Henk-Jan den Ouden – Inboedel in ruil voor een begrafenis

Heiloo -“Het lijkt wel een museum. Het showroompand van garagebedrijf Drogtrop op de hoek van de Westerweg en de Zeeweg in Heiloo stond tot voor kort akelig leeg. Nu trekt het veel bekijks van voorbijgangers, want het staat vol met meubelen. Uit de vorige eeuw, maar ook van daarvoor. Geen afdankertjes; veel designspul. Waar die vandaan komen? Van een herenboer uit Groningen, zo vertelt Margreeth Anema.

Ze is met haar vader Kees (van Anema Trucks op aan de Boekelerdijk), zus Hetty Dekker en dochter Anique druk bezig tussen de honderden meubelstukken. Want alles wat je ziet, gaat online in de verkoop. Op Catawiki, Marktplaats en Ebay, en straks op een eigen website. Alles moet gefotografeerd en beschreven worden. En het is nogal wat.

Margreeth legt uit: “Dit is de inboedel van een man, die woonde in een herenboerderij op het Groninger land. Dat zijn vaak grote boerenbedrijven, met landarbeiders in dienst. Deze mijnheer woonde alleen in een heel grote boerderij, zonder erfgenamen. Mijn vader kende hem, omdat ze wel eens zaken deden in legerartikelen. Hij was eenzaam, werd ziek en had eigenlijk wel genoeg van het leven. Hij nam contact op met mijn vader. Hij had alleen de inboedel, zei hij, en kon zijn eigen begrafenis niet betalen. Ze maakten een deal. Mijn vader zou de inboedel weghalen, verkopen en daarmee de begrafenis betalen.

Op 27 juni liet de mijnheer uit Groningen euthanasie plegen. Anema betaalde keurig de begrafenis. “Dat liep nog aardig in de papieren. Er kwam evengoed tweehonderd man, dus zo eenzaam was hij nou ook weer niet.

Hotel

Kees Anema heeft enige ervaring met inboedelverkoop.”We hebben een paar keer een hotel leeggehaald. Die willen elke vijf jaar hun interieur vernieuwen. Zo heb ik onlangs nog het Marriot Hotel in Amsterdam leeggehaald, 280 kamers. Vijf sterren. Mooi materiaal.” Het meeste is bestemd voor de export.

Dus een klus als deze is de familie niet onbekend, al moet het geen gewoonte worden. “Ze moeten ons niet uit bed bellen van: kan je hier de boel ook even leeghalen. We willen er niets meer bij. Er moet alleen maar uit.

Het is veel. De boerderij moet erg groot zijn geweest, want met de collectie kun je moeiteloos een woonhuis of drie compleet inrichten. Leunstoelen, bankstellen, secretaires, wandkasten, lampen, kristal, zilver, porselein, allemaal uit grootmoeders tijd, zelfs oude bakelieten telefoontoestellen. Friese wandklokken. Zeker duizend boeken, sommige nog uit de negentiende eeuw.

De Anema’s vonden ook heel persoonlijke dingen tussen de spullen. Zoals een doosje met melk tandjes en een kies.”Niet openen hoor mamma. Dat is vies.”

Etalage

Hoe komen ze op deze locatie? “We wonen hier in de buurt en kwamen hier vaak langs“, zegt Margreeth. “Het staat al maanden leeg. Toen we die inboedel kregen, dachten we, dat is misschien wel een mooie locatie. Het pand bleek nog eigendom te zijn van mijnheer Bleeker senior, die hier nog voordat Drogtrop kwam een autobedrijf had. Ik had geen telefoonnummer maar wel een adres, en ben gewoon bij hem langs gegaan.” “Het is een prachtige locatie“, zegt Hetty. “Met al dat glas is er echt een etalage effect. Er komen heel veel mensen door de ramen kijken.”

Want een winkel gaat het niet worden. De ruimte staat tijdelijk te boek als ’opslag’ en op afspraak kunnen mensen komen kijken. De eerste meubelstukken zijn online al verkocht. “We moeten een Schuitema fauteuil naar Limburg brengen”, lacht Anema. “Die mijnheer wilde hem graag aan zijn collectie toevoegen. Prachtig toch?

Wie geïnteresseerd is in de collectie kan bellen met Hetty Dekker voor een bezichtiging op afspraak: 06 54708018.

Alkmaarse Courant, 30/07/2018 om 15:10

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180924_31494044/inboedel-in-ruil-voor-een-begrafenis

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heiloo