Hendrik Jan Korterink – In de ban van toeval: Rob Scholte en John Mieremet

Om mij moverende redenen was ik vanmorgen wat aan het zoeken in een stapel oude Telegrafen. Uit 2002 en 2003. Toch apart, wat je dan tegenkomt. Toevallig (nou ja) kreeg ik vanmorgen een berichtje door over Rob Scholte. De kunstenaar legt vandaag beslag op zijn inboedel, die door de gemeente Den Helder bij de ontruiming van zijn museum was meegenomen. De gemeente kan de spullen na 1 oktober dus niet meer openbaar verkopen. Na de ontruiming van het Rob Scholte Museum had de gemeente de inboedel bij een bedrijf in Badhoevedorp opgeslagen. De kunstcollectie, waar wel formeel beslag op ligt, is elders opgeslagen, bij een gespecialiseerd bedrijf.

Volgens de gemeente is Scholte diverse malen gevraagd zijn inboedel, zo’n 800 kuub, op te halen. Daaronder vallen alle spullen uit het museum die geen kunst zijn, onder andere zijn huisraad. Het is een slepende kwestie. Het valt niet mee om van kunst te leven. Maar wat kom ik tegen, in de Telegraaf van 28 september 2002, op één en dezelfde pagina: een bericht over de (eerste) aanslag op John Mieremet (onderaan) en over Rob Scholte (bovenaan). Waarbij de strekking van het bericht over Mieremet inmiddels wel is achterhaald: die aanslag was helemaal niet ‘mogelijk bedoeld om te intimideren’. Maar dat wisten we toen nog niet.

Afgelopen week moest ik om een andere reden aan Rob Scholte denken. Naar aanleiding van een (oude) uitzending van Radio Bergeijk. Grover dan dat is er niet, ik vraag me af of dit tegenwoordig nog gemaakt zou kunnen worden. Hier kunnen Theo Maassen en Hans Teeuwen nog aardig wat puntjes aan zuigen. Hoor hier:
https://podcastluisteren.nl/ep/Radio-Bergeijk-Radio-Bergeijk-17-december-2003

De Telegraaf, 2003

Dat van Rob Scholte mag je toch wel een soort van toeval noemen. In dezelfde krant: een verhaal over toeval…

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, 28 september 2018

Reacties:

Ronald
28 september 2018 – 17:03
De psycholoog Jung viel het op dat er soms ‘toevallige’ reeksen gebeurtenissen voorvielen die toch een of andere verborgen relatie met elkaar leken te hebben. Hij noemde dit verschijnsel synchroniciteit.

Marinus
29 september 2018 – 09:25
Bedankt voor de link naar Radio Bergeijk! Briljante radio van ong een jaar of tien geleden. Het grove vond ik zelf wel meevallen, eerder absurdistisch. Maar ik ben vanochtend in ieder geval met een lachbui opgestaan :)

https://www.misdaadjournalist.nl/2018/09/in-de-ban-van-toeval-rob-scholte-en-john-mieremet/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hendrik+Jan+Korterink