Klifhanger Texel – Klifhanger ’18: kunst op locatie

Klifhanger is in 2007 ontstaan naar analogie van de Chambres d’Amis. In 1989 heeft Jan Hoet dit spraakmakende concept in Gent bedacht en uitgevoerd. Kunstwerken laten maken in huiskamers en het publiek een mooie route laten volgen. De tentoonstelling in Gent was het begin van een democratiseringsgolf van de tentoonstellingsruimte. Was kunst vooral bedoeld voor binnen, in de jaren negentig werd in etalages, broeikassen, fabrieken en op andere locaties geëxposeerd.

In de 21e eeuw zette deze tendens zich voort. Door kunst in een andere omgeving te plaatsen, krijgt ze een conceptuele lading, d.w.z. je gaat uit van het idee, dat kunst en leven een innige verhouding moeten vertonen. Dat is altijd de bedoeling van de avantgardisten in de kunst geweest. Omdat kunst vaak de neiging heeft gehad elitair te willen zijn, zie je altijd weer tegenbewegingen. Ook in deze tijd gaat de kunst steeds weer dichter bij het alledaagse leven staan.

Ook Klifhanger heeft dit concept al vanaf het begin gehanteerd. Kunstenaars maken iets voor een locatie in en rond Den Hoorn op Texel. Dat kan zijn in de natuur, op een erf, bij een schuur of de kerk. Politieke, sociale en geografische aspecten worden bij de projecten betrokken.
Klifhanger wil werken met bekende en onbekende kunstenaars en aankomende talenten. Ze wil kleinschalig zijn en kwalitatief hoogstaand, en voor een breed publiek toegankelijk.
Elk jaar is er een ander thema. In 2018 is het thema ‘Erfgoed’.

Kunstenaars Klifhanger 2018

Een deskundige werkgroep is bezig kunstenaars te werven voor deze speciale editie met het thema ‘Erfgoed’. We zijn onder meer in gesprek met de onderstaande kunstenaars.

Jan Blank
1990 – http://www.janblank.com – Minerva Groningen, cum laude
“Het is leuk om dingen op een gekke manier te laten samen komen.”

Marcella Kuiper
KABK videovormgeving, videokunst Den Haag
http://www.cellavie.nl Facebook: http://www.facebook.com/marcellakuiperfilm/
Marcella Kuiper, geboren en getogen in Haarlem. Als dochter van een kunstenaars echtpaar is zij opgegroeid te midden van creativiteit, waar de input van de omgeving gebruikt werd om nieuwe beelden te creëren. De kunst van het kijken werd op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag fijn geslepen tot een professionele manier voor het maken van originele, creatieve films.

Liesbeth Labeur
1975 Curacao – http://www.liesbethlabeur.nl
Akademie voor kunst en vormgeving St. Joost, Breda, NL
Afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten, Den Haag, Instituto Buena Bista Curacao
Facebook: https://www.facebook.com/llabeur
Liesbeth Labeur leeft en werkt in Middelburg, Zeeland.

Kiem Loon (Elvis) Cheng
1988 Paramaribo – http://www.kiemloon.com
Afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten, Den Haag, Instituto Buena Bista Curacao

Leomar Bernard Osipo Imperator
1993 – Curacao
Studeert aan de Willem de Kooning, Instituto Buena Bista Curacao

Rachel van Balen
1980 Groningen – http://www.rachelvanbalen.nl
Frank Mohr Instituut (MFA Painting), Minerva Groningen
Facebook: https://www.facebook.com/RachelvanBalen/
“De hele wereld, alles erop, eronder en erboven, vormt mijn inspiratiebron. Dat waanzinnige geheel van details en mogelijkheden, vol gevoelens, kleuren, lijnen. Eindeloos verrassend. Ik ben dankbaar voor het creatieve talent, dat ik gekregen heb, en nog dankbaarder, dat ik daarmee de wereld van mijzelf en anderen nog een stukje mooier en betekenisvoller mag laten zijn. Ik druk graag mijn eigen ideeën uit, maar werk ook graag in opdracht.” (Rachel van Balen, 2017)

Rob Scholte
1958 Gerrit Rietveld Academie Den Helder: https://robscholtemuseum.nl
Hij werkt en heeft Museum in Den Helder en vanwege de onverbrekelijke band met Texel draagt hij graag bij aan Klifhanger 2018.

Pavėl van Houten
1984, met 7 studenten, Willem de Koning Academie, http://www.pavelvanhouten.nl
Zeven studenten van de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van de Willem de Kooning Academie. Met ondersteuning van docent en beeldend kunstenaar Pavèl van Houten (1984, Bergen op Zoom, Gerrit Rietveld Academie/Sandberg Instituut).
De studenten presenteren tijdens Klifhanger de uitkomsten uit hun onderzoek, dat het hele schooljaar 2017-2018 besloeg. Hiervoor maken ze zeven locatiespecifieke werken.

