Hendrik Jan Korterink – Salvador Dali: de schilderijendeal met Eef Hoos

Het lichaam van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali – of wat daar nog van over is – is opgegraven voor een verlate vaderschap test. De 61-jarige María Pilar Abel wil aantonen, dat zij een dochter is van Dali. De uitslag is nog niet bekend. Nu valt Dali niet in de categorie misdaad, maar toch kwam ik hem in de loop der tijd een keer tegen. Figuurlijk, helaas. Door een mistige transactie met de Haagse Eef Hoos.

Eef Hoos is vorig jaar overleden, maar nog steeds krijg ik berichtjes dat hij jarig is. Net als van iemand anders, die er mee te maken had: Max Hasfeld. Die werd vorige week 60 jaar. De verbindende factor: kunstenaar Rob Scholte, die destijds enige tijd was ondergedoken bij Eef Hoos in Portugal, na de aanslag op hem waarbij hij zijn benen – en Micky Hoogendijk – kwijt raakte. Waarover ik het boek Bom in de Laurierstraat schreef.

Weten we het nog? Wethouder Adrie Duivestein kreeg een bom in een schemerlamp thuis bezorgd en bij de Haagse krant werden aanslagen gepleegd. Hoos ging 7 jaar achter de tralies. Daarvóór al had hij Rob Scholte ontmoet, via kunsthandelaar en vastgoed ondernemer Max Hasfeld.

Hoos: ‘Max was in 1985 failliet gegaan. Hij riep mijn hulp in. Hij had veel schulden bij modehuizen in Italië en Frankrijk, er moest voor 10 miljoen gulden worden gesaneerd. Ik ben bij die schuldeisers langs gegaan en heb gezegd, dat hij zelf nooit zou kunnen betalen, alleen een tante en zijn moeder hadden een klein kapitaaltje. Ik had het zogenaamd precies berekend: ze konden 7,28 procent betalen. Ze gingen allemaal akkoord. Ik kreeg 15 procent, voor mij was het een gouden deal.’

Een van de klanten van Hasfeld was de beruchte Belgische kunsthandelaar Stan Lauryssens, die schilderijen verkocht van Salvador Dali. Hoos: ‘Hij garandeerde, dat je binnen een jaar 20 procent winst boekte als je bij hem een schilderij van Dali kocht. Er was één bijzondere voorwaarde: je moest het doek wel bij hem laten hangen. Op die manier heeft hij bijvoorbeeld het schilderij ‘De Falsificateur’ 28 keer verkocht. Ik was voor Hasfeld op zoek naar een aantal verdwenen Dali schilderijen en naar een van de bankjes van ‘Lippen van Mae West’. Zodoende kwam ik ook bij Dalí zelf terecht, die was ook door Lauryssens belazerd. Hij woonde in Noord Spanje, in een gewoon huis. Hij was alleen thuis. Hij was zo gek als een deur, hij zat een beetje wezenloos voor zich uit te kijken.

Dali was op zoek naar een partij litho’s. Officieel waren het litho’s, waar er 100 van waren gemaakt, maar de notaris en de drukker, die erbij betrokken waren, hadden er 300 laten maken. Lauryssens had een hele collectie naar een kunsthandel in New York verscheept, maar daar was het nooit aangekomen. Alles zat in een aantal enorme kisten van 4 x 4 x 3 meter, die van het ene transportbedrijf naar het andere werden overgeheveld en dus moeilijk te traceren waren. Uiteindelijk heb ik die hele partij naar Nederland weten te krijgen. Hasfeld zou daar een expositie van inrichten, samen met enkele anderen. Veel stukken van Dali dus, maar Rob Scholte zou er ook aan meedoen, en Paul Blanca. Toen werd ik aangehouden voor die Toetanchamon zaak en is het hele feest niet doorgegaan.”

Aldus Eef Hoos in het boek. Toetanchamon was het incassobureau van Hoos, waarbij op nogal onorthodoxe wijze schuldenaars werden aangepakt. In een uitzending van RTL Boulevard is onder meer dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=86xB-jghDGs) te zien.

Terug naar Portugal en Dali.

Een aantal van die valse Dali’s bleef achter bij Hasfeld. Rob Scholte ziet ze daar, in 1987: “Achter zijn bureau lag een grote stapel valse Dali’s.” Dat Hoos hier en daar nog wat rekeningen heeft open staan, is wel duidelijk, “maar toen ik uit de gevangenis kwam, had ik niks meer. Ik wilde niet als een bedelaar aankloppen, ik dacht: ik kan beter iets nieuws verzinnen, ik moet eerst in bonus zijn en dan komt mijn tijd nog wel.”

Die fase is in 2003 al in volle gang: Hoos heeft in zijn villa dan al een hele serie stukken van Scholte, die hij bij galerie Donkersloot in Amsterdam heeft opgehaald: Alex in het nauw (ƒ. 24.800), Gezicht met vingers (ƒ. 17.000), Lachend boek (ƒ. 5800), Huis met open klappend dak (ƒ.14.400), Afgeknaagde boomstam (ƒ. 25.500), Man, die in bad drinkt (zwemmer, ƒ. 17.950), Lucht/windblazer (ƒ. 17.000) en Boerenfamilie (ƒ. 16.400). Hasfeld kan te zijner tijd ook nog op bezoek rekenen.

Niet alle stukken zijn afkomstig van galerie Donkersloot, in Portugal maakte Scholte voor Eef en Jeanet het schilderij Perpetuum Mobile en ze kregen een immense ‘Vrede van Munster’, met opdracht. De meeste schilderijen hangen aan de muur, maar er staan er ook veel her en der in gangen en bijvertrekken. Mevrouw Hoos houdt voortdurend haar hart vast: de honden lopen los rond: “ik ben altijd bang, dat ze tegen die schilderijen gaan piesen”. Of erger: dingo Johnny zonder Stress heeft ook al een compleet bankstel vernield.

Meer over Max Hasfeld staat in een reportage in Vrij Nederland, zie hier: https://www.vn.nl/max-hasveld-een-vernietigende-mecenas/.

Overigens: bij het opgraven bleek het bekende snorretje van Dali nog intact.

Misdaadjournalist.nl, 22 juli 2017

Reacties:

Maurits de Vries
22 juli 2017 – 22:33
Eef kon schreeuwen als de beste. Alleen zijn schijnbewegingen waren minder. Anders had ‘ie meer geld gemaakt en was hij niet als arme sloeber overleden…

marc
23 juli 2017 – 12:13
Denk ook zijn vrienden en contacten opgebruikt , vind wel dat ie lef heeft , ook dat met zo een bom opsturen is iets wat nu niet meer voorkomt , toch zou zo een man nu niet een paar weken volhouden , de richtlijnen voor afpersing zijn wat aangescherpt , je heb nu gelijk 3 a 4 jaar aan je broek als je je geld gaat halen !

Flipper
23 juli 2017 – 11:16
Uiteindelijk heeft ook Eef de tol betaald voor z’n wilde cowboy avonturen… Aan de andere kant toch jammer. 1 van de oude stempel laten we maar zeggen. Zie je niet veel meer in NL.

Krystof
23 juli 2017 – 12:26
Eef z’n bongo avontuur,camper geregeld,huis in portugal gestolen een ander was naar de andere wereld geschoten,eef kwam ermee weg,goeie gozer,heb veel gelachen met hem in portugal

http://www.misdaadjournalist.nl/2017/07/salvador-dali-de-schilderijendeal-met-eef-hoos/