnemen. Weet u waarom niet? Woningstichting en Zeestad, dat is het centrum van de macht in Den Helder en dat val je niet aan, nee, daar wil je bij horen…Het Nieuwediep is totaal verrot. Ik ben blij dat ik er niet meer woon.

https://denhelderactueel.nl/2019/04/woontij-en-woningstichting-blijven-onder-maximale-huurverhoging/

Woningstichting Den Helder steekt winst 2018 in stadsvernieuwing

Den Helder – Woningstichting Den Helder heeft in 2018 een positief resultaat geboekt van € 1,432 miljoen. In 2017 was er nog een verlies van 1.062 miljoen euro. Het geld zal worden geïnvesteerd in de stadsvernieuwing.

Naast de aandacht voor stadsvernieuwing ligt het accent ook op verduurzaming van de woningvoorraad. Het regeringsbeleid stuurt aan op het gasloos maken van alle woningen in 2050. Financieel directeur Peter Kramer: “Wij bereiden ons bezit stapsgewijs voor op gasloos. In 2018 intensiveerde Woningstichting en Helder Vastgoed haar verduurzamingsactiviteiten, in het bijzonder door woningen te isoleren. Dit brengt onze huurders lagere woonlasten en meer wooncomfort.

In De Schooten vernieuwde Woningstichting tientallen daken. Kramer: “In de Van Galenstraat, Cronjéstraat en de De Wetstraat zijn niet alleen de daken vernieuwd maar ook de gevels. Bovendien gaven we de woningen hun oorspronkelijke, fraaie uiterlijk weer terug. Behalve in isolatie investeren we ook in zonnepanelen: 4000 woningen krijgen elk zes panelen. De eerste 500 woningen zijn al voorzien en in 2019 staan de volgende 1000 woningen op de lijst. De huurders betalen hiervoor per saldo geen extra bijdrage.

Helderse Courant, 25 april 2019, 17:08

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190425_68226753/woningstichting-den-helder-steekt-winst-2018-in-stadsvernieuwing

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robbert+Waltmann
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Kramer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting+Den+Helder