Hanshan Roebers
1941 – http://www.hanshanroebers.nl – Design Academy Eindhoven, Instituut voor Sociologie (Hanshan gaf les aan de Academie van Bouwkunst, Academie voor Theater in Arnhem, Hogeschool Nijmegen) Facebook: https://www.facebook.com/hanshan.roebers
Voor het eerst de gehele collectie Congs tentoongesteld (bij de beroemde Verbeke Foundation). Zijn het de verschillende houtsoorten, die hij polijst als steen? Zijn het de vormen? Het lijkt allemaal afvalhout, wat hij gebruikt, waarop nog verfresten zitten, en daarmee wordt tegenwoordig wel vaker gewerkt. En toch is dit anders. Subtiel anders. Hier verlaat de kunstenaar weer het pad van het toevallig vinden en het hergebruiken en opwaarderen van wegwerpmaterialen naar een functioneel niveau. Dit is meer. Roebers toont zijn expertise in het arrangeren van volumes; hij toont zijn architectonisch denken. Het is fascinerend.

Friso Wiersma
1989 – http://friso.nu
Cum laude Design Academy Eindhoven, juni 2017

Mare van der Mast
Texel, Eilanddichter
Friso Wiersma en Mare van der Mast gaan gezamenlijk meedoen aan deze editie. Dit doen ze bovendien in samenwerking met Ashok Bhadra (http://www.ashokjaingallery.com).
Samen met ‘Mare van der Mast’ (eilanddichter van Texel) bouwen we elke zomer een klein huisje van bamboe en stro. Binnen het huis is een doos met een boek. Mensen worden uitgenodigd om een ​​gedicht te schrijven, hun gedachten of wat ze willen. Elk jaar maken we een nieuw ontwerp voor het huis en na zes jaar zijn er al 15 boeken geschreven. Binnen in het huis is altijd een gevoel van rust en de broze muren van stro vormen een intieme relatie met de bos.

Ericka Voortman
1964, Enschede
Afgestudeerd aan de Theaterschool in 1989.
http://www.erickavoortman.nl en http://www.hendrikje.nu
Land kun je erven. Huizen. Geld. Beleggingen. Meubelstukken. Sieraden. Technieken, als het gaat om oude ambachten, zoals het brouwen van bier of het bebouwen van het land. Geheimen kun je ook erven. Of vloeken. Erfgoed. Ericka Voortman richt zich op de mentale kant van ‘erfgoed’. Welk gedachtegoed kregen we mee? Welke gewoontes? Idealen. Meningen. Aannames. Wie waren onze voorouders? Wie zijn wij? Wat laten we na? Een zoektocht, die zij de afgelopen jaren op monumentale wijze vorm geeft met het materiaal van Texel: schapenwol. Haar werk was afgelopen zomer te zien in de prachtige boet van Ruud Bakker aan de Stolpweg in Den Hoorn.

Ingrid Davids
1986 – http://www.ingriddavids.nl
Afgestudeerd aan Minerva Groningen
Ingrid Davids (1986) mengt media en materialen om objecten en artefacten te creëren en opnieuw te maken. Ze vindt en creëert veel verschillende soorten materialen en objecten. Na het onderzoeken en observeren verandert ze hun context en organiseert ze zodanig, dat ze hun eigen unieke verhaal kunnen vertellen, vaak op poëtische en anekdotische wijze. Deze hedendaagse sculpturen en assemblages kunnen worden gezien als archeologische vondsten uit een andere plaats en tijd of parallelle wereld.

Kees Bouvé
1982, http://www.newsculpturedepartment.nl
Rietveld Academie, Amsterdam

Diana Scherer
Geboren in Duitsland, Rietveld Academie, woont en werkt in Amsterdam

Trudy Oosterhuis
Geb. 1987, afgestudeerd Minerva Groningen in 2017. http://www.bkv.academieminerva.nl/media/41062
Bij haar eindexamenwerk schreef ze o.a.: “De boerderij is mijn atelier. De materialen, die daar aanwezig zijn, vormen het uitgangspunt van mijn onderzoek. Ik ben op zoek naar hun expressieve mogelijkheden. Met deze materialen creëer ik twee en drie dimensionale beelden. Ik wil een verbinding leggen tussen de wereld van het boerenleven/natuur en die van de kunst.”

Martina Arrebout
Geb. 1974, afgestudeerd als docent Handvaardigheid Hoge school Rotterdam en omstreken/HR&O). Verbonden aan de Academie De Werker, Groningen. http://www.academiedewerker.nl
Geïnspireerd door de aanwezige materialen, schaduw of lichtval reageer ik op een object of ruimte. Hierdoor ontstaat door het gebruik van een minimum aan elementen een nieuw beeld. In mijn werk maak ik gebruik van bestaande voorwerpen, die door een fysieke aanpassing of verandering van de context een nieuwe betekenis gaan krijgen. De omgeving vormt een belangrijke inspiratie voor mijn werk. Ik zoom in op herkenbare elementen, vergroot deze uit om ze vervolgens sterk te abstraheren. Ruimte (en met ruimte ook licht) is een terugkerend thema in mijn werk.

Werkgroep kunstenaars:
Willem Broens – beeldend kunstenaar
Antoinette Leroy – kunstenaar/beeldhouwer
Agna Rudolph – kunstenaar/ filmmaker
Christiane Tschäppät – bestuur Klifhanger

Kunstenaars die zich willen verbinden met Klifhanger 2018 Erfgoed kunnen informatie inwinnen via e-mail: kunstenaars@klifhangertexel.nl.

Algemene informatie: info@klifhangertexel.nl.

http://www.klifhangertexel.nl/nl/kunstenaars

http://www.klifhangertexel.nl/nl/