Marischka de Jager – Geld voor flinke renovatie verouderde gebouwen Scholen aan Zee is er niet: ’Goh wat leuk, er is niks veranderd op mijn school’

Den Helder – Nieuwbouw of een grootscheepse renovatie voor de verouderde gebouwen van Scholen aan Zee zit er voorlopig niet in. “Daar hebben we het geld gewoon niet voor. Wel willen we zo goed mogelijk onderhoud plegen en op termijn verminderen in vierkante meters“, zegt Reinier de Voogd, bestuursvoorzitter van Scholen aan Zee.

Want eigenlijk zit Scholen aan Zee met haar drie gebouwen aan de Drs. F. Bijlweg iets te ruim in zijn jasje. “We hebben lokalen die je zou kunnen opsplitsen omdat je daar wel zestig leerlingen in kwijt zou kunnen. Die worden nu gebruikt door klasjes van twintig. De scholen zijn behoorlijk verouderd. Iemand die hier vroeger op school heeft gezeten en bij het lyceum binnenstapt zal misschien zeggen ’goh, wat leuk er is niets is veranderd’. Maar zo goed mogelijk onderhouden is wat we doen. We kunnen nu eenmaal geen miljoenen aan huisvesting besteden.”

Voorzitter De Voogd zou graag zien dat er toekomstvisie komt voor het complete gebied langs de Bijlweg. Zeker nu het voormalige gemeentehuis binnenkort leeg komt. “Het zou goed zijn als er eens een stedenbouwkundige naar het gebied gaat kijken. Zoals bijvoorbeeld pas geleden ook voor Willemsoord is gebeurd. En bij zo’n toekomstvisie willen wij wel intensief betrokken zijn. Zodat er ook goed te kijken is wat wij als school nodig hebben. Als we in de toekomst een gebouw zouden moeten afstoten, dan is een visie wel van belang. Want wat wil je dan met zo’n gebouw. Kantoorruimte, appartementen?’’

Eigendom

De schoolgebouwen langs de Bijlweg zijn allemaal eigendom van stichting Scholen aan Zee. Vrij ongebruikelijk, omdat schoolgebouwen doorgaans in bezit zijn van gemeenten. Deze situatie moet volgens De Voogd zijn ontstaan na de fusie van scholengemeenschap Nieuwediep en het Etty Hillesum College in 1997. “We zijn zelf verantwoordelijk voor ons vastgoed en dat kan een nadeel zijn. Wanneer je te maken hebt met een krimpend leerlingaantal kun je niet zeggen: we stoten een gebouw af en geven het terug aan de gemeente. Dan moeten we het zelf verkopen. Daarmee zou je als schoolbestuur eigenlijk niet bezig willen zijn.

Het bestuur van Scholen aan Zee wil alle leerlingen op korte termijn een ’verbrede school’ aanbieden van waaruit in samenwerking met andere instellingen in de stad buiten schooltijd activiteiten aan te bieden zijn.

Het is allemaal nog in een beginstadium en staat met potlood in ons nieuwe schoolplan, maar de ambitie is er,” zegt bestuursvoorzitter Reinier de Voogd. Zo zou de verbrede school dan van zeven tot zeven open kunnen zijn. Vanuit leerlingenlounges in het lyceum en bij Beroepsonderwijs aan Zee zouden activiteiten kunnen worden aangeboden op gebied van sport, kunst en cultuur. “Maar je kunt ook denken aan huiswerkbegeleiding. Sommige leerlingen vinden thuis niet de rust om aan hun huiswerk te gaan zitten en maken dat liever op school.”

Scholen aan Zee heeft een voorstel tot de verbrede school neergelegd bij gemeenteambtenaren om te kijken of er via onder andere het sociaal domein verdere invulling aan gegeven kan worden. “Mijn droom is eigenlijk om als school te verbinden met andere instellingen. Dat gebeurt nu ook wel, maar dat kan nog verder ontwikkeld worden.”

Yogales

Op Lyceum aan Zee is de voormalige lerarenkamer al ingericht als lounge voor leerlingen. Deze wordt nu vooral benut om in stilte te werken. Ook wordt er op vrijdagmiddag op school yogales aangeboden.

Helderse Courant, 18 oktober 2019, 17:16

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191018_84260472/geld-voor-flinke-renovatie-verouderde-gebouwen-scholen-aan-zee-is-er-niet-goh-wat-leuk-er-is-niks-veranderd-op-mijn-school

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Scholen+aan+Zee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Reinier+de+Voogd